39 találat a(z) tulajdonosváltás cimkére

Apport Kérdés

Egy kft.-ben tulajdonoscsere történik. Az új tulajdonos a jegyzett tőkét tárgyi eszközök bevitelével szeretné felemelni 3 millió forintra. Ez megoldható? Az új tulajdonos egyéni vállalkozó, és a vállalkozásából szeretné az eszközöket áttenni az új kft.-be. Mire kell figyelni? Milyen adófizetési kötelezettséget von ez maga után?

Tagi kölcsön visszafizetése tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2008-ban alakult kft. tulajdonosai eladták a tulajdonrészüket. Az alapítók néhány millió forint tagi kölcsönt adtak a cégnek. Tulajdonosváltáskor a pénzt visszafizetni nem tudták készpénzhiány miatt. Amennyiben a későbbiekben visszafizetésre kerül sor, ki fogja megkapni a kölcsön összegét, mivel az eredeti alapítók és egyben kölcsönadók már nem tagjai a társaságnak. Az új tulajdonosoknak át kellene venniük a kölcsönt? Ennek a kérdésnek a megoldásához szeretnék segítséget kérni, hogyan történik ez konkrétan a gyakorlatban. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Sipos Sándorné

Tulajdonosváltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi alapítású kft. külföldi (uniós) tagja eladja a céget egy külföldi (uniós) cégnek 100 százalékban. Tagi jogviszonya megszűnik, amit a 151041-es nyomtatványon lejelentettünk. A 1508-as bevalláson eddig jelentettük a tag ügyvezetőt, mint főállás mellettit, mert volt igazolása az uniós tagországból. Az uniós cég belépése után mit kell bevallani az M-es lapon? Az új uniós cég képviseletre jogosult ügyvezetőjét, milyen jogviszonnyal? Vagy csak A lapot kell beküldeni? Kérem szíves tájékoztatásukat.

Tulajdonosváltás bejelentése Kérdés

Egy bt.-ben az eddigi beltag kilép és egy új jön a helyébe. Ezt jelenteni kellene a NAV-hoz. A 15T201 vagy a 15T201T változásbejelentőn nem találtam tulajdonosváltáshoz kapcsolódó pontokat. Lehet, hogy már nem is kell ezt jelentenem, mert a cégbíróság átküldi a NAV-hoz? Köszönöm válaszát.

Üdülési jggal kapcsolatos kérdés folytatása Kérdés

Kérdésünk a következő lenne, melyben segítséget kérnénk: 1. Valóban megszűnik-e az üdülési jogra vonatkozó igényünk a tulajdonosváltás következtében? Hiszen az új tulajdonos az apartmanházat vette meg, az üdülő-használati jogokról biztosan informálódott, egyébként hogyan tudott volna bennünket megkeresni? 2. Joga van-e az új tulajdonosnak azért pénzt kérni, hogy a szerződést módosítani kell, arra hivatkozva, hogy egyébként megszűnne az üdülő-használati jogunk? 3. Mi nem kértük, hogy a korábbi tulajdonossal kötött szerződésünkben szereplő konkrét apartmant felújítsák, ezt ők tőlünk függetlenül tették. Amennyiben nem fizetjük ki a kért összeget, akkor másik apartmant bocsátanak rendelkezésünkre, erre van-e módjuk?

Üdülési jog tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Évekkel ezelőtt vásároltunk üdülési jogot (kétévente egy hét) egy apartmanházban. A társaságot, amelytől vásároltuk, és amellyel az üdülő-használati jogról szóló szerződést megkötöttük, felszámolták. Erről mi a felszámolótól hivatalos értesítést nem kaptunk, az üdülő-használati joggal járó éves költséget fizettük számla alapján. Időközben az apartmanházat, amelyben az üdülő-használati joggal rendelkezünk, egy másik társaság megvásárolta. Az új tulajdonos társaság egy hónapja megkeresett bennünket, hogy újra kell kötni az üdülő-használati joggal kapcsolatos szerződést a tulajdonosváltás miatt. A szerződés tartalma nem fog változni, ugyanaz lesz, mint a korábbi volt, de fizetnünk kell 52 ezer forintot, melyet majd bónuszhétként „lelakhatunk”. Tájékoztattak, hogy amennyiben nem kötünk szerződést velük (ami az 52 ezer forint befizetésével jár együtt), abban az esetben elveszítjük az üdülési jogunkat a szóban forgó apartmanházban. Ez még nem minden, mert az üdülési jog megvásárlásakor kötött szerződésünkben konkrétan meg van jelölve az az apartman, amelyiknek a használati joga a miénk. Az elmúlt időszakban azonban az új tulajdonos többek közt a „mi” apartmanunkat kijelölte felújításra. Ebből következően arról kaptunk még pluszban tájékoztatást tőlük, hogy abban az esetben, ha szeretnénk megtartani az eredeti szerződésben megjelölt apartmant, fizetnünk kell még 200 ezer forintot a felújítás miatt. Kérdéseinket – a terjedelmi korlátozás miatt – kiegészítő kérdésünkben részletezzük.

Korábbi évek vesztesége tulajdonosváltás esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna.hu! Egy három magánszemély tagból álló kft. egyik tulajdonosa megvásárolja a másik két tag tulajdonrészét. Felhasználhatja ezek után a kft. a korábbi évek felhalmozott veszteségét? Ha ezután a fő tevékenység megváltozik, akkor is felhasználható az összeg? Köszönettel: Szentesi Péter

Tagsági viszony megszűnésének dátuma Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy tulajdonosváltás esetén mikor szűnik meg a tagsági jogviszony? A társasági szerződés aláírásának napjával vagy a cégbejegyzés napjával? Válaszukat előre is köszönöm. Margit

Veszteség-felhasználás 2012-ben: korlátok átalakulás és tulajdonosváltás esetén Szakértői Kommentár

A veszteség felhasználásának korlátozásával kell tervezni jövőre. Mivel kell számolni átalakulás és mivel tulajdonosváltás esetén?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink