17 találat a(z) termőföld bérbeadása cimkére

Ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózása 2023 Cikk

Frissítette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózásáról szóló információs füzetét.

Határozott idejű haszonbérleti szerződés után járó szja Kérdés

Adózás termőföld bérbeadásából származó bevétel után Cikk

Ismét eljött a földbérleti díjak kifizetésének ideje, így érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat.

Adózási határidők 2021. május 3-9. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Termőföld bérbeadása: amikor adómentes a bevétel, és amikor nem az Cikk

Mostanában fizetik meg a bérlők a termőföld-tulajdonosoknak a 2020. évi bérleti díjakat. Mikor adómentes a kapott összeg, és mikor kell utána adózni? Ugyan az erre vonatkozó rendelkezések az elmúlt egy évben nem változtak, érdemes újra felidézni az alkalmazandó szabályokat.

Adózási határidők 2020. május 4-10. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Termőföld bérbeadása utáni adózás Cikk

A közeljövőben a termőföld tulajdonosai ismét számíthatnak arra, hogy a bérlők a bérleti díjat megfizetik a 2019. évre vonatkozóan. Cikkünkből megtudhatja, hogy magánszemély bérbeadónak a termőföld bérbeadásakor milyen adófizetési kötelezettsége keletkezhet, és ennek ő miként tud eleget tenni.

Ingatlanok bérbeadásának, egyéb hasznosításának alapvető szabályai Cikk

A lakóingatlanok hosszabb-rövidebb időre történő hasznosításának legelterjedtebb módozatai a tartósabb jellegű bérbeadás, de egyre gyakoribb a rövidebb távú, leginkább turisztikai célú hasznosítás, szálláshely-szolgáltatás (fizető-vendéglátás). A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) információs füzetben részletezi ezen hasznosítási formák adózási lehetőségein túl a termőföld bérbeadására vonatkozó szabályokat is.

Ingatlan- vagy termőföld-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély bérbe adja a tulajdonát képező zártkerti szőlő és kert, valamint zártkerti szántó földterület ingatlanait egy gazdasági társaságnak azzal a céllal, azon a gazdasági társaság szeszipari mellékterméket helyezzen el. (Ez a melléktermék környezetbarát anyag. ) Az a kérdésem, hogy ezen bérbeadás a magánszemélynek termőföld-bérbeadásból vagy ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme lesz-e, azaz a kifizető az állami adóhatóságnak vagy az önkormányzati adóhatóságnak fizeti meg a személyi jövedelemadót? Válaszukat köszönöm.

Mezőgazdasági terület bérbeadása őstermelőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő almatermesztéssel foglalkozik, az őstermelést áfás adószám birtokában végzi. A gyümölcsös egy részét bérbe adná hosszabb távra egyéni vállalkozó fiának. Ezzel kapcsolatban a következő kérdések merültek fel: – A bérleti díj őstermelői bevételnek minősül? – Ha nem, akkor hogyan adózik, illetve hogyan tudja kiszámlázni azt az őstermelő? (Használja a meglévő áfás adószámát, és áfásan adja bérbe?) – A termőföld-bérbeadási tevékenységet be kell jelenteni a NAV felé a meglévő adószámra vonatkozóan? A gyümölcsös teljes egészére merülnek fel szolgáltatási díjak a művelés során (például permetezés, kézi munkák stb). Ennek egy része a bérbe adott területet érinti, és az őstermelő közvetített szolgáltatásként szeretné továbbszámlázni a bérlőnek. Kérdéseim ezzel kapcsolatban is hasonlók: – a továbbszámlázott közvetített szolgáltatás őstermelői bevétel? – amennyiben nem az, hogyan adózik, illetve hogyan kell bizonylatolni? – milyen tevékenységi kör bejelentése szükséges?

Áfa 6 milliós értékhatára Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem, az alábbi kérdésemre válaszolni szíveskedjenek. Adószámmal rendelkező adóalanynál (egyéni vállalkozó, őstermelő, adószámos magánszemély), aki alanyi adómentességet választott, a 6 milliós értékhatárba beletartozik-e a termőföld-bérbeadás ellenértékeként kapott összeg? Köszönettel: Boros Zsanett

Magánszemély termőföld haszonbérbe adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Magánszemély, aki egyben mezőgazdasági egyéni vállalkozó is, köthet-e 5 éven túli haszonbérleti szerződést a tulajdonában lévő termőföldekre, amelyekre a területalapú támogatást egy vállalkozás kapja, miután ő a bejegyzett földhasználó? Elszámolhatja-e költségként a vállalkozás a kifizetett bérleti díjat? Ez a kifizetett bérleti díj a magánszemély jövedelme lesz, ami adómentes? Köszönettel: Hachboldné Kiss Éva

Termőföld-bérbeadás adózása: ezeket a szabályokat kell ismerni Cikk

A termőföld is ingatlan, ám a bérbeadásából származó jövedelem adózására az egyéb ingatlanokra vonatkozó szabályoktól eltérő rendelkezéseket kell alkalmazni.

Föld bérbeadása, gépbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Termőföld bérbeadásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Abban az esetben, ha a magánszemély 5 évnél hosszabb időre adja bérbe a szántóterületet, a bérleti díj adómentes. Akkor azonban, ha a szántóterületet szintén 5 évnél hosszabb időre adja bérbe, de feles bérleményben, mégpedig a bérleti díjként nem pénzt, hanem terményt kap. Ezt a terméket, ha a magánszemély értékesíti, hogyan és milyen adótételek mellett tudja megtenni? A másik kérdésem egyéni vállalkozóra vonatkozik: aki új gépet vásárol vállalkozási célra, tudja-e érvényesíteni a kettős kedvezményt, mint adott esetben egy gazdasági társaság? Új gépbeszerzése esetén, amennyiben van pozitív adózás előtti eredmény, akkor tudja érvényesíteni a beruházási adóalap-kedvezményt 30 millió forintig, és még erre az eszközre elszámolhatja az értékcsökkenést is? Használt gép esetén nem alkalmazhatja az egyéni vállalkozó az egyösszegű tárgyieszköz-elszámolást, és ilyen esetben tud-e egyéb kedvezményt érvényesíteni? Válaszukat előre is köszönöm. Plavecz Zoltánné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó átlépése katásnak

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozók közötti kölcsön

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs