hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amerikai importvámok – új front nyílik az amerikai kereskedelmi háborúban

  • MTI

Új front nyílik az amerikai kereskedelmi háborúban, Donald Trump amerikai elnök nemrégiben jelentette be a mexikói importcikkekre kivetett büntetővámok bevezetését. Nem Mexikó az egyetlen ország, amivel Washington kereskedelmi vitába bocsátkozott: Kína, az Európai Unió, Kanada, India és Törökország is köztük van.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be, hogy ha a mexikói kormány nem tesz lépéseket az illegális migráció visszaszorítására, az Egyesült Államok június 10-től minden mexikói importtermékre 5 százalékos vámot vezet be. Ha a mexikói kormány ezután sem tesz semmit az amerikai-mexikói határon átszökő illegális bevándorlók megállítására, úgy júniustól havonta további 5 százalékponttal nő a mexikói importtermékekre kivetett vám, amíg az októberben el nem éri a 25 százalékot.
    
Mexikó egyelőre nem közölte, mit tesz abban az esetben, ha Trump elnök folytatja a vámemelést, ugyanis a vámtarifák megállapítása hagyományosan a viszonosság elvén alapul. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök az Egyesült Államokba küldte tárgyalni az ország külügyminiszterét.
    
Ezek a vámtarifák azonban új frontot nyitnak meg Trump elnök kereskedelmi háborújában, mely célja mind ez idáig az volt, hogy az Egyesült Államok számára jobb kereskedelmi feltételeket teremtsen, valamint véget vessen Kína, az Európai Unió és más gazdasági szereplők "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatainak". A világkereskedelem működésében viszont zavart okoznak az amerikai elnök egyoldalú intézkedései, amelyek többsége Kína ellen irányul.
    
A Trump-adminisztráció korábban 250 milliárd dollár értékű kínai termékre vetett ki büntetővámokat. Ennek értelmében 25 százalékos pótlólagos vámmal sújtottak 50 milliárd dollár értékű kínai technológiai cikket, köztük gépeket, félvezetőket, autókat, repülőgép-alkatrészeket és elektronikus építőelemeket. Szintén 25 százalékos pótlólagos vámot vetettek ki 200 milliárd dollár kínai importtermékre, köztük modemekre, routerekre, nyomtatott áramkörökre, vegyi anyagokra, építő anyagokra és bútorokra.
    
Ezekre a termékekre még tavaly szeptemberben vetett ki Washington 10 százalékos pótvámot, melyet végül nem január 1-jétől, hanem május 10-től emelt fel 25 százalékra.
    
Emellett az amerikai elnök május 10-én adott utasítást Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselőnek, hogy készítse elő a fennmaradó, további 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre vonatkozó büntetővám kivetését. Ez főként olyan fogyasztói termékeket érintene, mint a mobiltelefonok, számítógépek, ruhaneműk és játékok.
    
Erre válaszul Kína május 13-án jelentette be, hogy június 1-jétől megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját.
    
Kína tavaly szeptemberben vetett ki 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre. Ez megtorló lépés volt a Washington által kivetett büntetővámokra. A kínai pénzügyminisztérium közlése szerint éves szinten mintegy 60 milliárd dollár értékben összesen 5140 amerikai importcikkre vetnek 5-25 százalékos pótvámot.
    
A legmagasabb, 25 százalékos pótvámot 2493 termékre vezették be, köztük a cseppfolyósított gázra, petrolkémiai termékekre, szója- és mogyoróolajra, fagyasztott zöldségekre, valamint kozmetikai cikkekre, vonatkozik. További 2647 amerikai importcikket pedig 5-20 százalék közötti büntetővámmal sújtottak.
    
Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi tárgyalások összeomlásával a két ország bennrekedt egy "adok-kapok" jellegű vámtarifa-háborúban, ám Washingtonnak más országokkal is akadnak rendezetlen vitái.
    
Donald Trump amerikai elnök idén márciusban jelentette be, hogy ki akarja vonni Törökországot és Indiát a vámkedvezményeket biztosító általános preferenciarendszerből (General System of Preferences - GSP), mely a legnagyobb és legrégebb óta működő amerikai kereskedelmi program, amely elősegíti a fejlődő országok gazdasági növekedését és fejlődését. A program egyebek mellett lehetővé teszi számukra mintegy kétezer iparcikk és textiltermék vámmentes bevitelét az Egyesült Államokba.
    
Amennyiben India valóban kikerülne a kedvezményezettek közül, az akár 5,6 milliárd összértékű indiai importterméket is érinthet. Erre egyelőre nem került sor, azonban ha megtörténne, várhatóan India is büntetővámokat vetne ki amerikai termékekre. 2018 júniusában India már megemelte a vámokat számos, többségében az Egyesült Államokból importált cikkre, válaszul a Trump-adminisztráció által tavaly márciusban az acél importjára kiszabott 25 százalékos, illetve az alumíniumra kivetett 10 százalékos védővámra. Szintén erre az intézkedésre válaszul az amerikai mandula legnagyobb vásárlójának számító India nemrégiben büntetővámot helyezett kilátásba a mogyorófélékre, egyéb amerikai mezőgazdasági termékekre, valamint vasra és acélra is.
    
Az amerikai kormány a múlt héten bejelentette azonban, hogy megszünteti a kanadai és mexikói acél-és alumíniumtermékekre kivetett vámot.
    
Az Európai Unió tavaly júniusban 25 százalékos védővámot vetett ki mintegy 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékkel szemben, válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó új importvámokra. A megadóztatott amerikai termékek listáján egyebek mellett a mogyoróvaj, az áfonya és a narancslé is szerepel, megtalálhatók rajta mezőgazdasági termékek, számos vas- és acéláru, ruhák, ágyneműk, dohánytermékek, motorkerékpárok, jachtok, illetve a bourbon whiskey is.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Beszámoló készítése NAV átfogó ellenőrzése alatt

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close