53 találat a(z) törlés cimkére

Egyesület törlése, zárómérlege Kérdés

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait? Cikk

Olvasónk azzal a problémával szembesült, hogy ügyfele teljes iratanyagának törlését kérte. Köteles a könyvelő a könyvelési anyagok megőrzésére? Ha igen, akkor mennyi ideig szükséges ezeket az iratokat akár papír alapon, akár digitálisan tárolni? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kata szigorításának gyakorlati problémái Cikk

2021. január 1-jétől jelentősen szigorodnak a kisadózók tételes adójának (kata) szabályai.

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők Kérdés

Cégkaputörlés megszűnéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság egyszerűsített végelszámolással megszűnt, a céget a cégbíróság törölte. Ebben az esetben kell-e törölni az ügyvezetőnél a cégkapu regisztrációt? Ha igen, akkor annak mi a menete, hol kell?

Szállítói kötelezettség leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. évi szállítói kötelezettséget ki kell vezetni 2018-ban, ha azt látom a tárolt cégkivonatban, hogy a törlés hatálya: 2019.01.12. Törlés módja: felszámolás. Vagy csak 2019-ben vezetem ki? A felszámolás ideje alatt a céget nem keresték meg, hogy a kötelezettséget fizesse ki. Köszönöm a segítséget. Pánti Etelka

Végelszámoló biztosítási jogviszonya végelszámolás lezárását követően Kérdés

Egyszerűsített végelszámolással megszűnő betéti társaság, a végelszámolás befejezését február 28-ai záró időponttal, február 28-án bejelentette az adóhivatalnak a 19T201T adatlapon. Február 28-án a záró adóbevallások adóhivatalnak történő megküldésével (1971,1908,1901 stb., 19HIPA ) és a beszámoló közzétételével (szintén február 28.) egyidejűleg a cégbíróságnak megküldte a tagok gyűlésének minta alapján elkészített jegyzőkönyvet és a vagyonfelosztási javaslatot. A tagok gyűléséről készült minta jegyzőkönyv 2. napirendipont határozat részében az áll, hogy "A tagok gyűlése a cég végelszámolói feladatait ellátó vezető tisztségviselőt a megbízatás alól a cég törlésével egyidejüleg felmenti". A NAV információs füzetében felhívja a figyelmet, hogy ha a végelszámoló társas tagnak minősül, akkor biztosított és a minimálbér figyelembe vételével járulékfizetésre kötelezett. Kérdésem: Jól gondolom, hogy a végelszámolás befejezésével (lásd február 28.) megszűnik a végelszámoló beltagnak a biztosítási jogviszonya, annak ellenére, hogy a tagok gyűlése jegyzőkönyv szerint a cég törlésének időpontjáig szól a megbízatása? (Ki tudja, mikor törli majd a cégbíróság, akár több hónap?) A bt. beltagnak egyelőre nincs másik biztosítási jogviszonya, ugye nem kell március 01-től a minimálbér után fizetni járulékokat? Amúgy nem is lenne miből, mert a vagyonfelosztási javaslatban is csak a megmaradt egyezer forint szétosztásáról kellett dönteni. A végelszámoló ingyen csinálta a végelszámolást.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. adószámát 2018. 05. 25-ei dátummal törölték, mivel elmulasztotta a beszámolóját beadni. A beszámoló beadása után 2018. 09. 12-ei dátummal visszaállították az adószámot. Kérdésem: Levonásba helyezhető-e egy 2018. 03. 29-ei teljesítésű számla? A cég éves áfabevalló. Kérem, mielőbbi válaszukat. Köszönettel:

Bt. adószámának törlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. a következőkben kért segítséget. Adószámát 2016-ban törölték NAV tartozás miatt. 2014-ben a bankszámla-vezető bankja is felmondta a szerződésüket. Az utolsó beszámolója illetve bevallása 2012-ben került beküldésre. Most rendezte tartozását és szeretné megszüntetni a bt.-t. A kérdésem a következő lenne, hogyan lehetne megszüntetni a bt.-t így , hogy az adószáma 3 éve törlésre került? Kell-e pótolni az elmaradt bevallásokat, beszámolókat?

Alapítvány egyszerűsített törlési eljárása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány megszüntetésénél a bíróságon a folyamatban lévő eljárás típusa: egyszerűsített törlési eljárás, kezdete: 2018.09.12. Ezt megelőzte már a bíróságon egy közzététel. Azt olvastam, hogy ilyen esetben a bíróság jelenti be és kéri ki az igazolásokat minden hatóságtól. A könyvelőnek milyen bevallásokat kell beadni, és milyen időpontig? A kezdő időpont a megszűnés időpontja is, vagy az még később lesz? Köszönettel: Fidler Gáborné

Kata-bevétel törlés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes katás egyéni vállalkozás működését a kormányhivatal egy 2018. 10. 10-én kelt levélben 2018. 10. 08-ai dátummal megszüntette. A vállalkozó október 20-án nyitotta meg az ügyfélkapus értesítőt erről, akkor szerzett tudomást a törlésről. A vállalkozó 2018. 10. 18-án még kiállított egy számlát a vállalkozásából, tekintettel arra, hogy nem tudta, hogy a vállalkozását megszüntették. Sajnos a vállalkozó nem kapta meg az értesítőt a hiánypótlásról. Jelenleg folyamatban van egy méltányossági kérelem a törlés visszavonására. Kérdés: jól gondoljuk, hogy azt a számlát, amit a törlés napját követően állított ki (magánszemélynek) egyrészről nem is állíthatta volna ki, másrészről az így megszerzett bevétel önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít és 15% szja-t és 19,5% eho-t kell utána fizetni legkésőbb 2019. 01. 12-éig? Kérem legyen szíves levezetni, hogy 500 000 Ft bevétel esetében 10% költséghányad alkalmazásával a 67 500 Ft szja (450 000 x 15%) fizetési kötelezettség mellett milyen összegű eho-fizetési kötelezettség keletkezik!

Minimum 140 brüsszeli légijáratot törölnek Cikk

Kedden is folytatódik a csomagkezelők sztrájkja a brüsszeli Zaventem repülőtéren, a tervezett 620 járatból legkevesebb 140-et törölnek – közölte a légikikötő szóvivője.

Töröltethető-e visszamenőleg a pénzforgalmi elszámolás? Cikk

Elkerülte az új könyvelő figyelmét, hogy ügyfele korábban pénzforgalmi elszámolást választott. Utólag és visszamenőleg semmissé tehető-e a választás. Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Az elektronikus kapcsolattartás fölöslegessé teszi a cégtáblát? Cikk

Mostanában a legtöbb hivatal már cégkapun vagy ügyfélkapun (például a NAV cégkapun történő kapcsolattartásra csak 2019-től köteles, bizonyos eseteket leszámítva) keresztül levelezik velünk. Ezért akár gondolhatnánk azt is, hogy fölöslegessé vált a cégtábla kihelyezése vagy a bejegyzett székhelyünkön történő elérhetőség biztosítása.

További járattörlések a Ryanair-nél Cikk

Törölte szerdán a Ryanair légitársaság szerdai és csütörtöki Budapest és Barcelona között közlekedő járatát, emellett a két csütörtök esti – a Brüsszel melletti – Charleroi-ra közlekedő járat sem indul el. Az ír diszkont cég korábbi közlése szerint története legnagyobb sztrájkjára készül a héten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close