363 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Továbbszámlázott szolgáltatás Kérdés

Osztrák vállalat egy gép programozását kiszámlázta a magyar vállalatnak (fordított adózás hivatkozással). A magyar vállalat továbbszámlázná ezt a szolgáltatást osztrák anyavállalat felé, mivel a gép (ami a magyar adóalany tulajdonában van) programozásával kapcsolatos költségeket ők fizetik. A szolgáltatás Magyarországon teljesült. Hogyan kell kiállítania a magyar adóalanynak a számláját (EU-s nyújtott szolgáltatás, vagy magyar áfával)? Köszönöm a segítségüket előre is! Üdv: Zsuzsa

Itt van Kína legújabb ajánlata a külföldi befektetőknek Cikk

Újabb gazdasági ágazatokat készül megnyitni Kína külföldi befektetők előtt, de ennek fejében "fair" elbánást vár el külföldön is a kínai befektetőknek – közölte vasárnap egy gazdasági fórumon a kínai jegybank kormányzója.

Továbbszámlázott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendezvényszervező cég, aki a rendezvényszervezéssel, azok lebonyolításával foglakozik (amibe beletartozik olykor a rendezvény helyszínének bérlése, étkeztetése, előadók megszervezése, fuvarozás, szállás, rendezvényeszközök bérleti díja stb.) hogyan számlázza tovább például a szállásköltséget, vagy bármi más költséget, ami 18 százalék áfás? Tehát nem ő szolgáltatja a szállást, ételt italt, vagy minden mást, hanem közvetített szolgáltatásként továbbszámlázza azokat. A számlázásnál minden költséget külön-külön fel kell tüntetni, vagy elég, ha azt írják a számlára hogy rendezvényszervezés? Válaszukat előre is köszönöm Asbóth Istvánné

EU-s tagállamban igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőre várom szíves válaszát: Cégünk egy romániai székhelyű webáruház szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Termékeinket értékesíti, majd egy jutalék számlát állít ki számunkra. Ezt áfa nélkül nettó összegben. A kérdésem, illetve megerősítésüket várom, hogy így a számla kiállítása helyes, illetve, hogy áfafizetési kötelezettsége a cégünknek nem keletkezik? Üdvözlettel

Verziókövetési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem cége SAP ügyviteli rendszerben dolgozik. Negyedévente verziókövetési díjat fizetnek. Ezt hozzáaktiválhatom az ügyviteli rendszerhez az immateriális javak közé, vagy igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Hangmérnöki szolgáltatás az USA-ba II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban az alábbi kérdést tettem fel Önnek: Hangmérnöki szolgáltatás az USA-ba Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki az Upwork-ön keresztül kap munkát például hangmérnöki feladatokat, vagy egyéb zenei felvételeket készít. Az Upwork, az egy amerikai közvetítő szolgáltatás, ahol megbízók keresnek bizonyos feladatokra embereket, és az ellenértéket az Upwork utalja. A megbízott a megbízóval közvetlen kapcsolatba nem kerül. Az Upwork számlát nem kér. Kérdésem: ebben az esetben kell-e számlát kiállítani, amennyiben kell, mit tegyünk a számla egy pédányával? Mit kell feltüntetni a számlán? Köszönöm a válaszát. Kiegészítés: Azt, hogy az Upwork a saját nevében veszi igénybe a szolgáltatást, majd közvetíti tovább a megrendelőnek, vagy pusztán a pénzügyi teljesítés és az elszámolás bonyolódik rajta keresztül a közvetítésen túlmenően, nem tudjuk megválaszolni. Kérem írja le, hogy hogyan kell eljárnunk az egyik esetben, és hogyan kell eljárnunk a másik esetben. Válaszát köszönöm.

Kata – külföldi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, alanyi mentes bt. külföldi, közösségi adóalanynak nyújt marketing szolgáltatást. Kell-e közösségi adószámot kérnie, illetve áfabevallást benyújtania? Ebben az esetben a bt. az általános szabályok szerint adózik-e, és a külföldi szolgáltatás után felszámított áfa beállítható-e befizetendőbe és levonhatóba is? Válaszát előre is köszönöm!

Harmadik országból internetes beszerzés áru vagy szolgáltatás? Kérdés

Amerikából interneten internetről letölthető posztert vásárol a cég. A számlán sem a vevő, sem a szállító adószáma, a számla áfa nélkül van kiállítva. A cég ráírta, hogy árut vásárolt, de nem tudom eldönteni, hogy áruként vagy szolgáltatás igénybevételeként kell-e elbírálni, mivel az interneten átküldött poszter itt lesz kinyomtatva

KATA bevételszerzés időpontja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném kérni a segítségüket a következő jogszabályrészlet értelmezésében: 2012. évi CXLVII. tv. 2. § 13. b) alpontja. A bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában igénybe vett szolgáltatás esetében az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának vagy igénybevevőjének az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) rendelkezései szerint adófizetési kötelezettsége keletkezik vagy keletkezne. Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt külföldre Kérdés

Katás egyéni vállalkozó külföldre egy német cégnek nyújt folyamatos szolgáltatást egész évben (havonta egy számlát állít ki) az igy keletkezett árbevétel meg fogja haladni az 1 milliót. Mi történik ilyenkor az adatszolgáltatással? A számla befogadójának is adatot kellene szolgáltatni :), a külföldi cég hogy tesz ennek eleget?

Szolgáltatás unión kívülre interneten – áfa Kérdés

Cégünk munkatársai pszihológiai kiértékelést végeznek az Amerikából interneten küldött kérdőíveken. A kiértékelés eredményét interneten küldik vissza az amerikai megbízónak. Kérdés: az amerikai megbízó felé áfás számlát kell-e kiállítani? Köszönettel: Dénes Katalin

Szálláshely-szolgáltatás számlázása (AirBnb) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közvetitő cég esetében (AirBnb) egy példa: A vendégtől a közvetítő cég levon 240 eurót, a szállásadó részére megjelenik a rendszerben (weboldal) 220 euró, kap egy számlát (27 százalék áfával) a 20 euróról mint közvetítői díjról, és ténylegesen megkap a deviza bankszámlájára 200 eurót. Én mint szállásadó, áfa nélküli (alanyi áfamentes) számlát állítok ki: 1. A vendég részére állítom ki a számlát? 2. Mivel készpénzmozgás nincs, a számla átutalásos, a dátuma a bankszámlámra beérkezés napja? 3. Ténylegesen 200 eurót kapok, de a 220 eurót írom a számlára? 4. Forintban kell kiállítanom a számlát? Deviza középárfolyammal kell számolnom? Milyen napi árfolyammal? 5. A számlára elég annyi írni, hogy: "Egyéb szálláshely-szolgáltatás", vagy kell TEÁOR kód is? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel, Miklós Attila

Házhozszállítás Kérdés

Amennyiben anyagvásárláshoz kapcsolódik szolgáltatás (például házhozszállítás, postaköltség), akkor az anyagvásárlást szolgáltatásként kell elszámolni, nem pedig anyagköltségként? Cégünk nyári gumikat vásárolt házhozszállítással, amely szolgáltatás külön feltüntetésre került a számlán. Köszönöm.

Sportrendezvény 1. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásához kérjük a segítségét: Egyik ügyfelünk Magyarország területén belül egy sportrendezvényt szervez, a rendezvény egy játékos sportvetélkedőről szól. A játék Magyarországon belül különböző helyszíneken zajlik. A rendezvényre a résztvevők nevezési díjjal tudnak jelentkezni (összege: 200 000 Ft), amely tartalmazza a rendezvénnyel kapcsolatos összes költséget (szállás, borkóstolás, különböző feladatok teljesítése, étel-ital, 10 000 Ft értékben voucherszolgáltatás, amelyet a rendezvény ideje alatt a versenyző a kijelölt állomáshelyeken levásárolhat). A nevezési díj, amit a résztvevők fizetnek, tartalmában nem a rendezvényre (sport) való belépést biztosítja, hanem a részvételt. A résztvevő csapatok komplex szolgáltatást vesznek igénybe, tehát a résztvevők maguk a játékosok. A rendezvény nem kimondottan sportvetélkedő, mivel a csapatok az ország különböző területeit járják be több napon keresztül, ahol logikai és sportjátékokban vesznek részt. A rendezvényen való részvételt biztosítja a nevezési díj, belépőjegyet nem szednek, a rendezvény zártkörű, nézők nincsenek. Kérdéseink: 1. A rendezvényen közösségi adóalanyok (közösségi adószámmal rendelkeznek) is részt vesznek. Ebben az esetben az áfatörvény 37. §-a alapján értelmezhető-e a szolgáltatás? 2. Ha közösségi adóalany részére ezt a szolgáltatást térítésmentesen nyújtjuk, akkor ebben az esetben az áfa fizetésére ki a kötelezett? Válaszukat előre is köszönjük!

Áfa teljesítési hely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünket egy francia cég megbízta (aki Magyarországon telephellyel nem rendelkezik) az alább részletezett tevékenység elvégzésére: „Budapesten elhelyezkedő szálloda környezetvédelmi szakértői vizsgálata (Phase I. auditáló vizsgálat), környezetvédelmi és működési engedélyek és a környezetvédelmi gyakorlat felülvizsgálata." A kérdés, hogy a számla áfa nélkül bocsátandó ki az áfatörvény 37. paragrafusa alapján, vagy ez az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásba sorolandó, és mint ilyen áfásan bocsátandó ki, hiszen az ingatlan Magyarországon van? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EPR-díj, -kötelezettség, számviteli elszámolás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletszerűség kérdése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Gyártó vagy sem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3