hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó: vigyázat, nem mindenki alvállalkozó, aki annak látszik!

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Az iparűzési adó bevallása kapcsán fontos szerepet játszanak az alvállalkozói szerződések. Azonban nem mindenki alvállalkozó, aki annak látszik.

Nézzünk egy szemléletes példát! A felnőttoktatással és marketing-tanácsadással foglalkozó cég a megrendelővel aláírt szerződésben kiköti az alvállalkozó igénybevételének lehetőségét, valamint az általa kiállított számlákon is feltünteti az alvállalkozói teljesítés értékét. Az oktatókkal – például nyelvtanárokkal, a cégekhez kihelyezett nyelvtanfolyamok esetében –, és a marketing-tanácsadókkal megbízási szerződést kötnek.

Az adószámmal rendelkező oktatók a cég által kidolgozott tematika alapján, a cég által kiválasztott tankönyvekkel, oktatási anyagokkal dolgoznak. A megbízottak teljesítési igazolásai alapján egyértelműen hozzárendelhetőek az egyes teljesítések az érintett ügyfelekhez.

Kérdés, elszámolható-e e teljesítések értéke az iparűzési adó alapjával szemben?

A helyi adóról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) alapján az alvállalkozói teljesítések értékével csak akkor csökkenthető az adóalap, ha a vállalkozás a Ptk. szerinti vállalkozói szerződéses kapcsolatban áll a megrendelőjével és azzal a vállalkozóval is, aki azt a szolgáltatást nyújtja, amelyet ő beépít a saját teljesítésébe. Megbízási szerződés tehát ebben a vonatkozásban szóba sem jöhet. Persze a szerződés tartalma a döntő és nem az elnevezése ebben az esetben is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákkal szemléltetjük, mi a különbség a tényleges alvállalkozó, illetve a csak kvázi "almegbízott" között.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close