178 találat a(z) tőkeemelés cimkére

15K71 adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyszemélyi tulajdonossal a 2015. évben törzstőkét emelt eredménytartalékból. A kérdésem, hogy a 15K71 es adatszolgáltatáson be kell-e ezt jelenteni a NAV-nak? Ha igen, hogyan kell kitölteni a nyomtatványt? Az üzleti részesedésnek egy kft.-ben nincsen kódja, a nyomtatvány viszont kéri. A cikk, amely figyelmeztetett erre az adatszolgáltatásra, azt írta, hogy be kell adni kft., bt. tőkeemelésekor is. Köszönettel: Vné.

15K71 kitöltése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azok a kft.-k, amelyeknél 2015-ben a jegyzett tőke felemelése 3 millió forintra a saját tőke terhére megtörtént, kötelesek erről január 31-éig benyújtani a 15K71 nyomtatványt. A nyomtatvány kitöltésével kapcsolatosan lenne kérdésem. A jegyzett tőkét az eredménytartalékból emelte meg a társaság. A háromjegyű kód, amit fel kell tüntetni a nyomtatványon 2 20 üzletrész lenne, de mi az az ISIN azonosító? Szíves válaszát előre is köszönöm. Csillám Ilona

Cég tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. év márciusában 500 ezer forint alaptőkés cégnél cégmódosítás volt (cégnév, cégtulajdonosok, ügyvezető, székhelyváltozás). Az ügyvéd azt mondta, tőkeemelés nélkül ez lehetséges. A cégbíróság a cég változásait bejegyezte. A kérdés az lenne, hogy a cégbírósági bejegyzés alapján 2016. 03. 15-éig kell majd a cég tőkeemelését végrehajtani? Válaszukat előre is köszönöm.

Törsztőkefeltöltés Kérdés

A kötelező törzstőkefeltöltés elvégezhető-e tagi kölcsönből adómentesen a 2015. évben, vagy 18 százalékkal le kell illetékezni?

Törzstőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy egy ötszázezer forinttal alapított (két tulajdonos) kft. törzstőkefeltöltése megoldható-e az eredménytartalék terkére? Másik kérdésem az lenne,hogy egy ugyanilyen felállású kft. esetében megoldható-e, hogy új tag lép be, aki 50 százalékban lesz tulajdonos? Az eddigi tulajdonosoknak így az 500-500 ezer forintos feltöltési kötelezettsége és az új belépő tulajdonos 1,5 millió forintos befizetési kötelezettsége is megoldható-e az eltelt években felhalmozott eredménytartalék terhére? Kérem szíves válaszukat. Tisztelettel: Borosné

Apport Kérdés

Egy kft.-ben tulajdonoscsere történik. Az új tulajdonos a jegyzett tőkét tárgyi eszközök bevitelével szeretné felemelni 3 millió forintra. Ez megoldható? Az új tulajdonos egyéni vállalkozó, és a vállalkozásából szeretné az eszközöket áttenni az új kft.-be. Mire kell figyelni? Milyen adófizetési kötelezettséget von ez maga után?

Zenei szerzemények eszmei értékének meghatározása Kérdés

Az adóhivatal milyen dokumentumot fogad el a kötelező törzstőkeemelésre? Ügyfelem szerzői jogdíjat is kap a szerzeményei után, melyeknek eszmei értékét szeretné immateriális javakként apportálni a cégébe. Az 500 ezer forint törzstőkével alakult kft. a kötelezően 3 millió forintra történő feltőkésítést teljesítheti-e tárgyi javakkal, vagy pénzbeli betét is szükséges?

Tulajdonosok átrendeződése Kérdés

Ügyfelem (kft.) egyik 50 százalékos tulajdonosa szeretne megválni üzletrészétől a következő módon: A kft. törzstőkét emel eredménytartalékából, 100 egység összegben. Az 50 százalékos tulajdonos üzletrészét 100 egység értékben a kft. maga veszi meg, 1 év után az üzletrészt 100 egység értékben bevonja, azaz a törzstőkét leszállítja a jelenlegi összegre. Kérdés: járható-e ez az út? A kilépő tag adófizetési kötelezettsége: 16 %+14 % (maximum 450 ezer forintig)? Van-e a bennmaradó tagnak bármilyen adózási, bejelentési kötelezettsége a különböző tőkeműveletek kapcsán? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Jegyzett tőke emelése eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. a kötelező jegyzett-tőke-emelést 3 millió forintra eredménytartalékból kívánja megvalósítani. Kérdésem az lenne, hogy az szja- törvény 77/A § 4. bekezdése alapján terheli-e a társas vállalkozást a NAV felé adatszolgáltatási kötelezettség az ügylettel kapcsolatban? Ha igen, milyen nyomtatványon kell megtenni? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Törzstőke-emelés pótbefizetésből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném a következő témában: Egy kft. saját tőke hiányának fedezésére pótbefizetést eszközölt átutalással még 2013-ban. A tulajdonos által ezen a jogcímen átutalt összegből, ami 7,5 millió forint, megemelhetjük-e a törzstőkét?

