121 találat a(z) tárgyi adómentes cimkére

Gyógytorna Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. gyógymasszázs- és gyógytorna-szolgáltatást nyújt az egyéb humánegészségügyi ellátás (8690) teáor besorolás alatt. A tevékenység az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése alapján adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel számlázható? Válaszát előre is köszönöm!

Osztrák cég ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Osztrák cég Komáromban lévő saját tulajdonú ingatlanját bérbe adja egy magyar cégnek. Az lenne a kérdésem, hogy az osztrák cégnek kötelessége-e számlát kibocsátani a magyar vállalkozás felé a havi bérleti díjról? Mivel az ingatlan Magyarországon van, nem kell-e magyar adószámot kiváltania? (Közösségi adószáma van.) A magyar áfatörvény vonatkozik-e rá, így tárgyi mentesen számlázhat-e, ha számlát kell kiállítania? Köszönettel.

Tárgyi adómentes eszköz értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. §-a alapján az adó alól mentes fogorvosi egyéni vállalkozó nyugdíjba készül, a vállalkozásának áfamentes a státusza, egyéb tevékenysége nem volt. A korábban vásárolt és most a vállalkozásában eladásra kerülő eszközöket, fogorvosi szék, műszerek, bútorok stb. terheli-e 27 százalék áfafizetési kötelezettség ezek értékesítésekor? Korábban a beszerzéskor nem volt visszaigényelhető az eszközök után az előzetesen felszámított áfa. A szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Tárgyi mentes tevékenység közvetítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Orvosi szolgáltatást végző társaságunknak külföldi társaság (uniós és nem uniós is) közvetít külföldi pácienseket. A páciensektől befolyt bevétel bizonyos százalékát számlázza ki felénk a külföldi cég jutalékként. Meg kell-e fizetnünk az így kiszámlázott jutalék után az áfát, annak ellenére, hogy tárgyi mentes tevékenység közvetítéséről van szó? Válaszát előre is köszönöm!

Tárgyi adómentes egyéni vállalkozó számlázása az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy háziorvos, aki tárgyi adómentes szolgáltatást végez. Ezentúl kutatási tevékenységet is végez itt Magyarországon, amiről a számlát US dollárban állítja ki. A vevő román cég, EU-adószámmal. Kérdésem az, hogy ebben az esetben ki és hogyan állítja ki a számlát? A számlára rá kell írni, hogy "az áfatörvény területi hatályán kívül"? A számlán mind a dollár-, mind pedig a forintösszegnek szerepelnie kell? Köszönöm a válaszát.

Oktatás adómentes számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag áfaköteles tevékenységet végző gazdasági társaság beltagja mérnök. Lehetősége nyílt arra, hogy oktatóként részt vegyen OKJ-s képzésben. A mérnököt azonban csak úgy hajlandók foglalkoztatni, ha számlát ad. Az OKJ-s képzést szervező iskola akkreditált intézmény, amely államilag elismert szakmai nyelvvizsgát, illetve arra felkészítő tanfolyamokat is szervez. A mérnöknek a nem szakmai, de államilag elismert nyelvvizsgára felkészítő tanfolyamon is kínáltak oktatási lehetőséget. A mérnök nyelvtudása kiváló, de nyelvtanári diplomával nem rendelkezik. Kérdésem az, hogy számlázhatja-e tárgyi adómentesen a bt. 1.) a szakmai OKJ-s képzésen, 2.) a szakmai nyelvtanfolyamon, 3.) a nem szakmai nyelvtanfolyamon végzett oktatás ellenértékét? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Katás egyéni vállalkozó tárgyi adómentes bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó tárgyi adómentes tevékenységből is szerez bevételt. Kérdésem, hogy a 8 millió forintos értékhatárba bele kell-e számítani a tárgyi adómentes tevékenységből származó bevételét? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Tárgyi adómentes kata-határ átlépése Kérdés

Üdvözlöm! Ha egy katá egyéni vállalkozó átlépi a 8 millió forintos határt, ami után áfás lenne, de tárgyi adómentes tevékenység (egészségügyi tevékenység) után állítja ki a számlát, akkor ugyanúgy áfamentesen állíthatja-e ki a számlát ezután a tevékenység után? Válaszát előre is köszönöm!

Katás fogorvosi tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kizárólag fogorvosi tevékenységet végző vállalkozó esetében is érvényes az a szabály, hogy évi 12 millió forintos árbevétele lehet, és mivel a tevékenység jellegére tekintettel adómentes, így a 8 millió forint értékhatár elérése esetén sem kell áfát fizetnie? Kérném szíves válaszukat, köszönettel.

Szolgáltatás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adininisztratív szolgáltatlás nyújtása tudomásom szerint általános áfakulccsal adózik. Kérdésem az lenne, hogy ez egészségügyi adminisztratív szolgáltatás nyújtása is ilyen, vagy az már tárgyi mentes kategóriába esik? Válaszát előre is köszönöm!

Áfa mentesség esetén Kérdés

Szerbiába szolgáltatna egy kft. A kft. alanyi mentes, és a szolgáltatása miatt "tárgyi mentes ". Ebben az esetben hogy működik az áfa?

Tárgyi adómentes tevékenység Kérdés

Egyéni katás vállalkozás foglalkozás egészségügyi ellátást és háziorvosi ügyeleti ellátást végez. Ez a tevékenysége az áfatörvény 85. § (1) bekezdésébe tartozó adó alóli mentes tevékenységnek minősül? Szíves válaszukat várva, tisztelettel: Szabó Istvánné

Lehet-e katás egészségügyi szolgáltató bt.? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaságunk egészségügyi szolgáltatással foglalkozik, a számviteli törvény hatálya alá tartozik, áfa tárgyi adómentes, bel- és kültagja is nyugdíjas. 2016. éves árbevétele 7 millió forint. 2017-ben választhatja-e a katát? Ha túllépi a 8 millió forintos árbevételt, van-e teendője, vagy a tárgyi mentesség miatt nincs? Előre is köszönöm válaszukat! Üdvözlettel!

Kataalany és ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó (nem főállású katás) foglalkozásegészségügyi szolgáltatást végez. Egyszemélyes kft. tagja is, aki háziorvosi tevékenységet végez. A kft.-ben van a főállása. Mellette mint magánszemély bérbe adja a kft.-nek az orvosi rendelőt, amely a tulajdonában lévő ingatlanban van. Az áfa értékhatárba összevonandó-e az egyéni vállalkozás és a bérbeadás, tekintettel, hogy a foglalkozásegészségügyi szolgáltatás tárgyi adómentes szolgáltatás? Köszönöm válaszát!

Továbbszámlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást (Teáor 8623) nyújtó társaság, külföldi páciensei számára igény esetén szállodai ellátást biztosít. A szállodai szolgáltatásról szóló számlát költségként elszámolhatja-e? A páciens felé kiállított számlában tárgyi adómentesen szerepel a fogászati ellátás. Hogyan kell szerepeltetni a szállodai ellátás továbbszámlázását? Köszönettel várom megtisztelő válaszukat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Kata munkaviszony mellett, csed, gyed

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1