28 találat a(z) változásbejelentés cimkére

Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló bejelentés Kérdés

Változásbejelentés Kérdés

Változtak az adóigazgatási eljárás részletszabályai Cikk

A 2023. évi 188. számú Magyar Közlönyben 2023. december 22-én megjelent 611/2023. kormányrendelet módosítja az adóigazgatási eljárás részletszabályairól szóló 465/2017. kormányrendelet előírásait. Összefoglaltuk a főbb változásokat.

Katás vállalkozó nyugdíjas lesz Kérdés

Alanyi adómentesség újbóli választása Kérdés

Őstermelő munkaviszony mellett Kérdés

Pénzforgalmi áfa értékhatárának átlépése Kérdés

Egyéni vállalkozó visszamenőleges változásbejelentése Kérdés

Vállalkozói bankszámlaváltozás bejelentése Kérdés

NAV: mezőgazdasági őstermelők ellenőrzésekor tapasztalt leggyakoribb hibák Cikk

A következőkben a mezőgazdasági őstermelők biztosítási jogviszonyáról, annak bejelentéséről és változásbejelentéséről lesz szó, valamint azokról a leggyakoribb hibákról, amelyekkel az őstermelők ezekkel kapcsolatban a leggyakrabban vétenek, olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján.

Adószám magánszemélyeknek és egyéni vállalkozói adatbejelentés az ONYA-ban Cikk

Az eddigieken túl két új szolgáltatás érhető el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) portálon: a természetes személyek adószám-igénylése, és adószám-köteles tevékenységükkel kapcsolatos adatbejelentése, változásbejelentése, valamint az egyéni vállalkozók adózási adatainak bejelentése, változásbejelentése.

Akadály adóregisztrációs eljárásban Kérdés

Társasági szerződés módosításának előkészítése keretében merült fel, hogy vezető tisztségviselő/cégvezető személye az Art. 19. § szerint akadályt jelenthet-e a tervezett változásbejelentéshez kapcsolódó adóregisztrációs eljárás során. A számításba vett személy korábban olyan cég vezető tisztségviselője volt, amelyet felszámoltak, illetve 180 napon keresztül folyamatosan fennálló adótartozása 5 millió forintot meghaladta. Az adótartozás kezdete 2014.01.15. Fennáll 5 év eltelte után az akadály? Ha nem, akkor kimentést kell erre tekintettel kérni?

Alanyi mentesség – változásbejelentés. Kérdés

Alanyi mentes adózó utolsó számlájával túllépi az értékhatárt, a törvény szerint áfásan kell kiállítani azt a számlát, amellyel túllépi, melyik dátum számít a változás bejelentésnek? A számla kelte vagy teljesítési ideje? A számla 09.30-ai teljesítéssel és 10.02. nappal lesz kiállítva 30 napos fizetési határidővel.

Alanyi adómentesség Kérdés

Ügyfelünk alanyi adómentességet választott, de tárgyi mentes tevékenységet is végez, amit a számláján elkülönítetten feltüntet. Az alanyi mentesség értékhatárába az áfatörvény XIII. fejezet 188. § (3) e-f) pontjai szerint nem tartoznak bele a 85-86. § meghatározott pontjai szerinti tevékenységekből elért bevételek. Emiatt ügyfelünknek nincs semmilyen adatváltozás-jelentési kötelezettsége, amíg az alanyi mentes tevékenységgel nem lépi át a 8 millió forintos értékhatárt? (Például az alanyi mentes tevékenység bevétele 7 millió forint, ezen kívül a tárgyi mentes tevékenység bevétele 2 millió forint.) Köszönettel várom válaszukat: Amberg Éva Márta ügyvezető

Családi gazdálkodás tagjának tb-je? Kérdés

A magánszemély édesanyjával közös őstermelőként növénytermesztéssel foglalkozik. Tb-jét a ráeső bevétel 20 százaléka után fizette (nyugdíj, és egészségbiztosítás) ez év márciusáig, majd házasságot kötött, és a felesége családi gazdálkodó, a magánszemély a családi gazdálkodás tagja lett, és állattenyésztéssel foglalkoznak. Ez a váltás év közben történt. Mint őstermelő továbbra is műveli az anyjával a földeket, de főfoglalkozásként tevékenykedik a családi gazdálkodásban állatokat tartanak. Ebben az esetben hogy kell a változásbejelentést kitölteni, és a tb-t hol kell neki fizetni? És hol lesz biztosított a magánszemély őstermelő, aki egyben a családi gazdálkodás tagja is? 1041-et kell-e kitöltenie?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink