12 találat a(z) tulajdonszerzés cimkére

Külföldi tulajdonszerzés engedélyeztetése Cikk

A covid óta együtt élünk azzal a szabállyal, amely engedélykötelessé teszi külföldiek tulajdonszerzését egyes magyar stratégiai ágazatban működő társaságokban. Bár veszélyhelyzetről már rég nem beszélhetünk, a szabály várhatóan jó ideig velünk marad – csak közben párszor módosult. Mint ahogy ez megtörtént idén januárban is, derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából.

Adómentes lesz a tulajdonszerzés a startupokban Cikk

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől: adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek – tájékoztat közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Egyéni vállalkozó ingatlanszerzés Kérdés

Tulajdonszerzés ingatlannal rendelkező társaságban Kérdés

A stratégiai társaságokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségről Cikk

A 2020. május 26-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a külföldi befektetők stratégiai társaságokat érintő befektetéseivel kapcsolatban bejelentési kötelezettség áll fenn egészen 2020. december 31-éig.

Helyi adó szakszervezet esetén Kérdés

Arra lennék kíváncsi, hogy jogszerű-e egy szakszervezet esetén, amely a Magyar Államtól – 15 éves elidegenítési és terhelési tilalommal – 4 százalékos tulajdonhányadot kapott egy valaha üdülőként működő építményre, a helyi önkormányzat több százezer forintos helyi adó kivetéséről döntött. Az építmény 2010 óta nem használt, gyakorlatilag lepusztult (közmű sincs benne), eladni nem lehet az elidegenítési tilalom miatt, a felújításhoz a közel egy tucat tulajdonos nem tud forrást biztosítani, egyébként a többségi tulajdonos sem tesz semmit. Az önkormányzat arra hivatkozik, hogy mivel lakhatatlan az épület, ezért nem szolgál cél szerinti tevékenységet. Igazából sose vettük tulajdonba, a törvény erejénél fogva került ágazati vagyonelemként az Állami Vagyonkezelő határozatával "kvázi" a tulajdonunkba. A tulajdonosi jogainkkal – a 4 százalékos tulajdonhányad miatt – gyakorlatilag nem is tudunk élni. A szakszervezet sohasem végzett vállalkozási tevékenységet, erről nyilatkoztunk is az illetékes önkormányzat felé, amelynek illetékesei viszont azt állítják, hogy mivel az épület nem funkcionált szakszervezeti üdülőként (alaptevékenység lenne), ezért fennáll a fizetési kötelezettség. A problémám az, hogy az épületet nem vásárlás útján szereztük, hanem azt a Magyar Állam ingyenes vagyonátadással adta át szakszervezetünk részére, s 4 százalékos tulajdoni hányadot jegyeztetett be. Kérdés, hogy köteles-e a kizárólag tagdíjból élő szakszervezet több százezer forintos telek- és építményadót fizetni, valamint milyen lehetőség van ezen kötelezettség alóli mentesülésre?

Céges ingatlantulajdon megszerzése kapcsán magánszemély adó- és járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem látogatóként, évek óta előfizetőkét tettem/teszem fel a kérdést. Előző kérdésemre nem kaptam teljes körű választ. Röviden: kft. az alapítókkal szembeni kötelezettségét rendezi ingatlannal. A kft.-re vonatkozó választ – röviden – megkaptam. De nem tért ki arra a kedves szakértő úr, hogy mi a helyzet a tulajdonosokkal? Ők vagyonhoz jutnak azáltal, hogy az ingatlan a kft.-től az ő tulajdonukba kerül. Kérdésem ismét tehát, hogy mint magánszemély kell-e fizessen (úgy mint osztaléknál pl.) szja-t vagy ehót? Kell-e ezt az szja-bevallásában feltüntetni, ha megvalósul az ügylet, és készül egy szerződés, mely tulajdonbejegyzésre kerül a földhivatalnál? Tehát a kérdésem a tulajdonosok vagyonszerzésére vonatkozik. Köszönöm a választ. Tisztelettel: Sné Marianna

Részesedés értékelése Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Részesedés értékelésével kapcsolatosan kérdeznék: Egy kft. megvesz egy másik kft.-t (100 százalék), és pozitív üzleti vagy cégérték keletkezik. Jól gondolom, hogy év végén ezt nem kell értékelni a számviteli törvény 59/A paragrafus 7) bekezdésének c) pontja szerint? " Nem alkalmazható a valós értéken történő értékelés: c) a leányvállalatban, közös vezetésű vállalkozásban, társult vállalkozásban lévő, a befektetett pénzügyi eszközök közé tartozó tulajdoni részesedést jelentő befektetésre". Nincs más részesedése az adott cégnek. Köszönöm szépen válaszát!

Termékértékesítés Kérdés

Ha egy vállalkozás eszközértékesítés jogcímen úgy kap pénzösszeget, hogy az a vevő részére nem eredményez tulajdonszerzést, illetve birtokbaadás sem történik, akkor számlázási és számviteli szempontból a pénzmozgás csak előlegnek minősül? Csak később a teljes vételár kiegyenlítésekor áll be a tulajdonszerzés vevő részére, illetve a birtokbaadás időpontjában. Csak ekkor állítható ki termékértékesítésről számla? Mi a teljesítés időpontja ebben az esetben?

Mikor vonható le az áfa gépkocsi lízingje esetén? Cikk

Mikor vonható le az általános forgalmi adó (áfa) a személygépkocsi pénzügyi lízingbe vételénél? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

Kft visszavásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. korábbi tulajdonosa visszavásárolná a céget. Korábban tagi kölcsönt adott tárgyieszköz-beruházásához. Visszavásárolhatja-e ennek a kölcsönnek a fejében? Köszönöm.

Tulajdonjog megszerzésének időpontja Kérdés

1988-ban meghalt az anya, a lánya örökölt volna földet, de a hagyatékból kimaradt a föld. 1992-ben volt póthagyaték, akkor a lánya meg is örökölte, a földhivatalhoz ugyan be lett adva, de a telekkönyvbe valami oknál fogva nem lett bejegyezve.2012-ben amikor a lány elakarta adni a földet akkor szembesült, hogy még mindig az elhalt anyja nevén van. A földhivatal 2012-ben aztán bejegyezte a lányt mint örököst. Ilyen esetben a tulajdonszerzés időpontja az édesanyja halálának napja? Mert akkor nem kell bevallani? Egyébként 37500 Ft az eladási érték, ha ezt veszem figyelembe akkor 200 000 alatt nem is kell bevallást teljesíteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink