39 találat a(z) veszélyeztetett terhes cimkére

Tb-ellátások Kérdés

Csed vagy táppénz? Kérdés

Gyes és táppénz egyszerre Kérdés

Veszélyeztett terhesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó az emelt összegű befizetést választotta márciustól, de közben terhes lett. A baba decemberre várható. Ha veszélyeztett terhesként táppénzre írják ki, akkor ebben az esetben mi lesz a csed alapja? Köszönöm a választ.

Ha nem kap táppénzt a "kismama" Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló három hónapja dolgozik cégünknél. Kiderült, hogy terhes, veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre ment. Viszont csak három hónapra jár neki táppénz, mert jelenlegi munkaviszonyát megelőzően nem volt másik biztosítotti jogviszonya. A munkáltató a munkaviszonyt a várandóság ideje alatt felmondással nem szüntetheti meg, viszont a munkavállaló nem képes munkát végezni. Kérdésem, hogy ha már nem kap táppénzt, de továbbra is veszélyeztetett terhesnek minősül az elkövetkező négy hónapban, akkor milyen jogállásban van a munkáltatónál? Hogyan és mit kell számfejteni részére a szülésig? Fizetés nélküli szabadság adható neki? Vagy jár valamilyen juttatás erre az időszakra neki a munkáltatótól? Köszönöm a választ!

Meddig jár a táppénz? Kérdés

Ügyfelem felvett egy alkalmazottat 2018. december 1-jével, az alkalmazott főállású katás vállalkozóként volt bejelentve 2018. október 3-ától 2019. február 12-éig. Veszélyeztetett terhes lett 2019. március 28-ától, a szülés várható időpontja: 2019. október 28-a. Lehet-e táppénzen október 3-áig, és elmehet-e csedre 2019. október 4-étől. Nagyon várom a válaszukat, köszönettel.

Éves szabadság kiadása Kérdés

Kérem válaszukat az alábbiakban: kft. alkalmazottja február óta táppénzen van, veszélyeztetett terhes, ebben a hónapban fog szülni, az éves szabadságát mikor kell kiadni? Még nem vett ki egy napot sem.

Gyes és táppénz egyszerre: így lehetséges Cikk

Gyesen lévő munkavállaló ismét várandós (két hónapos); elmehet-e azonnal táppénzre, és kaphatja-e azt a gyes mellett? – kérdezte olvasónk. Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Ügyvezető táppénz, csed, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekben kérem segítségét: 1. Egy kismama határozott idejű munkaszerződése 2019. július 30-án lejár. Veszélyeztetett terhesség miatt keresőképtelen 2019.05.10-e óta. Jogosult lesz-e táppénzre augusztus 1-jétől folytatólagosan? 2. Ugyanezen kismama egy kft.-ben tulajdonos és ügyvezető is, az ügyvezetői feladatokat megbízási jogviszonyban látja el, jövedelmet nem vesz ki. Kérdésem, hogy július 1. után keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége a kft.-ben, ha igen, mennyi (milyen összeg után)? 3. Ügyvezetői teendőit július 30-áig táppénz mellett elláthatja-e (jövedelmet nem vesz ki)? 4. Milyen jövedelem után lesz számára megállapítva a táppénz, illetve a csed, gyed? Válaszát előre is köszönöm!

Szerződés szerinti jövedelem napi alapja Kérdés

Kedves Szakértő! Veszélyeztetett terhes táppénz-, majd csed napi alapjának számításához szeretném kérdezni, hogy a szerződés szerinti jövedelmet januári (31 napos) igény esetén 31-gyel vagy 30-cal kell osztani. 195 000 forint/hó a szerződés szerinti jövedelem. A táppénzigényt megelőzően gyesben és gyedben részesült a munkavállaló.

Táppénz-hozzájárulás: kinek kell, és kinek nem kell fizetnie? Cikk

A társadalombiztosítási fedezeti rendszernek talán egyetlen eleme a táppénz-hozzájárulás, amely az elmúlt 20 évben lényegében semmit sem módosult, ha csak a táppénz maximum összegének meghatározását nem tekintjük terhet csökkentő változásnak. Ugyanakkor az utóbbi időben több kérdés is felmerült a témában, különös tekintettel a várandósággal, illetve szüléssel összefüggésben, amelyek időszerűvé teszik, hogy áttekintsük a tudnivalókat.

Katás vállalkozás mellett táppénzigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni abban, hogy van egy katás egyéni vállalkozóm, aki a vállalkozása mellett 6 órás munkaviszonyban dolgozik és pluszban veszélyeztetett terhes. A hölgy a munkaviszonyával kapcsolatban jogosult táppénzre menni? Ha táppénzre mehet, de a vállalkozása folytat tevékenységet, mert nem ő, hanem egy alkalmazott dolgozik, akkor az 50 000 Ft tételes adót ugyanúgy meg kell fizetni, jól gondolom? Köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel: Slága Andrea Zsuzsanna

Gyesen lévő munkavállaló táppénzjogosultsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg gyesen lévő munkavállaló, akinek a gyes 2019.04.04-ig tart, most terhes a második babájával. Közel 5 éve dolgozik folyamatos jogviszonyban a cégnél. A kérdésünk az lenne, hogy most, miután megtudta, hogy ismét babát vár (2 hónapos terhes), elmehet-e azonnal veszélyeztett táppénzes állományba, és kapni fogja-e az táppénzesellátást, vagy szükséges előtte visszajönnie pár napot dolgozni, vagy akár a felhalmozódott szabiját kivenni, hogy táppénzre legyen jogosult? Kaphat-e egy időben táppénzt és gyest is együtt, jár-e a dupla ellátás?

Gyesen lévő anyuka táppénzigénylése Kérdés

Ügyfelem felvett egy jelenleg gyesen lévő anyukát, mert az előző munkahelyén megszüntették a munkaviszonyát. Két hónap betegállományba ment, veszélyeztetett terhes. Meddig jár a táppénz? Beleszámít-e a munkaviszonyába a gyes, vagy csak a ledolgozott munkaidő után 2 hónapra kaphat táppénzt? Köszönöm válaszukat.

Fizetés nélküli szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk ukrán-magyar állampolgár. Augusztus végéig táppénzen volt veszélyeztetett terhesként. Augusztus végén szült, a szülésről csak egy kórházi igazolást adott le. Nem igényelt semmilyen ellátást, illetve fizetés nélküli szabadságot sem, a gyermekkel visszaköltözött Ukrajnába, nem elérhető. Kérdésem az lenne, hogy milyen lehetőségeink vannak a munkavállalóval szemben? Bérszámfejtésnél igazolt nem fizetett vagy igazolatlan napokat számfejtsünk neki? Tudjuk, hogy szült, bár nem láttunk születési anyakönyvi kivonatot sem. Ilyen esetben nem védett a munkavállaló. Felszólításokra nem reagál. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close