hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bevallási hajrában az evások egy része is: itt vannak a fogódzók!

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló

Február 25-e a bevallási határidő azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) hatálya alá tartoznak, és bevételi nyilvántartást vezetnek. Az utolsó simítások előtt a legfontosabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet.

Az egyszerűsített vállalkozási adó (Eva) alanyának azzal is számolnia kell, hogy az éves bevallására eleve két féle határidő vonatkozik, ami az eva alanyokat eleve kétfelé osztja. A számviteli törvény (Sztv.) hatálya alá nem tartozó adóalany (egyéni vállalkozó, bevételi nyilvántartást vezető betéti társaság, közkereseti társaság) esetében 2015. február 25-éig kell a 1443 számú nyomtatványt beadni. Míg a másik kimaradó kör, azaz a számviteli törvény hatálya alá tartozó evaalany esetében 2015. június 1. lesz a beadási határidő.

Az előzőeket felülírja az a körülmény, ha az evaalanyiság az év közben megszűnt: ilyenkor az eva bevételi nyilvántartást vezetőknél a megszűnést követő 30. nappal, míg az Sztv. hatálya alá tartozóknál a megszűnésük hónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kellett ugyanezt a bevallást benyújtani. Azon jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság és egyéni cég adózók, amelyeknek megszűnik az evaalanyisága, az ezen időponttól számított 60 napon belül kötelesek a megszűnést követő naptól az adóévet követő hatodik hó utolsó napjáig számított időszak valamennyi teljes naptári negyedévére társasági adóelőleget bevallani, amennyiben a társasági adó alanyává válnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben az evabevallással kapcsolatos minden fontos részletkérdésre kitérünk.

A teljes cikkhez előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs