• Feketéné Németh Anna
Hozzászólások 0

Társasház közösségi beszerzése

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény kérdésemre vonatkozó következményeire szeretnék választ kapni. Egy társasház gazdasági ellenőreként találkoztam a társasház könyvelési szoftverének, illetve sokadik évi frissítésének a számlájával. A számlát egy Angliában bejegyzett gazdasági társaság számlázta (szolgáltatta). A számlán nem szerepelt közösségi adószám, kérdésemre tudtam meg, hogy nem is rendelkezik vele. A termék neve, mennyisége és az ára szerepel forintban a számlán, továbbá szerepel, hogy a szállító alanyi mentes. Szintén kérdésemre kaptam válaszul, hogy az angliai státusza az alanyi mentesség. A társasház rendelkezik adószámmal és alanyi mentes Magyarországon.Első kérdésem, helyes-e, hogy a könyvelési szoftver értékesítése (letöltés útján) valójában nem értékesítés, hanem szolgáltatásnyújtás? A második kérdésem, helyes-e, hogy a társasház ebben a viszonylatban adóalany és így az áfatörvény 37. §-a vonatkozik rá? A harmadik kérdésem az első folytatása, azaz, ha szolgáltatás kerül kiszámlázásra, akkor a teljesítés helye a szolgáltatást igénybe vevő gazdasági letelepedésének helye? Jelen esetben Magyarország. Az áfatörvény 193. § (3) értelmében, a 139-141. §-ban említett esetekben (itt a 140. §), ha a 37. § (1) bekezdését kell alkalmazni, azaz nem járhat el alanyi mentes minőségében. A szolgáltatást igénybe vevő fizeti az adót, 36. §. Nos ebben a paragrafusban elvesztettem a fonalat és ebben kérem a segítségét, hogy a társasház adóalany vagy sem és van-e dolga az áfával? Köszönöm. Feketéné Anna


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close