12 találat a(z) szuperbruttósítás cimkére

Adóváltozás 2010: mi jut, mi marad? Cikk

A 2010-es év elképesztő mennyiségű szabály változását hozta a személyi jövedelem adóztatásában. Most ismertetjük az összes érdemi változást, ideértve a 2010 során hatályossá vált évközi változásokat is.

Az APEH válaszol: vagyonadó és szuperbruttó - kire mi vonatkozik? Cikk

Tízmilliós családi házat örököltem, melyben gyermekeim élnek, kell vagyonadót fizetnem utána? Ajándékba kaptam egy ingatlant a szüleimtől, s diákmunkám is volt tavaly, mit jelent ez az adózás szempontjából? Vonatkozik-e a szuperbruttósítás a 89500Ft-os minimálbérre? Olvasóink kérdéseire az adóhatóság munkatársai válaszolnak.

Szuperbruttósítás: az Alkotmánybíróság tévedett? Cikk

Az Alkotmánybíróság döntött a szuperbruttósítás beadványokról. A döntés után egyik, Alkotmánybírósághoz forduló indítványozó Szabó Máté ombudsman azt mondta „no comment”. Angyal József viszont - mint a másik indítványozó – kommentálja a döntést.

Szuperbruttósítás avagy valóságos számháború: ki jár jól, ki jár rosszul? Cikk

A „szuperbruttósítással” kapcsolatosan számtalan különböző vélemény, állásfoglalás jelent meg. Valóságos számháború alakult ki: ki jár jól és ki jár rosszul? Ezek között azért nehéz igazságot tenni, mert nincs meg az összehasonlítási alap. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a szuperbruttósítás csak egy technikai módosítás. Hogy is van ez?

Szuperbruttósítás januártól: a bérünk nő vagy többet adózunk? Cikk

A BDO Forte könyvvizsgáló cég szerint az adózók 99 százalékának nő a fizetése januártól a bérek szuperbruttósítása miatt. Ez azonban Angyal József okleveles adószakértő téves állítás, miután szerinte a BDO Forte nem a 2010-es szja sávhatárral számolt. Az igazság valahol félúton van, de akkor most kinek nő a bére és kinek kell többet adóznia januártól?

Mennyivel nő a nettó bérünk januártól? Cikk

Az Országgyűlés által korábban elfogadott adótörvény-módosítások értelmében, 2010-től bevezetik a személyi jövedelemadózásban a szuperbruttósítás, amelynek lényege, hogy január 1-jétől az adóalap részévé válik a munkáltató által fizetett, foglalkoztatót terhelő járulék, illetve biztosítás hiányában az egészségügyi hozzájárulás összege is. Ez a sok vitát kiváltó, az elmúlt hónapokban több szakmai szervezet által is támadott új technika a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 ezer forintos havi munkabérrel rendelkező dolgozónak, 127 ezer forint után kell személyi jövedelemadót fizetnie.

Adótörvények a köbön: a sok módosítás a jogbiztonságot sérti Cikk

Az adótörvények 2010-re történő módosítását kihirdették. A változások tartalmát már sokan elemezték. Közelítsünk most formális oldalról is, vajon mennyire sikerült a mindenki által túlbonyolítottnak minősített rendszeren egyszerűsíteni. Túlzottan egyszerű adórendszer nincs, s minél fejlettebb egy társadalom, a jogrendszere és társadalmi viszonyai annál cizelláltabbak, bonyolultabbak; mégis, a mienk társadalmunk fejlettségénél mintha összetettebb lenne. Van tehát min faragni. Vámosi-Nagy Szabolcs kommentál.

Oszkó az olcsóbb és motiváltabb magyar munkaerőről Cikk

Most már minden kérdésre végleges választ tudok adni a 2010-es, illetve a 2009-es adóváltozásokat illetően - kezdte Oszkó Péter pénzügyminiszter ami kormányszóvivői tájékoztatót, amelyen a tegnap elfogadott törvénmódosításokat kommentálta.

Alkotmányellenes az elfogadott szja-módosítás? Cikk

Szakmai hibának és az Alkotmánybíróság előtt támadhatónak tartja a személyi jövedelemadó összekapcsolását az úgynevezett szuperbruttósítással a Mazars, aki a BIG 4 után az ötödik legnagyobb könyvvizsgálónak tartja magát a piacon. Ezzel egyidőben Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult, hogy kérjen normakontrollt az Alkotmánybíróságtól mielőtt aláírja a 2010-es szja-val kapcsolatos adómódosításokat. Miért gondolja a könyvvizsgáló cég és egy tőle független okleveles adószakértő is, hogy e módosítások alkotmányossági szempontból aggályosak? Hogyan vélekedik a Mazars a többi elfogadott javaslatról?

Tévhit a szuperbruttósítás: mi van mögötte? Cikk

Szuperbruttósításra, a törvényjavaslat szerint, nem kerül sor, ezért erről nem is szavazhatnak hétfőn a Parlamentben. Hogyan ivódhatott be mégis a köztudatba a szuperbruttósítás fogalma? Miről is szól majd a hétfői végszavazás?

Oszkó: az ötmilliós sávhatár valójában 3,9 Cikk

Magyarország akkor szerezheti vissza korábbi versenyképességi pozícióját, ha a jelenlegi, 40 százalékot alulról súroló adócentralizációs szintje 33-35 százalékra csökken, ami 2012-ben érhető el - mondta az MTI-nek Oszkó Péter pénzügyminiszter, aki szerint a vagyonadó parlamenti elfogadása a sikeres válságkezelés feltétele.

Áfaemelés, szuperbruttósítás: mennyibe fog kerülni? (Számítási példa) Cikk

Bajnai Gordon által bejelentett adócsomag a korábban napvilágot látott reformjavaslatokkal egybecseng, ugyanakkor újdonságot az általános forgalmi adó kulcsának 5 százalék pontos emelése, a 18 százalékos áfakulcs bevezetése illetőleg a személyi jövedelemadóztatás területén a korábbi javaslatcsomagtól eltérő szuperbruttósítást jelent. Indokolt és érezhető változtatások-e ezek? Szakértőket kérdeztünk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU-s építési szolgáltatás és FAD

Bunna Erika

adótanácsadó

Fizetendő áfa utólagos csökkenése

Bunna Erika

adótanácsadó

Belföldi összesítő jelentés (M lap)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close