71 találat a(z) utazási költségtérítés cimkére

Utazási költségtérítés Kérdés

BKK: változik az utazási költségtérítések elszámolása július 1-jétől Cikk

Július 1-jétől csak akkor lehet elszámolni az utazási költségtérítéshez szükséges számlákat, ha azon szerepel a munkáltató adószáma vagy a csoportazonosító száma, így azoknak, akik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jegyautomatáiból szoktak számlát kérni, most érdemes lehet új QR-kódot igényelniük.

Amatőr sportoló – utazási kölségtérítés Kérdés

Ilyen következményekkel jár a fellebbezés megszűnése a társadalombiztosítási ügyekben Cikk

2020. március 1-jével számos hatósági ügyben – beleértve a nyugdíj, és egészségbiztosítási hatósági ügyeket is – megszűnt a hatósági határozatok elleni fellebbezés, azaz megszűnt a közigazgatáson belüli jogorvoslati jog, erre tekintettel 2020. március 1-jétől a jogorvoslatra csak közigazgatási perben kerülhet sor. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Az alábbi cikkben erre kérdésre vonatkozóan keressük a választ.

Utazási költségtérités magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van lehetőség arra, hogy más cég által foglalkoztatott fellépő mint magánszemély számunkra nyújtsa be az utazási költségszámláját, egy belföldi kiküldetési rendelvényen, mely szigorú számadású bizonylat? Befogadható a számla, ha a magánszeméllyel közvetlenül nincs szerződésünk, csak a partnercéggel?

Ilyenkor kaphat egészségügyi ellátásnál úti költségtérítést Cikk

Az egészégbiztosítás keretében utazási költségtérítésre is jogosultak lehetünk. Erre a költségtérítésre nemcsak az egészségügyi ellátást igénybe vevő beteg, hanem adott esetben annak kísérője is igényt tarthat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen esetekben, és milyen mértékben kérhető az egészségügyi szolgáltatóhoz utazással összefüggő költség megtérítése.

Utazási költségtérítés Magyarországra ingázó külföldinek Cikk

Budapesti székhelyű munkáltató szlovák állampolgárságú munkavállalót alkalmaz, aki naponta a saját gépkocsijával jár dolgozni, Szlovákia területéről. Milyen költségtérítés adható a napi munkába járáshoz? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Helyi bérlet – BKK Kérdés

Mi a helyi – budapesti – bérlet elszámolásának a módja? A dolgozó a helyi bérletét a cég nevére kiállított számlával vásárolta meg, illetve a cég vásárolta meg azt a dolgozó helyett. Van-e, ha igen, milyen közterhei vannak ennek a juttatásnak 2019-ben? Ha igen, pontosan mennyi ez és milyen módon kell elszámolni?

Hazautazás családdal, költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy franciaországi cég Magyarországon működő leányvállalatának ügyvezetője francia állampolgár. Közvetlen családjával Magyarországon él életvitelszerűen. Munkaszerződése alapján a munkáltató évente két alkalommal kifizeti neki és családja számára az utazási költséget Franciaországba és vissza. Mivel Franciaországban nincs életvitelszerű lakóhelye, a kifizetett költségtérítést nettó munkabérként számfejtjük részére. Kérdésem, hogy ez a gyakorlat a törvényi rendelkezéseknek megfelel-e, amennyiben nem, milyen módon kell ezt az összeget adózni? Köszönettel Bánkutiné Piros

Külföldről (Szlovákiából) átjáró munkavállaló utazási költsége Kérdés

Budapesti székhelyű munkáltató alkalmaz szlovák állampolgárságú munkavállalót, aki naponta saját gépkocsival jár dolgozni Szlovákia területéről. Milyen költségtérítés adható a napi munkába járáshoz? Köszönettel: Szabó Tamásné ügyintéző

Költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyesület választott tisztségviselőinek költségtérítés fizet. A nyilatkozatban tételes költségelszámolást választanak (100%-ban).Jellemzően tömegközlekedést vesznek igénybe (vonat, busz, amiről a saját nevükre számlát kérnek), szja jövedelmük nem származik belőle. Mi a helyes eljárás? M30-as igazolást ki kell-e adni, illetve 08-as bevallásban szerepeltetni kell-e ezeket a kifizetéseket? Köszönettel.

Hazautazás költségtérítése: mikor kell fizetni, mikor nem? Cikk

Munkavállaló az önéletrajzában budapesti címet tüntetett fel, s az állásinterjú során is elmondta, hogy Budapesten él. A személyes dokumentumai bemutatásakor derült ki, hogy vidéki az állandó lakcíme, a tartózkodási helye budapesti. Nem a mi állásajánlatunk miatt költözött Budapestre, igazolhatóan az előző munkahelyei is Budapesten voltak. Kötelező a munkáltatónak a hazautazás költségét megtéríteni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Hazautazás költségtérítése kötelező-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk az önéletrajzában budapesti címet tüntetett fel. Interjú során is elmondta, hogy Budapesten lakik. A személyes dokumentumok átadásakor derült ki, hogy vidéki az állandó lakcíme, a tartózkodási helye budapesti. Nem a mi állásajánlatunk miatt költözött fel Budapestre a munkavállaló. Igazolhatóan az előző munkahelyei is Budapesten voltak. A kérdésem, hogy kötelező-e a munkáltatónak a hazautazás költségét megtéríteni? Köszönöm.

Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott utazásiköltség-térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan juttathatót diák számára távolsági és helyi bérlet, vagy téríthető meg annak az ára?

Alkalmazottak és szerződött partnerek utazási költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó cég vagyunk, oktatóinknak egy részét alkalmazásban, másik részét szerződéssel foglalkoztatjuk. Az oktatott anyag témájából fakadóan oktatóink szerte a világban tartanak képzéseket és előadásokat. Az utazással, szállással és ellátással kapcsolatos költségeket cégünk fedezné. Kérdésem az lenne, hogy egyik (alkalmazott költségei), illetve másik (szerződéssel foglalkoztatott költségei) esetben milyen bizonylatok alapján számolhatja el a cég a felmerülő költségeket, és a szerződéses oktatóknak milyen módon térítheti meg azokat? A probléma azért merült fel, mert míg Magyarországon a szállodák, éttermek stb. többnyire tisztában vannak a szigorú bizonylatolási szabályokkal, így nem probléma, ha a cég nevére kérik a számlát, külföldön sok esetben lehetetlen a magyar cég nevére szóló számlát kérni, és például egy szállodában a vendég oktató nevére állítják ki a számlát, az étkezésről nem cégnévre szól a számla, hanem "nyugta" kérhető csak, helyi utazásról csak elismervény vagy jegy van, és így tovább. Hogyan oldható ez meg alkalmazottak esetében? Szerződéses oktatóknál megoldás-e az, hogy a különféle bizonylatokat összegyűjtve, azokat forintosítva, költségtérítés címén külön beszámláznak a cégnek? Vagy el lehet-e járni csak azon bizonylatokkal így, amelyek nem a cég nevére szólnak? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close