13 találat a(z) taokedvezmény cimkére

Társaságiadó-kedvezmény Kérdés

Beruházás taokedvezménye Kérdés

Műemléki taokedvezmény igazolása Kérdés

Beruházási hitel és lízing kamata és a taokedvezmény Kérdés

Közúti árufuvarozással fogalakozó kft. beruházási (növekedési) hitelből és lízing keretében vásárolt úgynevezett Mercedes kisteherjárműveket. Kérdés: a beruházási hitel és a lízing kamata jelen esetben adókedvezményként levonható a társasági adóból? Köszönettel: Négyökrüné

Tao-felajánlás elutasítása Kérdés

A társaság a 2018. évről szóló 1829-es bevallásában tao-felajánlást tett sportszervezetnek, a tao-kedvezmény maximális mértékéig. A NAV elutasította a felajánlás átutalását az egyesületnek, mivel a társaság az adófizetési kötelezettségének határidőben nem tett eleget. Bár június 4-én teljes egészében megfizette a taót a társaság (tehát a 15 napos határidőn belül), viszont nem nyújtott be határidőn belül igazolási kérelmet a NAV-hoz pótlólagos teljesítés iránt. A kérdés, hogy ebben az esetben a társaság elvesztette a lehetőségét, hogy a következő évben újra rendelkezhessen a taójáról, ugyanezen igazolással vagy felhasználhatja a 1929-es tao-bevallásában? Köszönöm a válaszukat! Tisztelettel!

Pályázati támogatásból vásárolt eszköz tao-kedvezménye Kérdés

Társaságunk a Széchenyi 2020 pályázaton tárgyi eszköz beszerzéseihez 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást kapott. Kérdésem a kövekező: csökkenthetem-e ezen eszközök értékével a kkv-ra vonatkozó kedvezmény szerinti társaságiadó-alapot? Másik kérdés, hogy könyvitelileg helyesen járok-e el, ha a 2018. évben az ezen eszközökre elszámolt értékcsökkenés 50 százalékát veszem figyelembe a támogatásból tényleges bevételként, a többit időbeli elhatárolásként könyvelem? Válaszukat előre is köszönöm.

Adókedvezményeket érintő vhr.-módosítások jelentek meg Cikk

A 2018 őszén elfogadott adómódosítások között szerepelt az előadóművészeti szervezetek társasági adókedvezménnyel való támogatási lehetőségének megszüntetése, melyhez, továbbá a látványcsapatsport-támogatáshoz, illetve a filmgyártási támogatáshoz kapcsolódóan a december 27-én, a Magyar Közlöny 213. számában kihirdetett kormányrendeletek tartalmaznak előírásokat.

Szoftverfejlesztés tao- és iparűzésiadó-kedvezménye 2018-ban Kérdés

Létezik-e még ez a kedvezmény: a megrendelésre fejlesztett szoftverek után a bekerülési érték 50%-a volt levonható a társasági adóalapból, illetve az iparűzési adót is csökkenteni lehetett. A törvény szövege nem változott, mégis könyvelőktől azt hallom, hogy 2018-ban már nem élhet ezzel a kedvezménnyel a fejlesztő társaság.

Befektetés startup vállalkozásba: ilyen adókedvezmény jár Cikk

A startup (korai fázisú) vállalkozásba történő befektetés a társasági adó rendszerében jelentős előnyt jelenthet, négy év alatt összesen akár 80 millió Ft adóalap-csökkentő tételt érvényesíthet a befektető. 2017-től adóalap-kedvezményre jogosult az az adózó, amely ún. korai fázisú vállalkozásban részesedést szerez.

Így jár társaságiadó-kedvezmény energiahatékonysági beruházásra Cikk

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól szóló kormányrendelet szerint új adókedvezmény vehető igénybe energiahatékonysági célokat szolgáló beruházáshoz.

Taokedvezmények mikrovállakozásnál Kérdés

Milyen taokedvezményeket érvényesíthetek mikrovállakozásnál?

Lekötött tartalék Kérdés

A 2016. évre a társaság fejlesztési tartalék képzéséről döntött. Könyveltük, a mérlegben szerepel, a taggyűlés határozatot hozott róla. A közzétett határozatból sajnálatos módon a tartalék képzése kimaradt. Kizáró ok-e ez a taokedvezmény igénybevételénél, passzív állományba helyeztessük-e emiatt a már közzétett beszámolónkat?

Taokedvezmény Kérdés

A taotörvény 22/A § (4) c) pontját hogyan kell értelmezni egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó vállalkozás kamionvásárláshoz felvett beruházási hitel kamatával kapcsolatban? A hitel felvétele 2014. évben történt. Kérdés: melyik támogatási kategóriában lehet figyelembe venni: de minimis kis- és közép vállalkozásoknak nyújtott támogatásnak? Azaz e hitel után fizetett kamat alapján jogosult-e a vállalkozás erre az adókedvezményre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs