26 találat a(z) uniós adószám cimkére

Háromszögügylet harmadik országba Kérdés

Áfa, alanyi adómentes katás vállalkozó külföldi értékesítése Kérdés

Szponzorációs díj áfa osztrák nonprofittól Kérdés

Magyar kft. által szervezett, Magyarországon megrendezésre kerülő rendezvényt egy szakmai, osztrák nonprofit szervezet is támogat. Szponzori díjat fizet cserébe a rendezvény programfüzetében történő megjelenésért. A partner állítása szerint nincs sem uniós adószáma, sem pedig adószáma, csak ZVR-számot tud adni, mondván, hogy őket ezen a számon tartják nyilván. Milyen áfával kell kiállítani részére a számlát?Köszönöm a választ!

Alanyi adómentes szolgáltatása angol megrendelőnek Kérdés

Alanyi adómentes adózó szolgáltatást (tanácsadást, tanulmánykészítést) nyújt uniós adószámmal nem rendelkező angol cégnek. Tekintettel arra, hogy a megrendelőnek nincs uniós adószáma, kiállíthat-e a szolgáltató áfamentes számlát alanyi mentességre hivatkozva? Köszönöm a segítséget. P.Zsuzsa

Szolgáltatásnyújtás EU-n belül uniós adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk uniós adóalany felé nyújtott szolgáltatást (pénzügyi elemzés) múlt év decemberében. Sajnos nem voltunk eléggé körültekintőek, mert ennek a cégnek előzetesen nem kértünk uniós adószámot. Tehát számlakibocsátóként nem volt érvényes uniós adószámunk, a vevőnek viszont igen, ezt ellenőriztük. A számla összegét az áfabevallás 91. sorában szerepeltettük és az A60-as adatszolgáltatás 3. oldalán. Persze rövid időn belül megérkezett a hibaüzenet mindkét bevallásra. Ebben az esetben minek minősül az ügylet? Lehet egyenes adós belföldi értékesítés vagy a teljesítés helyét továbbra is a szolgáltatás igénybe vevőjének székhelye alapozza meg és akkor adómentes? Tisztelettel: Mátrai-Ignácz Éva

MOSS áfa módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk távolról nyújtható szolgáltatást nyújt cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt. A számláinkat a számlázórendszer automatikusan generálja, a felhasználó által megadott számlázási adatok alapján. Egy dán ügyfél jelezte, hogy tévedésből nem adta meg az EU adószámát 2015 óta és követeli a számlák módosítását, illetve az áfa visszatérítését. Mivel az EU adószám hiányzott a rendszerből, ezért az ügyfélre cégünk a MOSS rendszerben a dán adókulcs szerinti áfát megfizette. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan kell eljárnunk, és kötelesek vagyunk-e a számlákat módosítani és a partner részére az áfa összegét megtéríteni? Köszönöm válaszát!

Uniós ügyfélnek kiadott számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, aki alanyi adómentes egy Nagy-Britanniában élő vállalkozónak adott ki 40 000 forintról számlát. Neki van uniós adószáma, de mint hosszas nyomozás után kiderült a vállalkozónak nincs. Mivel alanyimentes, ezért áfa nélkül állította ki a számlát feltüntetve rajta az AM jelzést. Kell-e ebben az esetben a 65-ös áfabevallásban, vagy az összesítő jelentésben bevallani? Köszönettel: Burián Tamásné

Kata és euró Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi telephelyű, magyar katás egyéni vállalkozó számlázna magyar telephelyű, magyar vállalkozónak . A számlát euróban állítaná ki, és természetesen így is fizetnék ki. Nem áfaalany. Megteheti-e, és milyen bejelentési kötelezettségei keletkeznek (árfolyam használatára vonatkozó, uniós adószám)?

USA anyagbeszerzés / szolgáltatás igénybevétel Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi adómentes magyar egyéni vállalkozó USA piacára árul egyedileg dizájnolt termékeket. Képet és feliratot tervez számítógépen a kiválasztott termékre. A tervet a vállalkozó elküldi egy gyártó cégnek, a gyártó cég rányomtatja a gyártó cég által biztosított termékre és egy futárcégnek átadva kiszállítatja a gyártó cég a vevő számára. A vásárló, a gyártó cég és a futár is mind USA területén van, Magyarországra nem kerül az áru. A megrendelés egy amerikai webáruházban nyitott saját on-line boltban történik. A webáruház közvetítő szerepet tölt be az amerikai vevő és a magyar egyéni vállalkozó között. A vevő a közvetítőn keresztül csak a magyar egyéni vállalkozónak fizet, a vételárban megtéríti a gyártás, szállítás költségét is az egyéni vállalkozó részére. A kérdésem a következő: A gyártó cég kiállított számlákat a könyvelésben mint anyagköltség vagy mint közvetített szolgáltatás formájában kellene szerepeltetni? Ezen költségszámláknak magyar áfa tekintetében van-e szerepük, áfabevallásában szerepeltetnie kellene-e, mint fizetendő áfa, vagy ezt nem kell szerepeltetni benne, tekintettel arra, hogy a vevő-gyártó mind USA területén van? Az egyéni vállalkozónak jelenleg nincs EU adószáma. Az EU adószám kiváltása esetén változik-e a gyártó cég számláinak megítélése magyar áfa tekintetében? Köszönöm segítségüket, iránymutatásukat!

Kata és EU-s értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Webáruház üzemeltetésébe kezdtem. EU-s adószámot nem igényeltem. Alanyi adómentességet választottam. Mivel mindenhonnan tévedhet vevő a webáruházba, így lehet számítani arra majd a jövőben, hogy értékesítünk az EU-ba is. Érdeklődnék, hogy akkor kötelező igényelni EU-s adószámot és áfabevallást készíteni, valamint A60-as összesítő nyilatkozatot kitölteni? Vagy mi a teendő, eljárhatok alanyi mentesen, ugyanúgy kiállítva a számlát, mintha magyar vevő lenne? Előre is köszönöm a választ!

EU-s adószám nélküli beszerzés Kérdés

EU-s adószám nélkül szereztünk be szerszámot Lengyelországból. Hogyan kell eljárni az áfabevallásban? Utólag megkértük az EU-s adószámot.

Katás alanyi mentes vállalkozás uniós beszerzése Kérdés

Katás bt. közösségi adószámmal rendelkező vállalkozástól – árajánlat kérése után – vásárolt terméket, amit Magyarországra is szállítottak. A számlán áfa nélkül volt feltüntetve az áru, és egy másik vállalkozás uniós adószáma volt ráírva a számlára, ugyanakkor a cég neve és székhelye az jó volt. A megrendeléskor közölte a cég az adószámát is. A kérdés, hogy ilyen esetben van-e valami teendő?

Alanyi mentes vállalkozás EU-s szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy alanyi mentes vállalkozás EU-n belüli partnernek állít ki számlát szolgáltatásnyújtásról, akkor mi a helyes eljárás? Kell neki EU-s adószám? Kell áfabevallást (és A60-ast) benyújtania? Maradhat egyáltalán alanyi mentes? A számlát alanyi mentesként állítja ki? Válaszát előre is köszönöm.

Katás – sofőrszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás vállalkozó alanyi mentes, nincs uniós adószáma, több számlát is hozott sofőrszolgálat címmel (kamionvezetés), amelyek magyar szabályok szerint vannak kiállítva, viszont a partner szlovák vállalkozás, szlovák címmel és uniós adószámmal. A vállalkozó azt állítja, hogy van magyarországi telephelyük, de ebből a számlából ez nem derül ki. Mi ilyenkor a teendő? Úgy gondolom, ez közösségi szolgáltatás, akkor viszont nem helyesek a számlák, és uniós szám kellene, valamint be is kellett volna vallani. Ha esetleg van magyar telephely, az igazolható külön dokumentumom? Mi a helyes eljárás mind a két esetben? Ha most, utólag igényel uniós adószámot, akkor ezekkel a számlákkal mi a teendő? Köszönettel.

Alanyi adómentes egyesület külföldi szolgáltatást vesz igénybe Kérdés

Egyesület könyvelési anyagában 2017 májusában kiállított külföldi szolgáltatásról számlát (fellépési díj) találtam. A kiállító érvényes, szlovák uniós adószámmal rendelkezik. Az igénybevevő egyesület nem rendelkezik uniós adószámmal, a számlán név/cím szerepel. Az áfatörvény alapján alanyi mentességünk ellenére áfafizetési kötelezettség keletkezett. Mint utólag kiderült, az ügylet előtt uniós adószámot kellett volna kérnünk. Hogyan pótolható a mulasztás? Áfabevallás tekintetében milyen időszakról kell bevallást benyújtani? (Az éves áfaérték 27 ezer forint.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close