Hozzászólások 0

Termékimport – áfabevallás

Tisztelt Szakértő! Áfaalany magyar kft. rendszeresen szerez be árut Svájcból. A Svájcból történő "kivámolással" kapcsolatos ügyeket a DHL svájci képviselete végzi. Az áru szabad forgalomba helyezése Magyarországon történik, az ezzel kapcsolatos ügyeket egy vámjogi képviselő intézi. A kérdéseim a következők: 1. A DHL svájci frankban meghatározott, áfa nélküli számlát állít ki a szolgáltatásról, jelölve, hogy melyik import beszerzéshez kapcsolódik (árubeszerzés számlaszáma fel van tüntetve). Az igénybe vevő magyar adóalany egyik adószáma (sem magyar, sem közösségi) sem szerepel a számlán. Szükséges-e ennek a számlának az áfabevallásban történő szerepeltetése a 27., illetve 67. sorban? Amennyiben igen, úgy melyik napi árfolyammal kell a forintosítást elvégezni (számla teljesítésének napja vagy a vámhatározatban szereplő árfolyam)? A másik lehetőség, hogy mivel importhoz kapcsolódó szolgáltatás, ezért beépül az áru értékébe és egyáltalán nem kell szerepeltetni a bevallásban? Ezt a tényt mivel kell igazolni adott esetben, mivel a vámhatározatból nem derül ki, hogy ennek a számlának az értékét figyelembe vették-e a vámérték és így az importáfa-fizetési kötelezettség megállapításakor. 2. A vámjogi képviselő alanyi mentes adóalany, emellett az általa kibocsájtott számlán hivatkozik az Áfa tv. 93. (2) szerinti adómentességre is. Ennek a számlának az ellenértékét szükséges-e szerepeltetni a bevallás 63. sorában? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: T. Renáta


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close