146 találat a(z) társasági szerződés cimkére

Az új Ptk. szerint a kültag ügyvezetői feladatokat nem láthat el? Kérdés

Egy bt. társasági szerződése úgy szól, hogy a kültag is teljeskörű képviseletre jogosult, és közreműködhet a bt. tevékenységében. A beltag és a kültag is öregségi nyugdíjas, ennek megfelően a levont adókon és járulékon felül csak a 6 810 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetjük meg. Kérdés: kell-e emiatt társasági szerződést módosítani, és a kültag csak egyéb jogviszonyban foglalkoztatható, és minden rá vonatkozó járulékot meg kell-e fizetni utána, vagy maradhat tagi jogviszonyban a kivett jövedelem szempontjából?

Üzletrész-átruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésem lenne: adott egy cég, 50-50 százalékban tulajdonos a férj és a feleség. Férj kilép a cégből és átruházza üzletrészét a feleségre. Így lesz egy egyszemélyes kft. Ennek milyen adóügyi vonzata van, akár a férj, akár a feleség részéről? És ha az új társasági szerződésben kikötik, hogy a feladatokat a tulajdonos munkaviszonyban végzi, akkor lehet bérként adózni, és nem kell személyes közreműködőként (persze az ügyvezetésért nem vesz fel juttatást)? Segítségét előre is köszönöm.

Társasági szerződés módosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő dologban kérném a segítségét Van egy cégünk, kft., amelyben én és a férjem ügyvezetők vagyunk. 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezünk. Én munkaviszony keretében látom el ügyvezetői feladatomat. Január 1-jétől nem szeretnék dolgozni a kft.-ben csak tulajdonos maradnék, vagyis nem szeretnék kilépni. 2014.01.01-től főállású katás egyéni vállalkozóként fogok dolgozni. Kérdésem a következő: hogyan módosítsuk a társasági szerződést, ahoz hogy a kft.-ben ne kelljen utánam járulékot fizetni? Vagy lépjek ki teljesen? Válaszát előre is köszönöm!

Társas vállalkozó 50 százalékban Kérdés

Egy kft.-ben a tulajdonosoknak 50-50 százalékos üzletrészük van. Az egyik tag az ügyvezető benne, a másik tagnak nincs máshol munkahelye. A társasági szerződésben nincs benne, hogy a nem ügyvezető tag nem működik személyesen közre. A kérdésem az lenne, hogy ezt mindenképpen kell-e, illetve érdemes-e szabályozni a társasági szerződésben? Illetve a nem ügyvezető tagnak kell-e járulékot fizetni, ha nincs máshol munkahelye, és nem veszt részt a cég tevékenységében? Az ügyvezető lehet-e munkaviszonyban? Hol tudnék ennek pontosan utánanézni? Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Törzstőke-emelés külföldi magánszemély kölcsönéből (kérdés-kiegészítés) Kérdés

Sajnálom, megismétlem: hogyan kell meghatározni (milyen számviteli, illetve közgazdasági vagy vagyonalapon stb.), hogy ? százalékot adnak a hitelezőnek? Könyvvizsgáló? Taggyűlési döntés/tehát szabadon, a tagok akaratából? - Milyen bejelentési kötelezettségek terhelik még a társaságot a társasági szerződés módosításával egyidejűleg ? - Hogyan érini ez a könyvelésünket? Nagyon köszönöm!

Ügyvezető négyórás munkaviszonyban Cikk

Kétszemélyes kft egyik tagja napi 8 órás munkaviszonyban látja el a kft konkrét tevékenységét. Másik tagja (sehol máshol nincs biztosítási jogviszonya) napi 4 óra munkaviszonyban az ügyvezetői, és csakis az ügyvezetői teendőket látja el. Jó ez így? És benne kellene-e legyen a társasági szerződésben, hogy munkaviszonyban is elláthatja az ügyvezetői feladatokat, vagy elég csak a taggyűlés határozata erről. Az ügyvezetői tevékenység, társadalombiztosítási szempontból munkaviszonyban, vagy társas vállalkozói jogviszonyban, választott tisztségviselői jogviszonyban látható el? Olvasónk kérdésére szakértőnk, Radics Zsuzsanna válaszolt.

Személyesen közreműködő tag munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. tagja 2013 jan.01-től feladatait munkaviszonyban kívánja ellátni. Mi ilyenkor a teendő. Módosítani kell a társasági szerződést, be kell jelenteni a Kft-nek 1041-esen a munkaviszonyt?

Társasági szerződést kell-e módosítani? Kérdés

Amennyiben a kft résztulajdonosa eddig megbízás alapján végezte az ügyvezetői feladatokat és ezentúl munkaviszonyban fogja ellátni , kell-e módosítani a társasági szerződést? Válaszukat előre köszönöm.

Cégalapítás: nyilvános lehet a születési hely és idő Cikk

Megszüntetnék az egyszerűsített cégeljárást, módosítani kellene a jelenlegi, sokszor évek óta használt cégnevet, s a társasági szerződésben a születési időt és helyet is feltüntetnék - többek között ezeket is tartalmazza a gazdasági tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

Taggyűlés: hol vannak a buktatók? Cikk

Legalább évente egyszer össze kell hívni egy kft. taggyűlését. Ennek módja, s a határozatképesség feltételei meghatározottak, de ettől eltérhetnek a tagok. Kérdés, hogy mikor, s az is, hogy milyen hátulütői és előnyei lehetnek ennek.

Osztalék kifizetése: átmeneti megoldás és kizáró okok Szakértői Kommentár

A vállalkozások jelentős része profitorientált tevékenységet végez, így a megtermelt haszon kivétele központi kérdés számukra. A cégek tagjai rendszerint akkor juthatnak hozzá a vállalkozás működése során képződött haszonhoz, ha a társaság annak megfelelő feltételek melletti kifizetéséről dönt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs