48 találat a(z) vadásztársaság cimkére

Vadásztársaság – vendégvadászat – bérvadásztatás – áfa Kérdés

Vadásztársaság taobevallást helyettesítő nyilatkozata Kérdés

Vadásztársaság áfakötelezettsége Kérdés

Vadásztársasági tagnak nyújtott szolgáltatás és termékértékesítés Kérdés

Trófea, vadhús, kompetencia. A vadászati jog haszonbérbe adása az adózásban Cikk

Cikksorozatunk harmadik részében áttekintjük a vadászati jog haszonbérbeadásából származó jövedelem személyi jövedelemadó kötelezettségét a földtulajdonosi közösség magánszemély tagjainál. Ismertetjük továbbá, hogy milyen adózási következményei vannak, ha egy vadásztársaság a tagdíjat fizető tagjának úgynevezett kompetenciát juttat.

Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelezettsége Cikk

Mind nagy-, mind az apróvadfajok vadászati idénye elkezdődött, illetve elkezdődik a következő hetekben. A vadászati tevékenységhez és annak eredményéhez adókötelezettségek széles palettája kapcsolódik annak ellenére, hogy a kifejezést szinte egyetlen adótörvény sem említi meg. Így a jogszabályok átbogarászása helyett inkább jogértelmezéssel és gyakorlati példákkal juthatunk előre.

Vadásztársaság pályázat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vadásztársaság, amely idei évben pályázat keretében szeretne eszközöket beszerezni (utánfutó, villanypásztor stb.) A pályázat benyújtásánál azonban megjelöltek olyan eszközöket, amelyek nem kifejezetten a tevékenységükhöz kapcsolódik, azonban azt a tájékoztatást kapták a pályázatot összeállítótól, hogy ez nem probléma. Leginkább lovardára jellemző 1-2 eszközről (nem jármű) van szó. A kérdésem az lenne, hogy ezt tárgyi eszközként nyilvántarthatja? Számolhat el értékcsökkenést rá vagy beszerzési áron kell végig nyilvántartani? Az is felmerült, hogy térítésmentesen használatba adják egy helyi lovardának, aminek fejében ők vadak etetésére szolgáló terményt adnak cserébe. A kapott támogatás bevételnek fog minősülni a vadásztársaságnál, azonban ezen eszközbeszerzés után terheli őket adó? Köszönöm szépen a segítségét!

Alaptevékenység vagy vállalkozói árbevétel? Kérdés

Egy vadásztársaság könyvelésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Mivel a társaság több különböző tájékoztatással is rendelkezik, ez ügyben szeretnénk egy hivatalos állásfoglalást kérni arról, hogy egy vadásztársaság működési bevételei közt mely bevételek számítanak alaptevékenység bevételének és melyek vállalkozói bevételnek. A vadásztársaság bevételei: – vadhús-értékesítés tagoknak és tagságon kívüli személyeknek, vállalkozásoknak, – egyéni vadászat tagoknak és tagságon kívüli személyeknek, – terelővadászat, vadhajtás tagoknak és tagságon kívüli személyeknek, – vadászterület bérbeadása. Köszönöm a segítséget.

Bérvadászat Kérdés

Tisztelt Cím! Állásfoglalást szeretnék kérni arra vonatkozóan, hogy áfás adószámú vadásztársaság vadászatra alkalmas területét átalánydíjas bérvadászati szerződés keretében (vadászati lehetőség biztosítása díjazás ellenében) mint vadászati szolgáltatás adná bérbe. Erre a területre a bérvadászat értékesítése vadászjegy formájában történik. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy a a számlát áfásan vagy áfamentesen állíthatja-e ki?További kérdésem az lenne, amennyiben földterületén vadászati jogot adna vendégvadászok részére, annak a számlázása hogyan történhetne? Áfásan vagy áfamentesen? Köszönettel várom a válaszukat!

Vadásztársaságnál kilőtt vad kizsigerelésének, szállításának kifizetése Kérdés

Egy vadásztársaság tagjai a kilőtt vadat kizsigerelve szállítják el a kötelező vizsgálatokra. A kormányhivatal a zsigerelést és a szállítást a vadásztársaságnak számla ellenében megtéríti, a vad értékét a NÉBIH téríti meg. A vadásztársaság a tagjainak milyen címszóval fizetheti ki a zsigerelést, illetve az útiköltséget? Válaszát előre is köszönöm.

Vadásztársaság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vadásztársaságok bérvadászokkal szoktak vadásztatni, vagy külföldi vadászoknak vadászatot rendeznek a területükön. Kérdésem, hogy amikor kiszámlázza a vadásztársaság a díjat a vadászok részére, akik nem tagjai a vadásztársaságnak, áfás számlát kell-e kibocsátania? Mikortól mentes, ha mentes ez a tevékenység? Válaszát köszönöm.

Vadásztársaság adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vadásztársaság a tagja részére, aki nem áll munkaviszonyban a társasággal, a jó munkájáért egy bikát kap ajándékba, melyet ő lőhet meg. Ennek van-e áfavonzata a társaság részéről? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Rajnicsné Andrea

Vadásztársaság adókötelezettsége tag részére ingyenes juttatás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaság az egyik tagjának jó munkájáért cserébe szeretne egy bikát ajándékozni. Érdeklődni szeretnék, hogy ezen ajándékozás milyen áfa- és egyéb adófizetési kötelezettséggel jár a társaság számára? Válaszukat előre is köszönve, tisztelettel: Rajnicsné

Vadásztársaság Kérdés

Egy vadásztársaság építési telket vásárolt vadászház építésére, de mivel nem áfakörös, így az építkezés áfája nem lenne visszaigényelhető. Ezért arra gondoltunk, hogy alapítanának egy kft.-t, amelyben az áfa levonható lenne az építkezésre a vadászházról. A kérdés az, hogy kinek a tulajdona lenne a vadászház, ha a telek, amelyre építették, nem az építtető tulajdona, eladáskor (bár erről nincs szó), hogy lehet értékesíteni, ilyenkor a vadászház építője bérbe adja a házat a vadásztársaságnak vagy szívességi használatra is adhatja? Még egy kérdés, hogy csak a vadásztársaság egyedüli tulajdonosként alapíthatja-e a kft.-t? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel.

Vadásztársaság bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaság a cél szerinti tevékenysége során elejtett vadat kereskedelmi cégeknek értékesíti. Ez a bevétele a tevékenység jellegére tekintettel áfamentes vagy be kell jelentkeznie áfaalanynak ? A vendégvadászok által a társaságnak fizetett vagyoni hozzájárulás tekinthető-e cél szerinti bevételnek, s így áfamentesnek? Köszönöm válaszát CsCs

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close