209 találat a(z) tőkeemelés cimkére

Apport és a többi Kérdés

Kedves Kollégák! Segítséget szeretnék kérni, mivel már annyira belekeveredtem a dolgokba, hogy nem látom a kiutat. Adott egy társaság. Tőkeemelés történt, az egyik tag apportként bevitt egy ingatlant, rajta egy 30 százalékos készültségi fokban lévő társasházzal. A társaság célja, hogy befejezi az ingatlant, és eladja, illetve amit nem tud értékesíteni, azt bérbe adja. A társaságot bejelentettem áfa alá ingatlanértékesítés és bérbeadás tekintetében. Kérdéseim: 1. Az apport ebben az esetben minek minősül? Készlet? Befejezetlen beruházás? Félkész termék? 2. Ha értékesítjük, akkor mi lesz az apporttal? Jegyzett tőke? 3. Mivel bejelentkeztem az áfa alá, így a beruházási számlákból visszakérem az áfát. Viszont vannak saját embereim, akik ezen az építkezésen dolgoznak. Aktivált saját teljesítmény? Köszönöm szépen a segítséget: Anna

Pótbefizetés tulajdonosi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. saját tőkéje tartósan a jegyzett tőke fele alá csökkent. Lehetségese-e a társaságban lévő tagi kölcsönöket átminősíteni pótbefizetéssé (természetesen taggyűlési határozattal)? Ha lehet, a taggyűlés hány százalékos többséggel szavazhatja meg azt? Köszönettel: Kurunczi Imre

Törzstőkeemelés, tagi hitel engedményezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalását szeretném kérni az alábbi témához. A veszteségesen működő kft.-ből kilépett egy tag, akinek 2 millió forint tagi kölcsöne bennragadt a cégben. A kilépett tag ingyen engedményezné a bennmaradt tagi hitelt a bennlévő tagra törzstőkeemelés céljából, de szeretné tudni, hogy őt, az engedményezőt terheli-e illeték vagy egyéb adófizetési kötelezettség és bármilyen felelősség. Tudomásom szerint ebben az esetben (ingyenesség) még a céget sem terheli illeték, nemhogy a kilépett tagot, mint engedményezőt. Várom szíves szakmai tanácsát. Köszönettel.

Tőkeemelés ázsióval Kérdés

Szeretném kérdezni: a cég megemeli a jegyzett tőkét és a tőketartalékot úgy, hogy a jegyzett tőke 1 millió forinttal, a tőketartalék 19 millió forinttal fog növekedni, mindezt tagihitelapporttal. A tagi hitel eredete igazolt. Ez szabályos út-e? Adózásügyileg a NAV elfogadja-e, s a cégbíróság előtt szabályos-e? Valamint miután a cégbíróság bejegyzi a jegyzett-tőke-emelést, jól gondolom, hogy a tőketartalék nem cégbírósági ügylet, és ezt csak a könyvelésben, a bizonylatok alapján kell szerepeltetni? Összegezve: szabályosan járnak el, ha a tagi hitelt a fenti arányban és módon apportálják be a cégbe, és azáltal javul a cég saját tőkéje? Köszönöm a válaszukat.

Tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 500 ezer forintos jegyzett tőkéjű kft. magánszemély tagjai a 2016. 03. 15-ig kötelező 3 millió forintos törzstőkeemelést eredménytartalékból szeretnék megvalósítani. A magánszemély tagnak keletkezik-e, és mikor adófizetési kötelezettsége? Ezzel kapcsolatosan a kft.-t terheli-e adókötelezettség? Gyors válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Lévai Lászlóné

Törzstőkeemelés formája Kérdés

Tanácsot kérnék: tagi kölcsön apportja (mert ez is van) vagy készpénzbefizetés és abból törzstőkeemelés után tagihitel-visszafizetés: melyik a járható megoldás, vagy mindegy?

Kft.-k tőkéje: ezt is tudnia kell annak, aki emel Cikk

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy a jóváhagyott tőkeemeléshez szükséges összeget a kft. tagja egy későbbi időpontban, a cég jövőbeni nyereségének felhasználásával is a társaság rendelkezésére bocsáthatja – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Kft.-k, figyelem: 2017. március 15-éig haladék jöhet a tőkeemelésre! Cikk

Egy évvel, 2017. március 15-éig meghosszabbodhat a kft.-k kötelező törzstőke-emelésének határideje Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese által a mai napon benyújtott törvénymódosítás nyomán.

Végelszámolás – be nem fizetett jegyzett tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. a kötelező jegyzett-tőke-emelést a társasági szerződés szerint 500 ezerről 3 millióra úgy szándékozik teljesíteni, hogy azt legkésőbb 3 év alatt rendezi. Megteheti ezt? Amennyiben a kft. majd időközben megszűnne végelszámolással, megteheti ezt? Mi lesz akkor az esetlegesen be nem fizetett jegyzett tőkével? Köszönöm!

Törzstőkeemelés a tulajdoni arányok változásával Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy kft. 500 ezer forintos törzstőkéjét a kötelező szintre az előző évek eredménytartaléka terhére kívánja megemelni, de a tulajdoni arányokon is szeretne ezzel együtt változtatni. Jelenleg A tulajdonosnak 20 %, azaz 100 ezer forint, B tulajdonosnak 80 %, azaz 400 ezer forint a tulajdoni hányada. Nekem úgy logikus, hogy a jelenlegi tulajdoni arányban tudnak a tulajdonosok a ki nem vett eredményből, vagyis az eredménytartalékból emelni, tehát ezzel nem változik az új tulajdoni arány. Rosszul gondolom? Lehet úgy is emelni az eredménytartalékból, hogy A tulajdonos 1 100 000 forinttal, B tulajdonos 1 400 000 forinttal emel az eredménytartalék terhére? Ennyi lenne szükséges ahhoz, hogy a kívánt új tulajdoni arány legyen, vagyis A-nak 40, B-nek 60 százalékos. Nagyon várom válaszukat, mert az ügyvéddel nem vagyunk egy véleményen. Én azt gondolom, hogy például apporttal vagy készpénzbefizetéssel lehet a tulajdoni arányt megváltoztatni. Köszönettel: KM

Törzstőkeemelés, házipénztár-állomány emelkedés Kérdés

Kedves Szakértő! Arra lennék kíváncsi, s szerintem többen is, hogy az úgynevezett "alvó cégek", ha most tömegesen törzstőkét emelnek, s nincs elég eredménytartalékuk, akkor ügyebár az átlagosan 2,5 millió forint bekerül a házipénztárba, s ott fog állni, míg a tulajdonos el nem dönti, mihez is kezd a cégével. Ehhez mit fog szólni a NAV? Hisz nem túl szép éveken keresztül a házipénztárban tartani ekkora összegeket, főként működés nélkül! Esetleg felhívja a figyelmet, hogy mindenki helyezze be az összeget a bankszámlájára? Vagy mi várható? Milyen ésszerű lépéseket lehet tenni ezzel kapcsolatosan? Köszönöm.

Ezrek szűnhetnek meg: ez a vége a kötelező törzstőkeemelésnek Cikk

Több ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.) szűnhet meg a március 15-éig esedékes kötelező törzstőkeemelés miatt – közölte Eperjesi Zoltán, a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiumának vezetőhelyettese.

Tőkeemelés 03. 15-ig Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságokra vonatkozó, sürgető feltöltés kapcsán kérdezem: a feltöltés összegét lehet pénztárba fizetni,vagy csak bankszámlára lehetséges?

Jegyzett tőke emelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy lehet-e halasztott befizetésről rendelkezni a társasági szerződésben a jegyzett tőke emelése kapcsán? Mennyi időtartamon belül kell rendezni? Válaszukat előre is megköszönve: Urbán Ágnes

Tőkerendezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: egy rt. esetében a negatív saját tőke rendezésére ázsiós tőkeemelést határoznak el tulajdonosok; van-e ennek valamilyen adójogi következménye? Illetve jól tudom, hogy nincs meghatározva az az összeg, amelyet ilyen célra fel lehet használni? Vagyis kérhet a cég a külföldi tulajdonostól/anyától (külföldi tulajdonos 100 százalékban) annyi összeget, hogy az idei és a következő évi veszteséget is – amennyiben úgy alakul – fedezze? Válaszát előre is nagyon köszönöm: Bencsik Bea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3