hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Június 1-jétől elérhető az Uniós Vámkódex szerinti különleges eljárásokhoz kapcsolódó szabványosított információcseréhez az új alkalmazás

  • adozona.hu

Torda Csaba, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Irányítása Vám Főosztály főosztályvezetője a NAV honlapján tette közzé a 7011/2020. számú felhívását a szabványosított információcseréről.

2020. június 1-jétől elérhető az az EU Ügyfél Portálon az Európai Bizottság által fejlesztett „Uniós Vámkódex – Adatlapok (INF) különleges eljárásokhoz” elnevezésű elektronikus alkalmazás. Ettől az időponttól az Uniós Vámkódex szerinti különleges eljárásokhoz kapcsolódó szabványosított információcserére ezt a rendszert kell alkalmazni.

A továbbiakban, ha az aktív feldolgozásra vagy a passzív feldolgozásra vonatkozó engedély szabványosított információcserét (INF) ír elő, akkor az INF-kérést az INF STP-n (INF Specific Trader Portal) keresztül kell benyújtani.

Az INF STP, csakúgy amint egyéb központi vámszakmai alkalmazások (például az AEO STP és a BTI STP) az EU Ügyfél Portálon (EU CTP - EU Customs Trader Portal) keresztül ezen a linken érhető el.

Az EU Ügyfél Portál felhasználói kézikönyvét ITT éri el.

Az INF STP használatához EGYKE-adatlapon a következő jogosultságok valamelyikét kell igényelni:

a) valamennyi vám, illetve jövedéki, valamint rendészeti igazgatással kapcsolatos ügy,
b) valamennyi vámigazgatással kapcsolatos ügy,
c) valamennyi vámigazgatási engedélyezéshez kapcsolódó ügy.

Ha a felhasználó már rendelkezik CDMS-, eAEO- vagy eBTI-hozzáféréssel, az INF STP használatához nem kell külön jogosultságot igényelni.

Az INF STP fő funkciói a következők:
1. Biztosítja a gazdálkodóknak az INF-kérés benyújtásának lehetőségét.
2. Visszajelzést ad a gazdálkodónak a felügyelő vámhivatal által jóváhagyott INF-ről, az INF azonosítószámának egyidejű kiadásával. Ezt követően az INF azonosítószámára kell az FJA 176. cikk (1) bekezdés c) pontjának megfelelően hivatkozni, a C710 mellékletkód alkalmazásával.
3. Lehetőséget ad a szükséges további adatok megadására, ha a felügyelő vámhivatal valamilyen okból nem hagyja jóvá az INF-kérést.
4. Biztosítja az engedélyesnek, hogy az INF-azonosítószámmal információkat kérjen a szabványosított információcseréről a felügyelő vámhivataltól.
5. Részletesen ismerteti a rendszer használatát a portálon közzé tett súgó dokumentumban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

300 euró alatti EU-s termékértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számla dátuma, könyvelési periódus, áfa visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlaadat-szolgáltatás alóli mentesség

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close