101 találat a(z) tárgyi adómentes cimkére

Áfamentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk fitnesztermet üzemeltet, az edzőknek a terembérleti díjat kiszámlázzuk. A számlát tárgyi adómentesen állítjuk ki. Helyesen járunk el? Köszönettel.

Bérelt személygépkocsi áfalevonása tárgyi adómentes tevékenységnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Gazdasági társaságunk személygépkocsit szeretne bérelni, azonban a vállalkozási tevékenységünkön kívül tárgyi adómentes tevékenységet is folytatunk. Az egyik kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben milyen arányban vonhatjuk le a bérleti díj áfatartalmát? Amennyiben jól értelmezem, a levonáshoz mindenképpen szükséges hiteles nyilvántartást vezetni, amelyből kiderül az esetleges magánhasználat mértéke. Amennyiben az autót használjuk az adómentes és az adóköteles tevékenységünkhöz egyaránt, akkor hogyan járunk el helyesen a levonhatósági arány képzésénél? Az áfatörvény 123. § (3) bekezdése alapján képzett általános arányszámot kell figyelembe vennünk, és ehhez hozzátenni a magáncélú használatot? Vagy a konkrét használat alapján szükséges megállapítani az adómentes tevékenységre jutó és a magánhasználatot? Amennyiben az általános képzett arányszámot kell használnunk, akkor eleve az ennek megfelelő arányban vonhatjuk le az áfát, majd az útnyilvántartás szerinti magánhasználatnak megfelelően korrigálunk a 153/C alapján? Segítségüket előre is köszönöm.

Étkeztetés kiszámlázása óvodánál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány által működtetett magánóvoda (gazdálkodási forma: egyéb jogi személyiségű nonprofit szervezet) eddig nem számlázott étkeztetést, mert azt az étkeztetést biztosító vállalkozó számlázta a szülők részére. Mostantól a vállalkozó az óvodának számlázna, és az óvodának kellene továbbszámlázni, bizonylatolni a szülők felé a befizetett díjat. Az óvoda 1-es adószámmal rendelkezik a tevékenység tárgyi mentessége miatt. Milyen bizonylatot kellene kiállítani az óvodának a szülők felé? Áfa szempontjából hogyan kellene kezelni ezt a dolgot? Gazdasági tevékenységet jelent-e ez az óvodának (eddig csak egyéb bevétele volt), árbevétel keletkezik-e?

Tárgyi adómentes építtető áfafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egészségügyi szolgáltatást – körzeti orvosi tevékenységet, tehát adómentes levonással nem járó adómentes (tárgyi adómentes) tevékenységet végző kft. építésiengedély-köteles rendelőbővítést végez. Az építést lebonyolító szállító fordított adózás keretében áfamentes számlát állít-e ki? Fizetendő áfát rendkívüli bevallás keretében a megrendelőnek kell-e bevallani és megfizetni? Tisztelettel: Kecskemétiné HK

Kisgéphajó- és vitorláskishajó-vezetői képzés Kérdés

Az alábbiakban kérném a válaszadó segítségét. Kft. a címben megadott tevékenységi kört végzi főtevékenységként. Az oktatás, amelyet végez, kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyének birtokában végezhető. A 15/2001 (V.27) KöVim-rendelet szabályozza a képzést, amely alapján jóvá kell hagyatni a képzést, az oktatókat, oktatási tervet kell készíteni, oktatási naplót kell vezetni, képzési igazolást kell kiállítani...stb. A tevékenységi kör besorolásában kérném a segítséget, miszerint belefér-e az áfatörvény 85. § (2) bekezdés b) pontjába a fent említett oktatási tevékenység? Tehát közérdekű jellegre tekintettel lehet-e áfa alóli mentességről beszélni? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Timi

Alanyi mentesség kontra tárgyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tavaly alakult cég, amelynek a főtevékenysége alapkezelés, egyéb tevékenysége pedig egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység alakulásakor alanyi mentességet választott. Többször felhívtam az ügyvezetés figyelmét, hogy szerintem maga a tevékenység tárgyi adómentes, tehát rosszul választották meg az áfa típusát, de változás nem történt. Idén márciusban a cég kiszámlázott bevétele meghaladta a 6 millió forintot, amivel átlépte az alanyi adómentesség határát, de mivel csak harmadik országbeli alanyoknak nyújt szolgáltatást, ezért áfa felszámítására, áfa fizetésére nem került sor. Kérdésem a fentiekkel kapcsolatban a következő: tekintettel arra, hogy a társaság túllépte az alanyi adómentesség határát, ezt a tényt be kell jelentenie 15 napon belül az adóhatóságna, és áfabevallást kell tennie. Milyen gyakoriságú ilyenkor az áfabevallás? Nem keletkezik sem 1 millió forint, sem 250 ezer forin fizetendő adója, mert belföldi adóalanynak nem értékesít, és nem nyújt szolgáltatást. Amennyiben nyújtana is szolgáltatást belföldön, szerintem akkor sem terhelné áfa a szolgáltatást, mert tárgyi adómentes a tevékenysége. Milyen módon lehetne rendezni ezt az abszurd helyzetet? Válaszát előre is köszönöm.

Reklám – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kizárólag áfamentes tevékenységet végez (fogorvosi ellátás). Azért, hogy reklámozzuk a céget, külföldi internetes oldalakon hirdetéseket adunk fel (Facebook, Google). Ezeknek a cégeknek a székhelye Írországban van, és a hirdetésekről áfamentes számlát kapunk. Helyes-e az az elméletünk, hogy mivel ezek a hirdetések közösségi adóalanytól igénybe vett szolgáltatások, így a teljesítési hely a szolgáltatást igénybe vevő székhelye, tehát Magyarország, így az áfát mi valljuk be, és fizetjük meg Magyarországon? Mivel azonban áfamentes a tevékenységünk, ezért nincs áfalevonási jogunk, így a beszerzésekre jutó áfát ténylegesen be kell fizetnünk?

Tárgyi adómentesség egyéb humán egészségügyi ellátásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok, fő tevékenységi köröm egyéb humán egészségügyi ellátás (gyógytorna). Magánrendelés keretén belül önállóan végzem ezt a tevékenységet, nem vagyok leszerződve az OEP-pel. A kérdésem az, hogy lehetek-e tárgyiadómentes? Az áfatörvényben szereplő információ alapján sajnos ezt nem tudtam értelmezni. "(II. A tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel adómentes termékértékesítések és szolgáltatásnyújtások köre 1.) Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel 85. § (1) Mentes az adó alól: b) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás és sérült- vagy betegszállítás, valamint az azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán-egészségügyi ellátás keretében közszolgáltató - ilyen minőségében - teljesít; c) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás, amelyet humán-egészségügyi – ideértve természetgyógyászatot is – tevékenységet végző – ilyen minőségében – teljesít;)" Itt betegápolásról és betegszállításról esik szó. A gyógytorna nem ápolás, inkább betegellátás vagy gyógyítás szerintem. Előre is köszönöm a válaszát! S. Kata

Oktatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy, ha egy vállalkozás tanfolyamot szervez (nem akkreditált), illetve egy oktató ide számlázza be az óraadását, azok tárgyi mentes tevékenységnek minősülnek-e áfa szempontjából vagy sem? Válaszát köszönöm.

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kávézó üzemeltetésével foglalkozik. Az eladott tételeket beütjük a pénztárgépbe. A kávézó helyiséget időnként bérbe adjuk. Eddig a törvényi előírásnak megfelelően számlát állítottunk ki tárgyi mentes áfakóddal. Szeretném megkérdezni, hogy a bérbeadásról szóló tételeket be lehet ütni a pénztárgépbe? Természetesen a nullás áfakóddal. Köszönöm válaszukat. üdvözlettel: Gold Judit

Nyugdíjpénztár alanyi adómentes Kérdés

Nyugdíjpénztárunk alanyi adómentes. A költségszámlákat 100 százalékban költségre könyveljük, nincs áfa. Van viszont tárgyi eszközünk, körülbelül 30 millió forint értékű. Azt most eladnánk, vagy átadnánk, számlázásunk nincs, mi a teendő? Számlatömbvásárlás, esetleg át kell jelentkezni tárgyi adómentesség alá? Nagyon köszönöm a segítséget.

Alapítvány – rezsiköltség továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Abban az esetben, ha egy alapítvány alapcél szerinti tevékenysége egy közösségi épület üzemeltetése, és kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végez (áfamentessége erre vonatkozik), de a rezsiköltség egy részét továbbszámlázza az épületet használó másik szervezet felé, akkor a rezsiköltség számlája szintén tárgyi adómentes tevékenység lesz, vagy áfát kell rá felszámítani? 2. Ha áfásan kell továbbszámlázni a rezsiköltség egy részét, akkor az erre vonatkozó szolgáltatói számla áfaösszegét vissza lehet igényelni vele párhuzamosan? 3. Ha az eddigi gyakorlat az volt, hogy tárgyi adómentesen számlázták tovább a rezsiköltséget, hogyan kell ezt javítani, illetve 5 évre visszamenőleg kell-e? Köszönöm a segítségét! üdv., P.Zs.

Közösségen belüli termékbeszerzés bevallása Kérdés

Közösségi adószámmal rendelkező, nem áfaalany, tárgyi mentes tevékenységet végző vállalkozó közösségen belüli országokból szerez be a tevékenységéhez szükséges terméket. A bejövő számlán az van feltüntetve "adómentes közösségen belüli szállítás" A 15A60 nyomtatványt kitöltöttem, nem tudom mellé kitölteni az áfabevallást. A 11. sorban feltüntettem, mint adómentes beszerzést, ezt a NAV nem fogadta el. E témával kapcsolatban szeretnék mielőbbi választ kapni. Másik kérdésem a kft.-k esetében a saját tőkére vonatkozó szabályozás, mely szerint a saját tőke két egymást követő évben nem mehet a jegyzett tőke 50 százaléka alá, pontosan mely évekre vonatkozik, mikortól van érvényben az ide vonatkozó jogszabály? A kérdéses kft. 2011-ben alakult.

Sportpálya-használati díj tárgyi adómentes-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lovasklub kft. díjlovaglási és bértartási tevékenységet végez, a bértartás és a lovaglás esetében 27 százalékos áfát számítanak fel. A lótartók a kft. lovaglópályáját is használják. Felmerült a kérdés, hogy a pályahasználat sportpálya használataként kezelhető-e, és alkalmazhatják-e a tárgyi adómentességet? Válaszát köszönve. Dr Kiss Elemérné

Műalkotás tárgyi adómentes értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném válaszát. Egy áfakörbe tartozó gazdasági társaság (kft.) az áfatörvény 8. számú mellékletének I. részében meghatározott műalkotások közül melyeket értékesítheti az üzletében tárgyi adómentesen közvetlenül magánszemélyeknek? Előre is köszönöm segítségét!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs