28 találat a(z) védjegy cimkére

Védjegy, használati minta Kérdés

Magyar hallal bővült az uniós oltalommal védett termékek köre Cikk

Az Akasztói szikiponttyal bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre – közölte az Agrárminisztérium.

Uniós védjegy lehet a Messi Cikk

Az Európai Unió Bírósága helybenhagyta a Messi védjegy bejegyezhetőségét azzal, hogy csütörtökön ismertetett ítéletében elutasította az uniós védjegyhivatal (EUIPO) és egy spanyol vállalat az uniós törvényszék azon ítélete ellen benyújtott fellebbezéseit, amely megengedte Lionel Messi labdarúgó számára a Messi védjegy lajstromozását különböző sportcikkekre vonatkozóan.

Védjegy-értékesítés, adóelőleg-levonás Kérdés

Oltalmat kapnak a minőségi magyar borok Cikk

Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, borászati technológiákat – közölte mai sajtótájékoztatóján Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.

Egyesületi díj számlázási határideje Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretném véleményét kérni. Példa: egy egyesületi tag befizeti a minősítési díjat (szállásadás kapcsán) ami vagy 30 000 vagy 45 000 forint. A minősítési eljárás a legutóbbi időben (2017-től) nagyon-nagyon lassan zárul le. Tehát ha valaki befizeti például 2017. február 5-én a díjat, a minősítés 2019. október-novemberében zárul, számlát eddig nem kap a szállásadó. Itt nem érvényes a befizetéstől számított 15 nap? Ez főleg a pályázati forrásból építkezőknek okoz komoly gondot: egyrészt nekik igazolni kell, hogy a védjegy feltételei szerint építtették meg a szálláshelyet, másrészt pedig a minősítési díjat el szeretnék számolni, s a számlát több hónap alatt sem kapják meg. További példa: az egyesület például 2019. április 26-án átutalja a tagdíjat. Többszöri sürgetésre megérkezik a számla szeptember 13-án (elektronikusan) számla kelte 2019. szeptember 13. fizetési határidő: 2019.szeptember 13. Ez így rendben van? Józan paraszti ésszel talán az lett volna a helyes, hogy a számlában szereplő összeg átutalásra került 2019.április 26-án, pénzügyi teljesítést nem igényel, vagy olyan szöveg, melyet a törvény előír. Helyes, ha hosszú-hosszú hónapokig húzódik az eljárás, s befejezéskor adnak számlát? Ilyen esetben mikori dátum, vagy milyen szöveg szerepeljen a számlán?

172 milliót érő hamis autóalkatrészt találtak a pénzügyőrök Cikk

Megközelítőleg 172 millió forintot érő hamis autóalkatrész-szállítmányt foglaltak le egy ellenőrzés során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

Számviteli bizonylat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk nonprofit kft., amelyik védjegyet regisztráltatott. Ezt a védjegyet ingyenesen átadja egy helyi önkormányzatnak. A védjegyet könyv szerinti értékén kívánja majd az önkormányzat nyilvántartani, de az átadás ellenérték nélkül történik. (Piaci, avagy forgalmi értéknek a felek a könyv szerinti értéket tekintik minden további vizsgálódás nélkül.) Természetesen az önkormányzat az ellenérték nélküli átadás során elzárkózik az áfafizetéstől, de az átadó nonprofit kft.-nek sem lesz áfafizetési kötelezettsége, mert a védjegy kialakításához befogadott számlák áfatartalmát nem tudta levonni (csak költségként elszámolni). A helyi önkormányzat szakértőre hivatkozva számviteli bizonylat kiállítását kéri. A számviteli törvény 166. paragrafusának (1) bekezdése szerint a számviteli bizonylat fogalomkörébe a számla is beletartozik. Igaz, hogy nem mondta ki a szakértő, hogy számla helyett számviteli bizonylat megnevezésű bizonylatot állítson ki. Véleményem szerint az ellenérték nélkül történő immateriális jószág átadása (használati jog kizárólagos birtoklása) is értékesítésnek minősül, így számlaköteles. Tisztelettel kérem szíves állásfoglalásukat. Üdvözlettel: Boronkay László

Uniós bíróság: törölni kell az Adidas védjegyét Cikk

Az Adidas német sportszergyártó nem bizonyította, hogy a bármely irányban felvihető, három párhuzamos sávból álló márkajelzésének alkalmazásával az Európai Unió egész területén megszerezte volna annak minden más jelzéstől megkülönböztető képességét, ezért az uniós bíróság helybenhagyta az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) a védjegy törlését előíró döntését.

Új minőségtanúsító védjegyre pályázhatnak a vállalkozások Cikk

Május 25-éig nyújthatják be pályázataikat a Kárpát-medencei vállalkozások az idén először meghirdetett Érték és Minőség Nagydíj tanúsító védjegyre, 47 kategóriában – közölték a kiírók.

Matyóhímzéses lesz a GMO-mentes magyar élelmiszerek védjegye Cikk

Új védjegyet vezet be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Adidas-csíkok – védjegy ügyben döntött az uniós bíróság Cikk

Az Adidas német sportszergyártó, melynek védjegyében három párhuzamos csíkozás szerepel, megakadályozhatja azt, hogy más gyártók cipőin elhelyezett, két párhuzamos sávból álló megjelölést európai uniós védjegyként jegyezzék be – közölte az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik Cikk

Dinnyevédjegy bevezetését tervezik, hogy a fogyasztók jobban meg tudják különböztetni a magyar dinnyét a külfölditől – mondta Horváth Zoltán, a Baranya megyei kormánymegbízott az M1-en.

Védjegy bejelentés Kérdés

Az alábbiakban kérném a segítségüket: Egy kft. a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál bejegyeztette a cégnév és céglogó tulajdonjogát. Ezért 2x74 800 forintot fizetett. A kérdésem az, hogy ezt a védjegyet a fenti összegben az immateriális javak között kell-e szerepeltetni? Elszámolható-e rá értékcsökkenés? Milyen mértékben stb.? Összességében van-e valami speciális szabály a cégnél a védjegy elszámolásának tekintetében? Előre is köszönöm a segítségüket.

Védjegyhosszabbítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 10 évente védjegyet hosszabbít, ami idén aktuális. Ezt a díjat rá kell aktiválni a védjegy bejelentési díjára vagy költségként elszámolható és 10 évre egyenlő arányban el kell határolni? Köszönöm a válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close