9 találat a(z) vadászat cimkére

Vadászat és adózás. A földtulajdonosok közösségének adókötelezettsége Cikk

Mind nagy-, mind az apróvadfajok vadászati idénye elkezdődött, illetve elkezdődik a következő hetekben. A vadászati tevékenységhez és annak eredményéhez adókötelezettségek széles palettája kapcsolódik annak ellenére, hogy a kifejezést szinte egyetlen adótörvény sem említi meg. Így a jogszabályok átbogarászása helyett inkább jogértelmezéssel és gyakorlati példákkal juthatunk előre.

Hivatásos vadásznak járó lődíjelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vadásztársaságunk, mint vadászatra jogosult, köteles hivatásos vadászt alkalmazni, akinek lődíj jár az elejtett vad után. Kérdésünk, hogy ez adóköteles jövedelem-e számára, elszámolhat-e ezzel szemben költséget, illetve, hogy milyen mértékig szükséges költségszámlákkal rendelkeznie? Köszönettel: Jászné

Afrikai sertéspestis: a vaddisznók tömeges kilövését rendelték el Bulgáriában Cikk

Az észak-bulgáriai Dobrics megyében a vaddisznók tömeges kilövését rendelték el, miután a szomszédos romániai Tulcea megyében az afrikai sertéspestis (ASP) 15 gócpontját azonosították.

Tagdíj elszámolásának lehetősége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozó kibővítette a tevékenységi körét, vadásztatásokat szeretne az alaptevékenysége mellett szervezni. Ahhoz, hogy ezen tevékenységét végezhesse, az engedélyeken, vizsgákon túl még feltétel az, hogy egyszeri belépési díjat fizessen a vadásztársaság felé, amelynek nagyságrendje 1,2 millió forint. Ezt követően az éves tagdíj 120 ezer forint lesz. Kérdésem ezzel kapcsolatos: elszámolható-e költségként, mint a vállalkozás érdekében felmerült költség az 1,2 millió forint összegű belépési díj? Válaszukat tisztelettel megköszönve: Ötletmozaik Könyvelő Kft.

A nemzeti parké lesz a vadászati jog 24 ezer hektárnyi dél-nyugat balatoni területen Cikk

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz kerül a vadászati jog azon a 24,4 ezer hektárnyi dél-nyugat balatoni területen, amelynek jogosultja korábban a Hubertus Bt. volt – értesült az MTI.

Vadászati többlethasználati díj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Földtulajdonosok vadászati közössége magánszemély tagjának vadászati többlethasználati díjat szeretne fizetni. Hogyan adózik a vadászati többlethasználati díj? A Földtulajdonosok Vadászati Közössége (adószámmal rendelkező Földtulajdonosi Közösség!)kifizetőnek minősül-e a többlethasználati díj kifizetésekor, azaz a magánszemély tekintetében terheli-e e személyi jövedelemadó/adóelőleg- esetleg eho-kötelezettség. Várom válaszát. Tisztelettel: B.B É.

Indul a vadászidény: kié lesz a hús, és kinek, mennyit kell utána adózni? Cikk

Szeptember 1-jén elkezdődött a vadászati idény szarvasbikára, őzsutára, őzgidára, muflonra, szárcsára, október 1-jétől – egyebek mellett – mezei nyúlra, fácánra, fogolyra, vadlúdra is lehet lőni. (Tőkés récét, balkáni gerlét, örvös galambot már augusztus közepétől el lehet ejteni, vaddisznóra, szikaszarvasra, üregi nyúlra meg egész évben lehet vadászni.) Cikkünkben összefoglaljuk a lelőtt vadakra vonatkozó tudnivalókat és a kapott hús utáni adózási szabályokat.

Vadásztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság az EU tagállamában lévő vállalkozással bizományosi szerződést kötött, amelyben megbízta a vállalkozást, hogy sa aját nevében, de a társaság javára szerződést kössön vadász vendégekkel az általa felajánlott vadászatra, illetve trófeák értékesítésére. A társaság a szerződés keretében komplex szolgáltatást nyújt, azaz saját területén bonyolítja a vadásztatást, a vadász vendég részére szállást és étkezést biztosít, továbbá elvégzi a trófeabírálattal kapcsolatos feladatokat. A társaság a számlájában részletesen feltünteti a nyújtott szolgáltatásokat, azaz a vadászat árát, a szállás és étkezés ellenértékét és a trófea értékét. Kérdésként merül fel, hogy a komplex szolgáltatáscsomag az áfatörvény 37. §-a alá tartozó szolgáltatás-e, és így az EU-tagállamban, a vállalkozás székhelyén adózik-e? Amennyiben igen, akkor az étkezés áfaja levonásba helyezhető-e? Köszönettel: Bácsi Ferencné

Trófeák áfájának elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. külföldi vendégek részére vadászati lehetőséget keres Magyarországon. A kft. rendeli meg a szállást a vadászathoz, minden hozzátartozó ügyletet elvégez, és végül egyben mindent leszámláz a külföldi vendégnek. A vadásztársaság leszámlázza a kft.-nek a trófeákat, az eszközök bérlését, az állatokat. A vendégek a kilőtt vadak trófeáit megvásárolják a kft.-től és a kft. ezt a vendég után elküldi a lakóhelyére, ami általában harmadik ország területe. Kérdés: a vadásztársaság a kft.-nek áfásan értékesíti a trófeákat, ennek az áfatartalma visszaigényelhető? Köszönettel: Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás illetékalapja

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Katás vállalkozó munkaviszony mellett

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close