27 találat a(z) vagyonmegosztás cimkére

Házassági közös vagyon megosztása utáni ingatlanértékesítés Kérdés

Váláskor, vagyonmegosztással szerzett üzletrész szerzési értéke Kérdés

Ingatlanértékesítés Kérdés

Ingatlanértékesítés vagyonmegosztás után Kérdés

Egyéni vállalkozó vagyonmegosztása Kérdés

Példák, amikor nagyon hasznos lehet igazságügyi adószakértőt bevonni Cikk

Cikksorozatunk első részében az igazságügyi adószakértők által végzett tevékenységet, annak jogrendszerünkben betöltött szerepét és a magánszakértői véleménnyel történő bizonyítást tekintettük át. A második részben a szakértői munka gyakorlati oldalát nézzük meg, olyan példákon keresztül, amelyek során igazságügyi adószakértő bevonása segítette az ügy szakszerű és összességében költséghatékony megoldását, elkerülendő a jogvita időbeli elhúzódását.

Vagyonmegosztás utáni adókötelezettség Kérdés

Házastársi vagyonközösség megszüntetésének adózása Kérdés

Ingatlan értékesítése vagyonmegosztás során Kérdés

Végelszámolás után megmaradt vagyon megosztásának adóvonzata Kérdés

Kft.-tagok – házastársi vagyonmegosztás Kérdés

Ingatlan értékesítése – vagyonmegosztás Kérdés

Ingatlanértékesítés Kérdés

Házassági vagyonközösség megszüntetés - ingatlan terhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy házaspár, akik hivatalosan elváltak 2 éve, de a közösen, 50-50 %-ban tulajdonolt lakást most szeretnék / tudják eladni. Az egyik fél egy másik lakást kíván vásárolni, amelynek a forgalmi értéke magasabb, mint az értékesíteni kívánt lakás 50%-nak az értéke, de szeretné elkerülni, illetve minimumra csökkenteni a vagyonszerzési illeték összegét. Az ingatlant 2014 előtt szerezték be közösen, így ha közösen adnák el, akkor az értékesítés szja-mentes lesz. 1. Lehetséges-e az, hogy a lakást vásárolni kívánó fél kifizeti a másik felet házassági vagyonmegváltásképpen, így - ha jól tudom - ez szja-mentes lesz annak, aki kapja az összeget, és az ingatlant megszerző fél vagyonszerzési illetéket sem fizet az eddig közös lakás másik 50%-ának megszerzéséért? Így a teljes lakás 100%-a a tulajdonába kerül, majd azt értékesíti. 2. A megváltott 50% értékesítésén keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége, ha az ingatlant ugyanabban az évben eladja, vagy az eredeti, 2014 előtti közös tulajdonszerzés időpontja lesz a mérvadó az szja -zámításnál? 3. Milyen megoldást lehet találni ilyen esetben arra, hogy az újonnan szerzett magasabb árú ingatlan vagyonszerzési illetéke a legalacsonyabb összegű legyen? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés válás után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a tanácsát kérni. Házasságunk alatt két ingatlant építettünk közösen a volt férjemmel. Mindkét ingatlan a férjem nevén volt. 2015. évben elváltunk, és a vagyonmegosztás alapján az egyik ingatlan a nevemre került. Az idén – 2019. évben – az ingatlan értékesítettem. Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy az értékesített ingatlan vonatkozásban keletkezik-e személyi jövedelem adó kötelezettségem. A szerzés évének 2015. év számít, amikor az ingatlan a nevemre került, vagy pedig az eredeti szerzési időpont az irányadó? Mindkét ingatlant a házasságunk időszaka alatt építettük, 2010. évben. Segítségét előre is köszönöm: Bereczk Zsuzsanna

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Céges autó magánhasználatra

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink