245 találat a(z) társas vállalkozó cimkére

Személyesen közreműködő tag járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utána kellett néznem a társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettségének, és ennek kapcsán szeretném a segítségét kérni. Eddig úgy tudtam, hogy ha van egy társaságnak olyan tagja (nem ügyvezető), aki a cég tevékenységében személyesen közreműködik, nem munkavállaló, és nincs máshol biztosítási jogviszonya, akkor legalább a minimum járulékot meg kell fizetnie. Ezzel szemben több helyen azt olvasom (többek között a NAV információs füzetében is), hogy a fenti tulajdonos akkor minősül társas vállalkozónak, ha "a társaság tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik". Ez azt jelenti, hogy ha egy ilyen tagnak megállapítanak egy megbízási díjat (például 20 ezer forint/hó), akkor elegendő ezután befizetni az szja-t és az ehót, és nem kell minimumjárulékot fizetni? Nagyon köszönöm a segítségét! Vágner Emília

Folt hátán folt: továbbra sem tökéletes a kiküldetés fogalma Cikk

Az őszi adócsomagban elfogadott módosítások között megint akad a hivatali, üzleti utazásra, kiküldetésre vonatkozó szja-rendelkezéseket érintő változás. Ez továbbra sem oldja meg teljesen a gyakorlatban felmerült problémákat.

Társas vállalkozó bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társas vállalkozók, illetve ügyvezetők bejelentésével kapcsolatban kérném segítségét. Akkora az információ halmaz, hogy már teljes a bizonytalanság. Kérném segítségét a 1041, illetve 08 bevallással kapcsolatban. A társas vállalkozót (tulajdonos) 1041-en küldjük (1451, 1452) 08-as bevallásban kell szerepeltetni, ha nincs jövedelme? Ügyvezető munkaviszonyban, akkor 1041, de csak munkaviszonyban, vagy ha tulajdonos is, akkor kell neki 2 db 08 lap? Megbízásos ügyvezető - 1202 bejelentve, ha ingyen vállalja kell 08-as, illetve ha tulajdonos is, akkor szintén 2 db 08 lap kerül beküldésre?

Bt.-kültag személyes közreműködéssel és katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. személyesen közreműködő kültagja végezheti-e a tevékenységét a bt.-ben heti 4 óra munkaviszonyban, míg a saját egyéni vállalkozásában főállású katás egyéni vállalkozó, vagy mindenképpen társas vállalkozónak minősül, és vonatkozik rá a minimumjárulék-fizetési szabály? A bt. beltagja is képviseli a bt.-t önállóan, de személyesen nem működik közre. Köszönöm.

Vezető tisztségviselő kültag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. kültagja a társasági szerződés szerint munkaviszonyban vezető tisztségviselője a bt.-nek. A beltagnak nincs sehol biztosítási jogviszonya, nem végez munkát a bt.-ben. Társas vállalkozónak minősül-e, vonatkozik-e rá a tb-fizetési kötelezettség? Szíves válaszát köszönjük.

Társas vállalkozó külföldi munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem működő kétszemélyes kft. egyedüli ügyvezető tagja Katarban vállalt munkát. Megfizette maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A társaságnál a tagsága és a vezető tisztségviselői jogviszonya is megmaradt. A kérdésünk arra vonatkozna, hogy ebben az esetben lehetséges-e, hogy csak az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizeti meg maga után és nincs a cégnek tb fizetési kötelezettsége? Illetve hogyan módosul ennek az ügyvezetőnek a tb kötelezettsége, ha a másik tag is ügyvezető lesz és a cég elkezd működni? Szíves válaszát előre is köszönjük!

Társas vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy társaság 4 taggal, azonos tulajdoni arányban alakul, 25-25 százalékban, közülük az egyik tag az ügyvezetést is ellátja megbízási jogviszonyban, tiszteletdíj ellenében és mellette máshol van 40 órás munkaviszonya, akkor ő társas vállalkozónak minősül-e? Köszönöm válaszát.

Vezető tisztségviselő jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni pár homályos kérdésben. Röviden az előzmények: egy szövetkezet (képviseletre jogosult) ügyvezetője jogosulttá vált öregségi nyugdíjra 2016. 10. 17-ével, ezért 16-án megszüntettük a munkaviszonyát közös megegyezéssel. A munkáját ezután is szeretné folytatni 18-ától. Az alábbi kérdésekre szeretném megkapni a választ: 1. Szövetkezet vezető tisztségviselője elláthatja-e a munkáját (kiegészítő) társas vállalkozóként? Tudomásom szerint a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályai szerint, vagy munkaviszonyban láthatja el. (A munkaviszonytól most tekintsünk el.). Viszont társadalombiztosítási szempontból a vezető tisztségviselői jogviszony munkaviszonyt vagy társas vállalkozói, illetve választott tisztségviselői jogviszonyt eredményez... Tehát, mivel nem munkaviszonyt szeretnénk, ezért mindenképpen, mint társas vállalkozó működhet közre, ha jól gondolom, és nem lesz biztosított, ezáltal be sem kell jelenteni, mivel számára öregségi nyugdíjat folyósítanak. 2. Kell-e megbízási szerződést kötnie az ügyvezetésre társas vállalkozóként, illetve megvan-e határozva, hogy milyen időtartamra lehet? 3. Számfejtéskor megbízási díjjal vagy tagi kivéttel kell számolni? 4. A létesítő okiratban a jogviszonyát (változását) fel kell-e tüntetni? Válaszát előre is köszönöm!

Akik csak társas vállalkozóként működhetnek közre Cikk

Nem egyszerű meghatározni egy társas vállalkozás tagjának társadalombiztosítási jogviszonyát attól függően, hogy társas vállalkozónak minősül-e, személyesen közreműködik-e. Vannak ráadásul speciális formációk is, amelyekre sajátos szabályok vonatkoznak; cikkünkben utóbbi rendelkezéseket részletezzük.

Társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két különböző cégnél napi 4 órás munkaviszony melletti társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó + cég Kérdés

Az alábbi, járulékfizetéssel kapcsolatos kérdésemre szeretnék választ kapni: Egy kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó céget alapít (100 százalékos tulajdoni hányaddal). Az egyéni vállalkozásában főállású egyéni vállalkozóként havi 50 ezer forint katát fizet. A cégében ő lesz a képviselő, az ügyvezetői feladatokat munkaviszony keretében fogja ellátni, ezt rögzítették az alapítói okiratban is. A kérdésem a következő: a cégben fizetheti maga után a járulékot munkaviszonyos jogviszonya után, ha a feladatait heti 20 órában látja el? Vagy társas vállalkozóként kötelező megfizetni a cégben a járulékokat az emelt járulékalap (Szociális hozzájárulási adó: minimálbér 112,5%-a, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék: minimálbér 150%-a után)? A két vállalkozáson kívül nincs más jogviszonya, ahol a járulékot megfizetnék utána a minimálbér alapján.

Társas vállalkozó járulékfizetés alóli mentesülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném segítségét kérni. A társas vállalkozó munkaviszonya egy másik foglalkoztatónál megszűnt, és megbízási jogviszonyban foglalkoztatják tovább. A megbízási szerződés szerint a havi díjazása 500 ezer forint lesz. A kérdésem az, hogy társas vállalkozóként mentesül-e a járulékfizetési kötelezettség alól? Kérem, hogy arra is legyen szíves kitérni válaszában, hogy amennyiben csak tulajdonos, és személyes közreműködéssel nem vesz részt a vállalkozásában, (más személy az ügyvezető), akkor terheli-e járulékfizetési kötelezettség. (25 százalékban tulajdonosa a vállalkozásnak.) Válaszát előre is köszönöm. Kuzselláné Zsuzsa

Védőszemüveg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozó vesz magának védőszemüveget, ezt adhatja-e magának ingyenesen (én azt látom, hogy csak munkavállalónak lehet adómentesen adni), s ha nem, milyen adókat kell utána megfizetni? S visszaigényelheti-e a cég az áfát? Köszönettel: Vadas Zsuzsanna

Munkaviszony melletti társas vállalkozó járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállás melletti társas vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul, ha a főállásában fizetés nélküli szabadságra megy? Érdekelne ugyanez 30 nap alatti fizetés nélküli szabadság és 30 napon túli fizetés nélküli szabadság esetén is. A biztosítási jogviszonyát hogyan érinti a társas vállalkozónak? Előre is köszönöm a válaszát.

Őstermelő társas vállalkozó is Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy jelenleg őstermelő magánszemély egyszemélyes kft.-t kíván alapítani az őstermelői tevékenységétől függetlenül. Most az őstermelői jogviszonya alapján minősül biztosítottnak, a járulékok bevallása, befizetése megtörténik. Kérdésem, hogy ha ezzel párhuzamosan társas vállalkozóvá is válik (az egyszemélyes kft.-ben ügyvezető és közreműködő is megbízási jogviszony alapján), akkor meg kell-e fizetnie a társas vállalkozói jogviszonya után a kötelező minimum járulékokat, adókat, vagy elegendő őstermelőként fizetni azokat? Ha munkaviszonyban látná el az ügyvezetői és közreműködői feladatokat, akkor elegendő lenne-e egy részmunkaidős bejelentés (például napi 4 óra), amely alapján már biztosítottnak minősül és nem kell fizetni sem őstermelőként, sem pedig társas vállalkozóként a minimális járulékokat? Köszönöm válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close