hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Légiutasadó: ideiglenes alkalmazási tilalomról döntött a Kúria

  • adozona.hu

Ideiglenes alkalmazási tilalmat rendelt el a Kúria Önkormányzati Tanácsa a Köf.5.002/2023/4. számú végzésében a Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata képviselőtestületének légiutasadóról szóló rendeletére, derül ki a Magyar Közlöny 19. számából.

A kerületi önkormányzat 2023. január 1-jétől utazásonként 1000-1000 forint légiutasadót kívánt bevezetni az induló, az érkező és a tranzitutasokra egyaránt.

Az indítványozó (Budapest Főváros Önkormányzata) a kerületi önkormányzat légiutasadóra vonatkozó passzusainak visszamenőleges eltörlését kérte arra hivatkozva, hogy azok más jogszabályokba, így többek között az alaptörvénybe és a helyi adókról szóló törvénybe ütköznek. Az indítványozó a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény (Kp.) 145. §-a alapján kérte, hogy a Kúria Önkormányzati Tanácsa az ügydöntő határozat közzétételét követő napig az Ör. vitatott rendelkezéseinek ideiglenes alkalmazási tilalmát rendelje el.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa végzésében megállapította, hogy a jelen normakontroll eljárás lefolytatását gátló (indítvány visszautasítási) ok nem áll fenn, melynek érdemi indokait az eljárást befejező határozatban fogja megadni. Ugyanakkor az ideiglenes alkalmazási tilalom elrendelésére vonatkozó kérelem megalapozott – hangsúlyozza a végzés, amely ellen jogorvoslatnak nincs helye.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink