11 találat a(z) vámjogi képviselő cimkére

Közvetett vámjogi képviselő Kérdés

Bérmunka, importáfa, levonhatóság Kérdés

Termékimport – áfabevallás Kérdés

Áfa – vámjogi képviselet mellett Kérdés

T. Adózóna! A következő kérdésem lenne: Egy magyar kft. harmadik országból hoz elektronikai berendezéseket, eszközöket, majd ezeket továbbértékesíti szintén egy EU-n kívüli (harmadik) országba. Az áru vámudvarba kerül, és innen megy tovább a vevőhöz. Vámjogi képviselő látja el az ide vonatkozó feladatokat. A vámjogi képviselőtől megkapjuk a kiviteli értesítőket és kiléptetési igazolást, hogy az áru elhagyta az EU-t. (Tudomásunk szerint, a vámjogi képviselő bevallásokat küld a NAV-nak, az adott tranzakciókról.) Kérdések: 1. Számla érkezik harmadik országból és a magyar beszerző egy másik EU-n kívüli országba számláz és oda is megy az áru. Magyar fél a fuvarozó! Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) 2. Számla érkezik harmadik országból, a magyar beszerző egy másik EU-s országba számláz, aki továbbszámláz egy EU-n kívüli országba és az áru egyenesen a harmadik országba megy. Magyar fél a fuvarozó! A kérdés ugyanaz: Az áfabevallásban hol kell ezt feltüntetni, ha egyáltalán kell? (A vámjogi képviselő által megtett bevallás elegendő?) Köszönettel

Vámjogi képviselet – bevétel elszámolása Kérdés

Megbízóm közvetett vámjogi képviseletet lát el. A vámhatározatok alapján a közvetett vámjogi képviselő kötelezett vámfizetésre, a kiszabott vámterhek a közvetett vámjogi képviselő NAV-folyószámláján kerülnek előírásra. Vámfizetés tekintetében egyetemleges a felelősség az ügyfelével. Ez annyit jelent, hogy ha a közvetett vámjogi képviselő nem fizeti ki a saját nevére szóló vámhatározat alapján a vámot, akkor kerül kiküldésre a vámhatározat az importőr részére, és ekkor, és csakis ebben az esetben köteles az importőr a vám kifizetésére. A vámot szerződés szerint áthárítja az importőrre, erről számlát állít ki. A számla alapján a könyvelésben ezeket a tételeket árbevételként, míg a vámterheket a vámfizetésre vonatkozó határozat alapján közvetített szolgáltatásként (815) számoljuk el. Alapesetben a képviseletet igénybevevő a számla alapján ügyfelem bankszámlájára utalja az ellenértéket, melyet ügyfelem fizet meg a vámszámlára. Más esetekben ügyfelem EORI-számára (gazdasági szereplők nyilvántartási és azonosító száma) hivatkozva fizeti meg az importőr közvetlenül a vámszámlára a kiszabott vámterhet. Helyes-e a kialakult gyakorlat, az, hogy a vámról számlát állít ki megbízóm, amikor a számviteli törvény és az Áfa tv. szerint a vám sem terméknek, sem szolgáltatásnyújtásnak nem minősíthető? Minek kell tekinteni (követelés, kötelezettség, eredménykategória) a közvetett vámjogi képviselőnél az általa megfizetett majd továbbhárított vámot?

Közvetett vámjogi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk Kínából alkatrészeket vásárol. A képviselő és a vállalkozás között fennálló megbízás alapján a vámjogi képviselő fizeti meg és vallja be, illetve helyezi levonásba a vám áfát. 1. Információim alapján ez esetben a megbízónak, azaz vállalkozásunknak nem kell szerepeltetni az importáfát az áfabevallásban? 2. Ez esetben kell-e könyvelni az importáfát vállalkozásunknak, ha igen, melyek az ügyletet érintő könyvelési tételek? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Közvetett vámjogi képviselő Kérdés

Társaságunk közvetett vámjogi képviselőként végez szabad forgalomba bocsátás vámkezeléseket importőr partnerünk részére. A vámkezelés során az importot bonyolító partnereink tevékenységével kapcsolatban történő szabad forgalomba bocsátás során a felmerült vámot a vámhatóság minden esetben részünkre, mint közvetett vámjogi képviselő részére veti ki. A kivetett vámot bizonyos esetekben nem mi fizetjük ki, hanem a határozat alapján az importőr. Hogyan kell helyesen dokumentálni ezt a folyamatot? Jelenleg azt a gyakorlatot követjük – függetlenül attól, ki fizeti ki a vámot –, hogy a vám összegét kiszámlázzuk az importőrnek. Amikor az importőr fizeti a vámot, akkor a számlán feltüntetjük, hogy pénzügyi teljesítést nem igényel. Úgy könyveljük, hogy a vámhatározat kézhez vételekor előírjuk kötelezettségként a vámelszámolási számlán technikai számlával szemben, majd, amikor a partner igazolja a pénzügyi teljesítést, akkor állítjuk ki a számlát ("pénzügyi teljesítést nem igényel" megjegyzéssel) a technikai számlával szemben, majd a vevőt és a vámelszámolási számlát egymással szemben kiegyenlítjük. Helyes-e az, hogy számlát állítunk ki a vámról, vagy elég lenne számviteli bizonylat?

Kínai import Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalkozás (alanyi adómentességet választott) Kínából szerzett be tárgyi eszközt, melyet bérbe ad Magyarországon. Az eszköz Szlovénián keresztül érkezett Magyarországra, a vámkezelés Szlovéniában megtörtént egy szlovén vámjogi képviselő által, aki Magyarországra fuvarozta a terméket (a vámpapírokon áfa nem szerepel). Jelenleg a szlovén vámügyintéző/fuvarozó cég által megküldött vámpapírok és a fuvarozási költségről szóló számla áll rendelkezésre a magyar vállalkozásnál. Az import áfát önadózással kell megállapítani Magyarországon? Megállapítható ez a kínai számla nélkül is? Melyik bevallási időszakban milyen bevalláson kell bevallani és mikor kell megfizetni? Mi lesz az áfa alapja? Köszönettel.

Közvetlen vámjogi képviselő – importáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. Izraelből küldeményt kap, közvetlen vámjogi képviselőt bíz meg az eljárás lebonyolítására. A határozatban szerepel a megállapított adóalap és 27 százalékos áfa. Az áfát megfizette a közvetlen vámjogi képviselő felé. Ezt a 1565-ös bevalláson kell szerepeltetni?

Közvetlen vámjogi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. külföldre végez bérmunkát (varrás). A külföldi szlovák megrendelő biztosítja mindig az anyagot . Ezúttal Törökországnól érkezik az alapanyag Magyarországra. A mi cégünk közvetlen vámjogi képviselőt bíz meg. A határozat alapján a mi cégünk fizette meg az áfát a közvetlen képviselőnek. A kérdésünk az, hogyan jelenik meg mindez az áfabevallásunkban? Levonható és fizetendő adóba is betehetjük, és mely sorokba?

Szlovák importőr cég Magyarországon vámkezelt árujának áfája Kérdés

„X” szlovák cég Taiwanból importál terméket. A szállítást a termék feladási helyéről „X” szlovák cég rendeli meg, és fizeti. A megrendelt termék rendeltetési helye Magyarország, „Y” kft. A terméket „X” szlovák cég Magyarországon vámkezelteti, a termék Magyarországon kerül szabadforgalomba. Az áfatörvény szerint az import teljesítési helye Magyarország lesz, az adó megfizetésére az importáló szlovák cég kötelezett. A szlovák cég az importtal kapcsolatos ügyintézésre közvetett vámjogi képviselőt bíz meg, így ebben az esetben az „X” szlovák cégnek nem kell magyar adószámot kiváltania, mert minden adót (áfa, vám) a képviselő rendez a magyar adóhatóság felé. Az adóköteles termékimportot követően a szlovák cég Magyarországon teljesít adóköteles értékesítést, melyre a magyar áfaszabályok vonatkoznak. Kérdéseim: milyen bizonylat-kiállítási és bevallási kötelezettségei vannak az ügylet szereplőinek az adóköteles termékimporttal és az azt követő adóköteles magyarországi értékesítéssel kapcsolatban? Hogyan, kinek és milyen címen keletkezik áfabevallási kötelezettsége? A magyar közvetett vámjogi képviselőnek milyen áfabevallási és számla-kiállítási kötelezettsége van az adóköteles importtal és a Magyarországon, „Y” kft. felé teljesített értékesítéssel kapcsolatban? Például a magyar közvetett vámjogi képviselőnek a szlovák importőr nevében a magyar szabályok szerint számlát kell kiállítani az adóköteles értékesítésről, a kiállított számlában a vevő az „Y” magyar cég, a teljesítés helye Magyarország, adókulcs 27 százalék: ki lesz a számlában az eladó, a magyar közvetett vámjogi képviselő? A magyar közvetett vámjogi képviselő hogyan szerepelteti az adóköteles importot és az import utáni levonható áfát, majd az értékesítést az adóbevallásában? „X” szlovák cég: importőrként milyen bevallási és számla-kiállítási kötelezettsége van?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close