Törzstőke befizetésének igazolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban az esetben, ha a cég tulajdonosa úgy dönt, hogy a cég bankszámlájára fizeti be a törzstőkét, amit a társasági szerződésben előírtak, akkor szükséges-e a banki befizetéskor a közlemény rovatba feltüntetni azt, hogy, törzstőke-befizetés? Illetve kell-e kérni a banktól igazolást arról, hogy törzstőkét fizetett? Abban az esetben, ha a tulajdonos nem jelöli meg azt, hogy törzstőkeként fizeti be a bankszámlára a pénzt, akkor úgy gondolom, hogy "sima" készpénzbefizetésnek kell minősíteni. Valószínűnek tartom, hogy a cégbíróság, ha felszólítja a tulajdonost arra, hogy igazolja a törzstőke befizetését, akkor nem fogja elfogadni, mint törzsőke-igazolást azt, hogy a banki befizetési bizonylatot, mindenféle közlemény híján – ami utalt volna a törzstőke-befizetés tranzakcióra – bemutatja. Ilyen esetben szerintem a cégbíróság el fogja utasítani ezeket a bizonylatokat, mint törzstőkebefizetés-igazolást. Jól gondolom, hogy így van?

Osztalékfizetés be nem fizetett törzstőke esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nk társasági szerződést módosított a Ptk. szerint. A törzstőkét felemelte 500 ezer forintról hárommillióra azzal, hogy HÁROM éven belül kell ezt befizetni. Kérdésünk egyrészt az, hogy amíg a törzstőke nincs befizetve, addig az éves beszámolók (2015., 2016., 2017. évi) készítésekor a taggyűlés osztalékfizetést szavazhat-e meg, vagy sem; illetve megszavazhat, de a hiányzó tőke befizetéséig nem lehet kifizetni? Osztalék megszavazásánál a törzstőke helyzetét (befizetettségét) a beszámolás évének utolsó napjára, vagy az osztalék megszavazásának napjára kell vizsgálni. Válaszát nagyon köszönjük.

Osztalékelszámolás Kérdés

A társaság 2014. 10. 01-jével törzstőkét emel, ami megváltoztatja a tulajdonosi arányos részt. A tulajdonosokat az adózott eredményből arányos osztalék illeti meg, a tagok között az eredmény a törzsbetéteik arányában oszlik meg. a) A dec. 31-i törzsbetétek aránya alapján kell az osztalékot megállapítani? b) Időarányosítani kell? c) Egyéb módon, és akkor hogyan kell az osztalékot a tulajdonosok részére megállapítani és kifizetni? Tájékoztatásukat köszönöm.

Törzstőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy tagi kölcsönből lehet-e tőkét emelni? Ha igen, akkor hogyan? Hogyan kell könyvelni? Milyen papírok, dokumentumok kellhetnek az ügyvédnek? Válaszát előre is köszönöm.

Jegyzett tőke emelése tagi kölcsönből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagi kölcsön apportálásával szeretne jegyzett tőkét emelni. Kérdésem az lenne, hogy az ügylet érint-e illetékfizetési kötelezettséget, illetve, hogy egy későbbi megszüntetés esetén az így megemelt jegyzett tőke rész adómentesen vehető-e ki a cégből? Az ügylet könyvelése helyes-e az alábbi módon: T 476 tagi kölcsön K 479 alapítókkal szembeni r.l.köt. a társasági szerződés módosításakor T 479 alapítókkal sz.r.l.k. K 411 jegyzett tőke a cégbírósági bejegyzéskor A tőkeemeléshez az ügyvédnek szüksége lenne egy közbenső mérlegre a módosítás dátumával, 09.18-ával. Ilyen esetben például az ügyvezető időarányos kivétjét, illetve az azt terhelő járulékokat is könyvelni kell? A banktól kérni kell egy kivonatot 09.18-ai dátumra, és azt is könyvelni kell? Ha a számviteli politika szerint az értékcsökkenés elszámolása negyedévente történik, el kell-e számolni az időarányos értékcsökkenést 09.18-áig? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfaarányosítás – 1-nél nagyobb arányosítási hányad?

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tanulószerződés-juttatás évismétléskor

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kft.-tag földvásárlása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close