185 találat a(z) társasház cimkére

Társasházi tisztségviselők Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasházban vannak számlálóbizottsági tagok választott tisztségviselők. Jelenleg tiszteletdíjat kapnak. Szeretném megkérdezni, hogy csak tiszteletdíjat kaphatnak, vagy megbízási díjat is? Lemondhatnak-e a tiszteletdíjukról úgy, hogy közben költségtérítést kapnak? Ha igen, ilyen esetben milyen költségek számolhatók el nekik? Mivel nyugdíjasokról lenne szó, foglalkoztathatóak-e munkaviszonyban a tiszteletdíj, illetve megbízási díj helyett? Válaszukat előre is köszönöm.

Bevétel – költségelszámolás Kérdés

Cég tulajdonában áll egy szállodai szoba. A szálloda társasházként üzemel. A társasház megküldi az elszámolást az éves bevételek és költségek alakulásáról, és közgyűlést hív össze, ami elé készül egy beszámoló, amelyben feltünteti a cég a felmerült költségeket (bér, járulék, javítás stb.) és a bevételeket. Erről egy összevont elszámolást is kapunk, amelyben rögzítik, hogy mennyi a szobára eső árbevétel és költség. Ennek van egy egyenlege, amit megkap a cég. A nyereséget egy Holding Kft. fizeti ki, az ő nevére kell számlát kiállítani. Ők azt kérik, hogy a nyereséget számlázzuk, és ők nem hajlandók számlázni felénk. Helyes-e, ha a teljes bevételt mint bérleti díjat számlázzuk ki, a költségeket mint közös költséget elszámoljuk a társasházi egyenlegközlő alapján, és e két tételt kompenzáljuk? A költségek elszámolásához elég a kimutatás, és a társasház igazolása, amelyben közli az éves számokat? Nem jelent-e problémát, hogy a számlát a Holding Kft. felé állítjuk ki, és ezt kompenzáljuk a társasház felé fennálló kötelezettséggel? Ha ez az elszámolás nem jó, akkor mi a helyes eljárás?

Társasház, lakásszövetkezet közös költség túlfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösköltség-túlfizetéseket a naplófőkönyvben és beszámolóban hogyan kell kimutatni (év végi záráskor)? Válaszát köszönöm szépen! Reményik Anikó

Társasház – bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, hogy részletesen, akár példával alátámasztva írja meg, hogyan kell elszámolni a társasház (egyszeres könyvelést vezet) magánszemélytől vagy kifizetőtől kapott bérleti díját? Néhány kérdés: ha a számla szja-val csökkentett részét utalja át a cég, a bevételek közé mely értéket könyvelem? Ha a bruttót, akkor hová teszem a levont szja-t? Mely összeg után fizet a ház iparűzési adót? A magánszemély által fizetett bérleti díj plusz rezsi is teljesen bevétel, vagy itt is le kell vonni az adót? Minden 2018-ra vonatkozóan érdekel. Köszönettel: Zsóka

Kata – társasházi adatszolgáltatás Kérdés

https://adozona.hu/kata_kiva/Kisadozo_szamlajat_befogadok_adatszolgaltat_0CR1JF A fenti cikkhez kapcsolódó kérdésem: Adószámmal rendelkező társasháznak akkor is kell-e adatot szolgáltatni, ha nem érte el az 1 millió forintot a kisadózó vállakozásnak kifizetett összeg? Kell-e adatszolgáltatás, ha nyugdíjas egyéni vállakozó kap 1 millió forintnál kevesebb vagy több pénzt? Mindannyian áfakörön kívüliek.

Társasház biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társasház. A társasház az AEGON biztosítónál kötötte meg a biztosítást a társasházra. Az AEGON-nál képviselőként a társasház egyik tulajdonosa van bejelentve, viszont a társasáz közös képviselője nem ő. A díjfizetésekről és a káreseményekről év végén a biztosítónál bejelentett képviselő nem ad a társasház részére kimutatást. Két évvel ezelőtt az történt, hogy a saját lakásában felújítás történt, ekkor a biztosítónál kártérítést igényelt, de hogy milyen címen és mennyit kapott, azt a társasház többi lakója nem tudja, mivel erről tájékoztatást nem kaptak, a káreseményt az akkori közös képviselőnek nem jelentette. Kérdésem: a társasház beszámolójának alapját képezi-e a biztosító díjfizetése, illetve a kártérítés? Köszönöm a válaszát.

Társasház milyen bizonylatot köteles kiállítani adóany felé Kérdés

Társasháztól egy kft. üzlethelyiséget és teraszt bérel. Az üzlethelyiség bérleti díjáról és a közös költségről, valamint a hőmennyiségről, a meleg vízről, a hideg vízről az óraállás alapján a társasház havonta számlát helyettesítő bizonylatot állít ki a kft. részére. Kérdésem a társasház szabályosan jár el, amikor nem számlát, hanem számlát helyettesítő bizonylatot állít ki? A kft. a fenti bizonylat alapján a felmerült költségeket el tudja számolni. A közös költséget is teljesen elszámolhatja a költségei között? A válaszát előre is köszönöm: Vasóczki Ildikó Adó-tudor Kft.

Ingatlan-bérbevétel levont jövedelemadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként béreltem tárolásra használt ingatlant társasháztól. A számlában a társasház az adóval csökkentett összeget is feltüntette. Az adót átutaltam a NAV-nak, a bérleti díjat a társasháznak. Kérdésem: hol kell feltüntetnem a 2018. évi szja-bevallásban a levont és átutalt jövedelemadót? Köszönöm válaszát!

Saját kivitelezésű társasház Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, amely építőanyag-kereskedelemmel foglalkozik. Továbbértékesítés céljából többlakásos társasház építésébe kezd. Az anyagokat ő bocsájtja rendelkezésre, van saját foglalkoztatású építési szakembere, amellett egyes építési, kivitelezési munkákat beszámláznak, valamint rendelkezésre áll generál kivitelező, aki számláz felé. Kérdésem, hogy számviteli elszámolás szempontjából – amennyiben több évet érint a kivitelezés – készletek között kell-e kimutatni, vagy ráfordításként elszámolható (elhatárolással módosítva, mert 2018-ban kezdődött és várható befejezés 2019 év vége)?

Társasház mérlege Kérdés

Társasházunknak üzlethelyiségek bérbeadásából és közös költségből van bevétele. Egyszeres könyvelésre vagyunk jogosultak. El kell készítenünk a számviteli törvény szerinti egyszeres éves beszámolót (egyéb szervezetek szerintit). Ezt be kell küldeni valahová? Köszönettel:

Igazolás bérleti díjból levont szja-ról Cikk

„Cégünk társasháztól bérel helyiséget. Számla ellenében történik a bérleti díj utalása havonta, illetve a levont szja bevallása és befizetése. Milyen nyomtatványon kell igazolnunk a társasház felé, hogy az szja-t levontuk, bevallottuk és befizettük?” Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Bérleti díjból levont szja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk társasháztól bérel helyiséget. Számla ellenében történik a bérleti díj utalása havonta, illetve szintén a levont szja bevallása és befizetése. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen nyomtatványon kell igazolnunk a társasház felé, hogy az szja-t levontuk, bevallottuk és befizettük? Köszönöm a választ előre is!

Társasház bérbeadásból származó bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, ha egy társasháznak bérbeadásból származó bevétele van, és a kifizető levonja az szja-t, és erről év végén igazolást is kiállít, a társasház a 41-es bevallásában visszaigényelheti-e a tőle levont szja-t? Úgy értelmeztük, hogy a bérbeadásból származó bevételéből a közös költség erejéig terjedő összeg adómentes, és csak az e feletti rész adóköteles. Ha valóban visszaigényelhető, hogyan kell a 41-es bevallásban érvényesíteni a visszajáró adót, mi a teendő, ha nem kerül fel az adófolyószámlára a viiszaigénylésre megjelölt szja összege? Ezért az adott társasház azt vissza sem tudja igényelni a 17-es nyomtatványon? Válaszukat köszönöm!

Áfa társasházi lakás felújítása, tetőtér-beépítés során Kérdés

Újonnan létrejövő kft. magánszemélytől megvásárolja annak egy társasházban meglévő két ingatlanát, aminek besorolása lakás. A lakások az emeleten vannak. Terv szerint a társaság vállalja a társasház felé az épület tetőjének a javítását, valamint az épület hőszigetelését. Ennek fejében megkapja a tetőbeépítés jogát, melynek során a tető, illetve a falazat megemelésével új tetőt tesz a házra, beépíti a tetőteret, abban új lakásokat alakít ki, felújítja a meglévő két lakást, méghozzá olyan módon, hogy azok alapterülete is változik, mert falakat bont el, helyez át. A meglévő lakásnm2 nem változik, de változik a két lakás egymáshoz viszonyított mérete. Esetleg kialakít 3-4 db belső szintes lakást a tetőtér beépítésével. A kérdés az, hogy áfába mire célszerű bejelentkezni, illetve a létrejövő lakások (régiek és újak) értékesítése hogyan adózik. Esetleg ha nem kap engedélyt a tetőtér beépítésére, csak a két lakást újítja fel, melynek során szintén változik egy-egy lakás mérete egymás terhére/javára, akkor a lakások értékesítése adómentesen kell hogy történjen?

Társasház – cégkapu Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy előadáson elhangzott, hogy a társasházak, ha küldenek be havi 08-as bevallásokat, 2019-től azt csak cégkapun tehetik meg. Megpróbáltam elkészíteni a cégkapu regisztrációját egy társasháznak, de véglegesítés helyett elutasítás érkezett, miszerint a társasházak a hatályos jogszabályok alapján nem jogosultak regisztrálni. Kérdésem, hogy 2019-től hogyan küldjem be a havi járulékbevallásokat? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close