24 találat a(z) tb-kifizetőhely cimkére

Nyugdíjba vonult dolgozó táppénze Kérdés

Tb-kifizetőhely létesítése Kérdés

Betegszabadság bejelentése nem tb-kifizetőhely munkáltató esetében Cikk

Hogyan kell bejelentenie a betegszabadságot annak a foglalkoztatónak, aki/amely nem tb-kifizetőhely? Hosszabb idejű betegség esetén elég akkor bejelenteni a betegszabadságot, amikor eléri a táppénzes időszakot (lejár a 15 nap), vagy rögtön be kell jelenteni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

Pénzbeli egészségbiztosítási ellátások: itt van a kincstár tájékoztatója a változásokról Cikk

Tájékoztatót közölt honlapján a tb-kifizetőhelyek részére az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásait, illetve a baleseti táppénzt, valamint az azokkal kapcsolatos eljárást érintő leglényegesebb új szabályokról és azok gyakorlati alkalmazásáról a Magyar Államkincstár.

Anyasági támogatás, családi pótlék, gyes: kerülje el az igénylési buktatókat! Cikk

Gyermek születése után a legtöbb család anyasági támogatásban, családi pótlékban, gyermekgondozást segítő ellátás, vagyis gyesben részesülhet. Ismertetjük, hogyan igényelhetők ezek az ellátások, illetve milyen buktatókra kell figyelni.

Tb-kifizetőhely tájékoztatása táppénzjogosultság lejártáról Kérdés

Kedves Mária! Köszönöm a http://adozona.hu/kerdesek/2018_4_9_TB_kifizetohely_tajekoztatasa_tap_auy kérdésre adott módosított válaszát! Még azt szeretném tisztázni, hogy ugyanez a kötelezettség fennáll-e, ha a betegség ideje alatt a munkavállalónak felmondanak? A táppénzt továbbra is a munkáltatónál működő tb-kifizetőhely folyósítja és az 1 éves táppénzre való jogosultság lejárta után kezdődik a munkavállaló felmondási ideje. Milyen következményekkel jár a kifizetőhely esetében, ha sem a munkavállalót, sem a táppénzes igazolást kiállító orvost erről nem tájékoztatta? Mit tegyen a munkavállaló, ha számítása szerint hamarosan lejár az 1 éves periódus és a felmondó levél szerint az ezt követő napon el kell számolnia a munkáltatóval, de ennek pontos idejéről és módjáról sem kapott tájékoztatást? Mi van, ha a munkavállaló nem jól számolt? Nagyon köszönöm mielőbbi válaszát!

Tb-kifizetőhellyé válás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk alkalmazotti létszáma 5. Hónapja 100 fő fölött van, így lassan kérnünk kell a kifizetőhellyé válást. A cégnél egy tb-ügyintéző végzettséggel rendelkező kolléganő van. Elegendő a végzettsége, vagy fel kell vennünk egy tb-szakelőadót? Esetleg egy gyakorlati leírást tudnának adni a megváltozó teendőkről (tb-kifizetőhelyet érintő bevallások, jelentések, nyilvántartások vezetése)? Köszönöm.

Gyedre jogosultság megakadása és újraindulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát a hivatali eljárás megtételére vonatkozóan. Ügyfelem 2015 októberében kapta meg az utolsó gyed ellátását, pedig folyamatosan jogosult erre 2016. 08. 18-áig. Tb-kifizetőhely munkáltatója – mint a gyed folyósítója – megszűnt, helyette új munkáltató került a dolgozók élére (2015. 11. 01-től), amely szerv már nem tb-kifizetőhely. A változás nem járt a munkahely megszűnésével és átszervezésével, a mindennapok munkahelyi feladatai és szervezeti egységei, a beosztási hierarchia változatlanul működött tovább. Ebben az esetben járhat-e együtt a munkáltató személyében bekövetkezett változás azzal, hogy egy munkavállaló részére folyósított gyed kiutalása megszűnik, és az egyébként határozattal gyedre jogosultként elismert dolgozót új igénylés benyújtására kötelezik? (Ezt javasolta a MÁK, és ennek eleget tettek 2015 decemberében.) Megítélésem szerint ez a gyed számítási időszak indokolatlan megváltozását idézi elő, hiszen a dolgozó tehetetlen fél a munkáltató személyében, illetve tb-kifizetőhelyi illetékességében történt változásban. Mi lenne a helyes eljárás a régi és az új munkáltató, az új folyósító szerv és a gyedre jogosult munkavállaló részéről? Kell-e valóban új igényléssel a kormányhivatalhoz fordulni, eredményezheti-e az eset a korábban megállapított gyed újraszámítását? Ha hibás az eljárás, milyen formában, milyen hivatkozással célszerű felkeresni a MÁK-ot, kormányhivatalt? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Rendszeres olvasó

Tb-ellátások adminisztrációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a munkáltató nem tb-kifizetőhely, akkor kinek kell beírnia a tb-kiskönyvbe a táppénz, gyes, gyed ellátások idejét?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink