6 találat a(z) tartozásátvállalás cimkére

Tartozásátvállalás kapcsolt vállalkozások között Cikk

Kapcsolt vállalkozások között gyakran előfordul, hogy egyik a másiktól tartozást vállal át. Az ügylettel összefüggésben a tartozást átvállaló társaságnak milyen adófizetési és milyen bejelentési kötelezettsége keletkezik, szükséges-e transzferár-nyilvántartást készíteni? Olvasói kérdésre Erdős Gabriella adószakértő válaszolt.

Tartozásátvállalás kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Tartozásátvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság tartozik az ügyvezető és 100% tulajdonos magánszemélynek tagi kölcsönnel B társaságnál, ahol ugyanez a magánszemély ügyvezető és többségi tulajdonos az "A" társaságtól a tagi kölcsöntartozást átvállalja és akként fizeti meg a tulajdonos és ügyvezető magánszemélynek, hogy a tulajdonos és ügyvezető magánszemély társasággal szemben fennálló kötelezettségét csökkenti vele (kompenzálnak). Fentiek esetében milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségek merülnek fel? Köszönettel.

Tagi kölcsön átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-t egyszerűsített végelszámolással szeretnénk megszüntetni, viszont előtte a cégben szereplő tagi kölcsönt rendeznénk tartozásátvállalással két cég között. Az átadó cégben (bt.) a lánygyermek 50% tulajdonos (kültag), az átvevő cégben (kft.) az anya 50% feletti tulajdonviszonyban van. Kérdésünk, hogy a cégeknek milyen adófizetési kötelezettségük van, illetve milyen szerződés köthető a két cég között. Kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e a cégek ebben az esetben és van-e valamilyen korlátja a tartozásátvállalásnak? Köszönettel várom válaszukat!

Tartozásátvállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, szíveskedjék a tartozásátvállalás 2018-ban érvényes szabályozásáról (Ptk., adózás, számvitel) tájékoztatni, vagy ha ez körülményes, az aktuális előírások hozzáférhetőségéről tájékoztatni. Köszönettel: Várady Zoltán

Kapcsolt vállalkozások közötti tartozásátvállalás, engedményezés Kérdés

A1 cég offshore cég, B1, B2 és B3 magyar cég. Mind azonos tulajdonosi struktúrával. B1 tartozik A1 felé, amelyet B2 átvállal. A1 lemond B2 javára a követelésének. B3 tartozik B1 felé. B2 engedményezéssel átveszi B1-től a követelését. Van-e társasági adó és illetékfizetési kötelezettség és melyik cégnél ?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close