32 találat a(z) vétel cimkére

Ingatlanértékesítés Kérdés

Ingatlan értékesítése megosztással Kérdés

Nyaraló eladása utáni szja-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Lepsényi Mária! Nyaraló eladása az 5 éves szabályba tartozik vagy a 15 éves szabály vonatkozik rá? Ha a 15 éves szabály, az hol található a törvényben pontosan? Válaszát előre is köszönöm.

Adott előlegre kapott számla helyessége Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Kft. egy nagy értékű ingatlant vásárolt, ami 2 évnél régebbi. Zárt végű lízing a konstrukció, az előlegszámlát megkaptuk, amelyre az van írva: áfa tárgyi mentes. Megnéztem a számla kiállítójának a nyilatkozatát a NAV-nál, áfás, sőt ingatlan értékesítésére áfa alá van bejelentkezve. Mivel az ingatlant kft. vásárolja, amely szintén áfás, az ügylet fordított áfás lesz. Igy viszont szerintem az előlegszámlára is azt kellene írni, hogy fordítottan adózik, az áfát a vevő fizeti. Majd ha meglesz a végszámla, akkor vallom be a teljes összeget mint fizetendő és levonandó áfát. Kérdezem, hogy jól gondolom-e? Az előlegszámlát visszaadom javításra. Nem szeretném, hogy egy ellenőrzésnél megkifogásolják. Válaszukat köszönöm

Idegen ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem 20 éve bérelt egy nagy telket különböző ingatlanokkal, melyen folyamatosan beruházásokat, felújításokat hajtott végre. Ezeket a könyvelésünkben idegen ingatlanon végzett beruházásként tartottuk nyilván. Ügyfelem nem áfás, idősek bentlakásos intézményét tartja fenn, és erre szolgáltak az épületek is. 2018-ban a telket az ingatlanokkal együtt felbecsültették és megvásárolta. Kérdésem lenne, hogy az idegen ingatlanon végzett beruházásokat a főkönyvben hogyan sorolom át és milyen nyilvántartási kötelezettségem van? Kérem írja meg a könyvelési teendőket és tételeket! Munkáját megköszönve, tisztelettel: Szabó Anita

Személygépkocsi előlegének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személyautót kíván vásárolni. A megrendelés fixálásához előleget kellett fizetni. Az autó nyílt végű pénzügyi lízing keretében kerül finanszírozásra. Az előleg áfája tudomásom szerint nem vonható le. Avagy 50 százalékos mértékben levonható?Köszönettel válaszát: Tomayerné

Autót, motort vásárol? Számolja ki velünk a fizetendő illetéket! Cikk

Ha motort vagy személygépkocsit vásárlunk, átírási illetéket kell fizetni. Illeték más esetben is felmerülhet, azonban az Adózóna kalkulátora a leggyakoribb esetre, azaz a visszterhes adásvételre vonatkozik. Gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának öröklése és ajándékozása esetén az illeték mértéke a gépjármű és pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének kétszerese.

Befektetési jegy Kérdés

Egy kft. euró pénzpiaci alapú befektetési jegyet vásárolt forgatási céllal. Az euró számláról napi rendszerességgel vásárol és kb. havi 4 alkalommal vált vissza. A banktól havi kivonatot kapunk a befektetési számláról. Kérdésem: hogyan kontírozzam a bankszámlakivonaton a napi, heti befektetésijegy-vételeket vagy -eladásokat? Válaszukat előre is köszönöm.

Kft. adás-vétele Kérdés

Egy kft.-ben 100 százalékban tulajdonos magánszemély eladja teljes tulajdonrészét egy másik kft.-nek, amely szintén 100 százalékban egy magánszemély tulajdona. Mindkét gazdasági társaság tovább működik saját nevén. A vételár kisebb az eladó jegyzett tőkéjénél, az eladó saját tőkéje a jegyzett tőkénél magasabb. Az eladott kft. több millió forint felvett kölcsönt tart nyilván. Kérdésem az, hogy milyen módon kell könyvelni az eladó cégnél és a vevő cégnél az adás-vételt? Milyen kihatása van az eladó magánszemélyre ez az ügylet, és milyen tennivalója van ezzel kapcsolatban? Köszönettel: AI

Katás adózó bevétele Kérdés

Tisztelt Cím! Azt szeretném megtudni, hogy egy katas adózónak, aki vett egy ingatlant, majd eladta, a bevételébe bele számít-e, illetve mi történik az adózásával, ha jövőre adja el? Válaszukat előre is köszönöm!

Ingatlan áfaszabálya Kérdés

Van egy magyar kft., amely Dominikán vesz egy ingatlant, majd továbbértékesíti egy másik magyar kft.-nek. Ebben az esetben az áfa hol és hogyan keletkezik? A másik eset, amikor nem magyar cégnek adja el az ingatlant, hanem az USA-ban lévő cégnek (nincs magyar érdekeltség), ki hogyan fizet és igényel vissza áfát? Be kell-e jelenteni a NAV felé, hogy ingatlannal rendelkezik? Köszönöm szíves válaszukat.

Használtautó-piac: ezeket a járgányokat keresik Cikk

A használt autók forgalma rekordot dönthet az idén Magyarországon – prognosztizálja a Das WeltAuto az első háromnegyed év adatai alapján, ám felhívja a figyelmet arra, hogy az autócserék lendülete immár lassul.

A NAV által árverezett tárgyi eszközök könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég ,ahol több kocsit lefoglaltak adófolyószámla-tartozás fejében. Ezeket a kocsikat a NAV, amely a társaság tárgyi eszközei között szerepel, árverésre bocsájtotta, amit a társaság ügyvezetőjének a másik cége vett meg. Ennek a pontos kontírozása érdekel. Jól gondolom-e, hogy az inkasszó részével szemben könyvelem egyéb bevételre (Értékesített tárgyi eszközök), majd kivezetem egyéb ráfordítással az értékcsökkenést és a nettó értéket? Segítségét előre is köszönöm szépen!

Áfa ingatlan értékesítésénél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Cégünk 2005-ben vásárolt egy ingatlant magánszemélytől. Ebben az esetben számla nem készült, így áfa-visszaigénylésünk sem volt. Most ugyanezt az ingatlan eladnánk szintén magánszemélynek. Érdeklődöm, hogy áfás számlát kell-e kiállítanunk, és az áfát be kell-e utána fizeti.

Cégautó eladása Kérdés

Magánszemélytől saját használatra beszerzett személygépkocsi eladásakor az adóalany kft.-nek fel kell számítani az áfát? A gépkocsi megvásárlásakor az eladó magánszemély nem állított ki számlát, csak szerződést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs