73 találat a(z) utazási költségtérítés cimkére

Oktató szállásköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk szerződést kötött külső céggel oktatás megtartására. Az oktató szállásköltségét, a szállodából a cégünkhöz történő utazását is mi fizetjük, a cég nevére szóló számla alapján. Ebben az esetben a szállodaszámlát és a taxiszolgáltatást is oktatási költségre kell könyvelni? Köszönöm szépen a válaszát!

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünkben munkába járás költségtérítéseként és az ingázóknak a busz és vasútbérlet 86 százalékát, illetve a törvény által engedélyezett esetekben a kilométerenkénti 9 forintos költségtérítést juttatjuk. Mindezek igazolásához lakcímet, illetve tartózkodási helyet igazoló okmánymásolatot és útvonaltervet kértünk. Amennyiben a munkavállaló okmánnyal lakóhelyét nem tudja igaolni, csak nyilatkozik, hogy honnan jár munkába (nincs bejelentve oda, ahol életszerűen tartózkodik, adható-e az adótörvények szerinti juttatás? Elfogadható-e a nyilatkozat? Ki tartozik felelőséggel, ha nem felel meg a valóságnak a dolgozó nyilatkozata? Üdvözlettel: Andrea

Órákat utazik a munkavégzés helyszínére? Ez számít munkaidőnek Cikk

Mikor számít bele az utazási idő a munkaidőbe? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnénk téríteni a hétvégi hazautazás, illetve a napi munkába járás költségét azoknak a munkavállalóknak, akiknek a lakóhelye, illetve a tartózkodási helye a közigazgatási határon kívül fekszik. Kérdésünk: milyen nyilatkozatra, dokumentumra van szükség ennek a kifizetéséhez? Kérjük, hogy nyilatkozzanak a lakóhelyükről? Régebben olyan álláspontok is megjelentek, hogy a lakcímkártya másolata megfelelő dokumentum a költségtérítés jogosságának igazolásához, de nem tudjuk, van-e jogosultságunk a lakcímkártyáról másolatot készíteni. Válaszukat előre is köszönjük!

Külföldi állampolgár utazási költségtérítés Kérdés

Társaságunk lengyel állampolgárt alkalmaz, akinek negyedévente egy lengyelországi hazautazását térítené a cég. Kérdésem, hogy ezt milyen feltételekkel, milyen adóterhekkel tehetjük meg? Köszönöm.

Így kaphat utazási költségtérítést a beteg Cikk

Az orvoshoz, illetve az egészségügyi szolgáltatóhoz történő utazás költségeit az egészségbiztosító meghatározott esetekben megtéríti a betegnek. Ha a beteg kora vagy egészségi állapota miatt kísérőre van szükség, akkor kísérő személy is kérheti utazási költségének megtérítését. Összefoglaltuk, hogy milyen esetekben és milyen mértékben téríti meg az utazási kiadásokat az egészségbiztosítótól.

Üzembentartó 9 forintos költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem szíves segítségüket a következő esettel kapcsolatban: közalkalmazott munkába járásra kilométerneként 9 forint költségtérítést kap. Az átadott forgalmi engedélyben tulajdonosként nem a házastársa van bejegyezve, hanem egy rokon. Ő, aki a 9 forintot igényli, üzembentartóként szerepel, használja és fenntartja a gépkocsit. A kérdésem az lenne, hogy üzembentartónak is fizethet költségvetési szerv így költségtérítést? Munkájukat megköszönve, tisztelettel: Szabó Anita

Kinek jár, és kinek nem munkába járási költségtérítés? Cikk

Meglehetősen ellentmondásosak a munkába járás miatti költségek viselésére vonatkozó előírások. Ha például valaki Budapesten, a XI. kerület kamaraerdei határszélén lakik, és a fővárosban dolgozik, nem jogosult utazási költségtérítésre. Ha viszont valaki ugyanahhoz a céghez az utca másik oldaláról, a Budaörshöz tartozó részről jár be, neki már jár ilyen juttatás. És ez fordítva is igaz, ha a budaörsi Budaörsön dolgozik, nem jogosult költségtérítésre, miközben a kamaraerdei igen, ha budaörsi cég alkalmazza. Összefoglaltuk, kinek jár, és kinek nem munkába járási költségtérítés.

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató kifizetheti-e összevontan, például a 01-06. hónapokra a helyközi utazási bérlet költségtérítést a munkavállaló részére 07. hóban? Válaszát előre is köszönöm.

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendszeres munkába járással kapcsolatos költségtérítés esetében a munkáltató, nem csak a 86 százalékos kötelező térítést szeretné adni a munkavállalónak, hanem a helyközi bérletét 100 százalékban megtéríti. Keletkezik-e, és milyen adófizetési kötelezettsége a munkavállalónak vagy a munkáltatónak a 86 százalékot meghaladó térítés után? Ugyanez a szabály alkalmazandó-e hétvégi hazautazás költségének térítésekor?

Utazási költségtérítés fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy országos sportszövetség a válogatott sportolók részére az edzésre való utazás költségeit megtéríti. A költségtérítésben részesülő sportolók sem munkaviszonyban sem megbízási jogviszonyban nem állnak az országos sportszövetséggel. Milyen módon van lehetősége a sportszövetségnek az utazási költséget megtéríteni? Helyesen jár-e el a sportszövetség, ha kiküldetési rendelvény keretében téríti meg az utazási költségeket NAV-normával + 9 ft/km amortizációs költséggel számolva? Továbbá, akinek nincs saját autója, annál megoldás lehet-e útiköltségtérítés szintén NAV-normával számolva? Adó- és járulékfizetést von-e maga után az ilyen módon való költségtérítés fizetése, amennyiben a sportoló úgy nyilatkozik, hogy 100 százalék költségelszámolást választ, illetve van-e lehetőség 100 százalék költség elszámolásáról nyilatkozni? Válaszát előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó költségtérítése Kérdés

Katás egyéni vállalkozót a megbízás ellátásához a megbízási díjon felül szerződés szerinti utazási költségtérítés is megilleti. A bevételei között elszámolta a költségtérítést is. Elfogadható-e elszámolási bizonylatként az utazási költségtérítésre a kiküldetési rendelvény, amit a megbízó állított ki, vagy ezen tételekről a megbízási díjon felül számlát kell kiállítania a katás egyéni vállalkozónak?

Munkába járási helyközi bérlettérítés Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy munkavállalónk vidékről jár be, helyközi utazással, busszal, és 90 százalékos kedvezménnyel vásárol bérletet, mivel fogyatékossági támogatásra jogosult, így 3 200 forintot fizet a kedvezményes árú bérletért. Ebben az esetben kell-e a munkáltatónak a kormányrendelet szerinti 86 százalékos bérlettérítést fizetnie? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close