20 találat a(z) vállalkozói jövedelem cimkére

Átalányadó választása 2023-ra Kérdés

Áttérés átalányadózásra Kérdés

Egyéni vállalkozó őcsg-tag Kérdés

Kezdő vállalkozás téves kata adózás választása Kérdés

Újból itt van az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

Április 12-éig kell megfizetniük az idei első negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőlegfizetési-kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől (hanem például bérbeadásból) származik az összevonandó jövedelmük. Változott az őstermelőkre vonatkozó adóelőleg-fizetési kötelezettség megállapítása, és a személyi kedvezményt érvényesítők esetében is az adóalapot, és nem az adót csökkenti a kedvezmény összege ez évtől.

Egyéni vállalkozó kisvállalkozói kedvezménye. Kérdés

Fiatalgazda támogatásban részesült egyéni vállalkozó 2019. évi szja bevallásának korrigálása Kérdés

Egyéni vállalkozók, őstermelők, bérbeadók figyelem! Újból itt az adóelőleg-fizetési határidő Cikk

A 2020. évre vonatkozó – második negyedévi adóelőleget az szja-törvény hatálya alá tartozó magánszemélyeknek 2020. július 13-áig kell megfizetniük. Ide sorolhatók az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok a magánszemélyek, akik nem tartoznak az előzőek szerinti körbe, de jogszabály esetükben adóelőleg-fizetési kötelezettséget ír elő, mert például nem kifizetőtől származik az összevonandó jövedelem (bérbeadás).

Egyéni vállalkozói osztalékalap csökkentése Kérdés

Közeleg a határidő! Volt evás egyéni vállalkozók adóbevallása Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

Egyéni vállalkozó adózás utáni vállalkozási jövedelmének csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyéni vállalkozóm vállalkozói 2019. évi szja-val csökkentett jövedelme 2 millió forint. 2019.évben vett kizárólag vállalkozási tevékenységhez használt tehergépkocsit 3 millió forint értékben, melynek 2019. évi értékcsökkenése 30 000 forint volt. Vállalkozási jövedelmet csökkentő tételként 2 millió forintot levonhatom? Ez által nulla lesz a vállalkozói osztalékadó alapja és így nem fizet szociális hozzájárulási adót sem? Ezzel kapcsoltban a csekély összegű de minimis táblázatban kell valamit kitöltenem? Illetve még egy kérdés felmerült bennem. A következő években a tárgyévi amortizációt el lehet majd számolni? Ebben az esetben van bármilyen elidegenítési tilalom a következő évekre? Válaszukat előre is köszönöm!

Haszonbérletről történő lemondás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném a következő probléma megoldásához. Adott egy áfás egyéni vállalkozó, aki magánszemélyként az általa bérelt földterület haszonbérletéről 10 millión forint értékben lemond. Kérdéseim: 1. Kell-e áfás számlát kiállítania a haszonbérletről történő lemondásról? 2. Ha igen, ezt mint egyéni vállalkozó köteles a vállalkozói jövedelmei között figyelembe venni? Segítségét tisztelettel köszönöm! Krisztina

Kata kilépés, vállalkozói jövedelem szerinti adózóvá válás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék kilépni a katából, ezt a 18T101E melyik pontjával tudom megtenni? A változás hatályba lépése a hónap utolsó napja legyen? Vállalkozói jövedelem szerinti adózást hol és pontosan hogyan tudom bejelenteni? Annak hatálybalépése a következő hónap első napja? Válaszukat előre is köszönöm.

Átalányadózásról áttérés (58-as módosítás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 52. § (2) bekezdése szerint: "... ha az átalányadózás szerint adózó egyéni vállalkozó a tevékenységének megszüntetését követően az adóévben azt újrakezdi, az egyéni vállalkozónak az adóév egészére nézve át kell térnie a vállalkozói jövedelem szerinti adózás alkalmazására." Elöbbi törvény szövege értelmezésem szerint azt jelenti, hogy ha egy átalányadózás szerint adózó egyéni vállalkozó megszünteti a vállalkozását és azt követően még ugyanabban az adóévben újra egyéni vállalkozást kezd új adószámmal, és ekkor már a vállalkozói jövedelem szerinti adózást választja, akkor az adóév egészére a vállalkozói jövedelem szerint kell adóznia. Első kérdésem, hogy ez valóban így van -e? Az előbbi helyzetet feltételezve a már beküldött 1858-as bevallások, amelyekben az átalányban megállapított jövedelem után lettek bevallva a járulékok, önellenőrzéssel módosíthatók-e? Tehát azok is a vállalkozói jövedelem szerinti adózásnak megfelelően változhatnak-e? Tehát a második kérdésem, hogy a korábban – átalányadózóként beadott – 1858-ok módosíthatók-e annak megfelelően, hogy az egyéni vállalkozó immár -– az utólagos kötelező áttérés miatt (szja tv. 52. § (2)) – az év első felében is vállalkozói jövedelem szerinti adózás alá tartozott és nem átalányadózó volt? Köszönöm válaszát!

Kata Kérdés

Egyéni vállalkozó (szja vállalkozói jövedelem szerint adózó) 2017.01.01-től kata hatálya alá tartozik. Kérdésem, hogy 2016. évi szja bevallásban képezhet-e fejlesztési tartalékot annak ellenére, hogy 2017. februárban, az szja bevallás benyújtásakor már ismert, hogy 2017-től a kata hatálya alá tartozik? Mivel a kata hatálya alatt is nyilvántartást kell vezetni a képzett fejlesztési tartalék előírt időben történő felhasználásáról, tehát ellenőrizhető a beruházásra fordított összeg, ezért úgy gondolom nincs akadálya. Jól gondolom vagy vitatható? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31