hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Emelkednek a helyi adók, kevesebb lesz a mentesség Pécsett

  • MTI

Több helyi adó emelésével és a mentességek megszüntetésével kívánja növelni bevételeit Pécs önkormányzata jövőre.

A baranyai megyeszékhely a közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadott új rendeleteknek és módosításoknak köszönhetően az idei 8,74 milliárd forinttal szemben jövőre 11 milliárd forintot remélhet a helyi adóbefizetésekből.
   
Az építményadó tekintetében eddig a lakások 65, a lakóházak 80 négyzetméterig adómentesek voltak, fizetni csak az e feletti hasznos alapterület után kellett, évi 450 forintot négyzetméterenként. A lakóházban bejelentett lakcímmel rendelkezők után személyenként további 15, nagycsaládosok esetében kérelemre 25 négyzetméter adómentesség járt. Jövőre 80 négyzetméterig 200, ezt meghaladóan 450, 220 négyzetméter felett pedig 900 forint az egy négyzetméterre számolt éves adó, függetlenül a lakosok számától.
   
A vállalkozások nem lakáscélú építményei után 2012-ben 500 helyett 1000, illetve 1200 forintot kell fizetni négyzetméterenként.
   
Változások lesznek a telekadóban is. A négyzetméterenként számolt évi 5 forintos telekadót eddig csak az 1500 négyzetméternél nagyobb beépítetlen területek után kellett fizetni, e mentesség 2012. januártól azonban megszűnik a belvárosi ingatlanok esetében.
   
Az önkormányzat korábban az adóalap 2 százalékát jelentő iparűzési adófizetési kötelezettséget azokra terjesztette ki, akik évente 2,5 millió forintnál magasabb bevételt értek el, így a vállalkozók 60 százaléka nem fizette ezt az adónemet. Jövőre ez az értékhatár megszűnik, az egymillió forint alatti adóalapot el nem érő mikrovállalkozások viszont 50 százalék kedvezményt kapnak.
   
Pécsen az idegenforgalmi adó is emelkedik, a mostani 350 helyett jövőre személyenként 400 forintot kell fizetni egy vendégéjszaka után.

Trombitás Károly, az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottságának fideszes elnöke az adóemeléseket, illetve a mentességek megszüntetését azzal indokolta, hogy a lakosságot érintő helyi adók a közszolgáltatások alig harmadára nyújtanak fedezetet, s ez az állapot hosszú távon nem tatható fenn. A városüzemeltetés éves költsége 4-6 milliárd forinttal többe kerül, mint amennyi az állami támogatásokból és helyi adókból befolyik a város kasszájába.
   
Rámutatott: az új adópolitika célja, hogy a kevésbé tehetősek alacsony, a módosabbak nagyobb összeggel, de mindenki járuljon hozzá a közszolgáltatások költségeihez, ezzel a város pénzügyi helyzete jelentősen javulhat. Megjegyezte, hogy a pécsi helyi adók jövő évi mértéke alacsonyabb mint több hazai megyeszékhelyen.
   
A politikus kitért rá, hogy a rászorulók a jövőben is kaphatnak adófizetési kedvezményeket.
   
Tóth Bertalan, a közgyűlés ellenzéki szocialista frakciójának vezetője már a szavazás előtt hangsúlyozta: az MSZP-s képviselők nem támogatják az előterjesztést, az ugyanis drasztikus adóemeléseket tartalmaz. Úgy vélte: az intézkedések nem járulnak hozzá a megfelelő gazdasági környezet kialakításához és ellentétesek Páva Zsolt fideszes polgármester ígéretével, miszerint olyan költségvetések készülnek, melyek nem jelentenek több terhet a lakosságnak.
   
Páva Zsolt válaszában azt hangoztatta: Pécs nehéz gazdasági helyzetéért a korábbi szocialista városvezetők a felelősek, a 30 milliárd forint feletti adósságállományt ők hagyták örökségként a városra. Az ennek okán kialakult helyzetet meg kell oldani.
   
A polgármester megjegyezte, hogy az új adórendeletekkel, illetve a korábbiak módosításával csökkenthető a városra nehezedő adósságok terhe és bővíthető a közszolgáltatások köre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs