44 találat a(z) tartózkodási hely cimkére

Hazautazás költségei: mit térít a munkáltató? Cikk

A munkavállalók annak érdekében, hogy munkát találjanak, gyakran kénytelenek elhagyni lakhelyük közigazgatási határait. A munkába járásnak azonban vannak költségei, nem beszélve a hazautazásról. Cikkünk igyekszik tisztázni a fogalmakat, illetve azt, hogy a munkáltató milyen mértékben köteles téríteni az utazással kapcsolatban felmerülő költségeket.

Hazautazás költségtérítése: mikor kell fizetni, mikor nem? Cikk

Munkavállaló az önéletrajzában budapesti címet tüntetett fel, s az állásinterjú során is elmondta, hogy Budapesten él. A személyes dokumentumai bemutatásakor derült ki, hogy vidéki az állandó lakcíme, a tartózkodási helye budapesti. Nem a mi állásajánlatunk miatt költözött Budapestre, igazolhatóan az előző munkahelyei is Budapesten voltak. Kötelező a munkáltatónak a hazautazás költségét megtéríteni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd válaszolt.

Tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbiakban kérném a segítségét. Van egy dolgozónk, aki nem a lakóhelyéről jár dolgozni, mert egy másik településen él a párjával. Azonban abba a házba nem tud bejelentkezni, mert a párjának a felesége külföldön él, és közös tulajdonú az ingatlan. A kérdésem az lenne, hogy kifizethetem-e költségtérítés címén a munkába járását, ha lakcímkártyáján nem szerepel a jelenlegi tartózkodási helye. Köszönöm szépen válaszát.

Hazautazás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! XY munkavállalónk mezőberényi állandó lakcímmel, kesztölci tartózkodási hellyel, esztergomi munkahellyel kéri a havi kétszeri hazautazási költség támogatását. A tartózkodási helye és a munkahelye közti útra havi munkába járás 86 százalékát fizetjük. Dolgozó havi két mezőberényi hazautazás támogatását kéri, mert ez jár neki. Hazautazást a munkáltató milyen feltételekkel és havi hány lakalommal és milyen mértékben köteles megtéríteni?

Ügyvezető utazási költsége megbízás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezető tartózkodási helye külföldön van. Az ügyvezetői teendőket megbízási szerződéssel látja el. A cég székhelye belföldön van. Kiküldetés miatt, és a cég ügyeinek intézése miatt gyakran utazik az ügyvezető. A kiküldetési költségek között a cég telephelye és az úticél között felmerült költségeket számolhatjuk el, ha jól gondolom. A tartózkodási hely és a cég telephelye közötti jegyek, saját gépkocsi költségek milyen jogcímen fizethetők ki az ügyvezetőnek és milyen feltételekkel? Munkába járásról csak munkaviszonyban beszélhetünk, ugye?

Mezőgazdasági őstermelő – tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelés bejegyzett tagja (az őstermelő egyenesági rokona-gyermeke, aki vele egy lakcímre van bejegyezve) bejelentkezhet-e eltérő címre tartózkodási helyként? Vagy ilyen esetben már nem minősül tagnak ? Köszönöm a segítséget!

Apának jár-e gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jár-e az apának a gyermek után járó pótszabadság (1 gyerek után 2 nap) abban az esetben, ha a lakcíme nem, de a tartózkodási hely címe megegyezik az anya lakcímével? De csavar a történetben, hogy az édesanyának van egy bejelentett tartózkodási címe, mivel albérletben laknak, és a gyermeknek is ez a címe átmenetileg. Így tehát a gyerek lakcíme nem egyezik meg az apának sem a lakcímével, sem a tartózkodási helyével. Az egyetlen közös pont a történetben, hogy az anya állandó lakcíme és az apa tartózkodási helyének a címe ugyanaz. Ilyen esetben megadható-e a pótszabadság, tekintettel arra, hogy házastársak,együtt élnek, és közösen nevelik a gyermeket! Köszönettel.

Román állampolgár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég tervez teljes munkaviszonyban alkalmazni román állampolgárt. A román magánszemély a munkát Romániában végzi, ott van az állandó lakóhelye is. A cégnek nincs román telephelye, ezért Magyarországról fizeti a bért. Kérdésem: Milyen adót, járulékot kell levonni a bérből, illetve megfizetni a cégnek (szja, nyugdíjj., egb.j., szocho stb.)? Nincs magyar TAJ száma, és nincs szüksége biztosításra Magyarországon, mert állandóan Romániában tartózkodik. Köszönettel:

Magyarországi biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértők! Segítségüket szeretném kérni az alábbi biztosítási jogviszony megítélésében. Egyik új kollégánk magyar-román kettős állampolgár. Romániában rendelkezik napi 8 órás munkaviszonnyal, de munkája lehetővé teszi, hogy ezen felül további munkát vállaljon. Mi mint magyar társaság részmunkaidőben szeretnénk foglalkoztatni, napi 4 órában. Magyarországon lakással és lakcímmel rendelkezik, életvitelszerűen itt él. Kérdéseink: 1. Hogyan lehet biztosított Magyarországon, ha a román munkaviszonyát meg akarja tartani? 2. Milyen járulékokat kell Magyarországon levonnia és fizetnie a munkáltatónak? 3. Milyen feltételekkel jogosult Magyarországon egészségügyi ellátásra? Köszönettel: István

Tartózkodási hely = munkavégzés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 39/2010. kormányrendelet szerint: tartózkodási hely: annak a Magyarország vagy az EGT-állam területén lévő lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – munkavégzési célból ideiglenesen tartózkodik; Kérdésem az lenne, hogy ha a dolgozó Egerben lakik, a munkavégzés helye is Egerben van, de a tartózkodási helye Gyöngyösön van, és Eger-Gyöngyös viszonylatban kéri a napi munkába járás elszámolását, akkor ez szabályos így? Kifizethető neki, hisz a tartózkodási hely nem azért van neki bejelentve, mert ott dolgozik. Köszönöm segítő válaszát!

Családi kedvezmény élettárssal megosztva visszamenőlegesen? Cikk

Élettársak visszamenőlegesen szeretnének családi adókedvezményt érvényesíteni, megoszthatják-e egymás között, ha közös háztartásban élnek ugyan, de külön lakcímen vannak bejelentve? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Tartózkodási hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 39/2010-es kormányrendelet szerint tartózkodási hely annak a Magyarország vagy az EGT-állam területén lévő lakásnak a címe, amelyben a munkavállaló – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – munkavégzési célból ideiglenesen tartózkodik. A munkavállaló állandó lakcíme természetesen sokkal messzebb van. Lakcímkártyáján tartózkodási hely van bejegyezve, ennek ellenére napi szinten igényli a munkába járás költségének megtérítését a lakóhelyéről. Szabályosan járunk-e el, ha megvonjuk tőle a napi munkába járás kifizetését? Mivel tartózkodási hely van bejegyezve, ezért jól tudom, hogy az állandó lakcímére csak hazautazás fizethető? Ami egy hónapban maximum 4 alkalom (oda-vissza)? Köszönöm segítő válaszát!

USA-beli tulajdonos és ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném megerősítését abban, hogy USA-beli magánszemély, aki egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője a nemrég hatályba lépett HU-USA tb-egyezmény alapján biztosított-e Magyarországon? Magyar lakcíme NEM lesz, és évente maximum 1-2 napot tartózkodik Magyarországon. Ha kell járulékot fizetni a minimálbér után, akkor taj számot miként lehet neki igényelni belföldi tartózkodási hely hiányában, vagy esetleg van mód a 08-as bevallásban taj nélkül járulékfizetést vallani? Alkalmazható-e az 5 éves moratórium, ha a kft.-t határozatlan időre alapítja?

Joghézagok a munkásszállás adómentességi szabályaiban Cikk

A vállalkozások egyre nehezebben találnak kellő számú és képzettségű helyben lakó munkavállalót. Cikkünkben a munkásszálláson történő elhelyezés adózási vonatkozásainak néhány értelmezési problémáját ismertetjük.

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik a mobilitási célú lakhatási támogatásról szóló kérdésre adott válaszában a következő szerepel: "Az általam ismert hivatalos (NGM) értelmezés szerint, ez azt jelenti, hogy a mobilitási célú lakhatási támogatásra nem jogosult az, akinek a támogatással érintett lakás – akár a munkavégzés kezdetekor, akár a mobilitás célú lakhatási támogatás juttatásakor – nem tartózkodási helyként, hanem lakóhelyként van feltüntetve a lakcímkártyáján." Azt szeretném megkérdezni, hogy az említett értelmezés hogyan vezeti le, milyen jogszabályi hivatkozásokkal támasztja alá ezt a következtetést. Válaszát nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs