354 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Elektronikus úton rendelkezésre bocsátott szoftver Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi vállalkozás honlapkészítéshez kapcsolódóan sablon programot vásárol egy ausztrál vállalkozástól. Az igénybe vett elektronikus úton nyújtott szolgáltatásról – szoftver rendelkezésre bocsátása – a belföldi adóalany részére fordított adózással állítja ki a számlát. Az áfa szemszögéből jól értelmezem, hogy szolgáltatásról beszélhetünk? Számviteli szempontból is szolgáltatásnak minősül, ha a vásárlást követően a későbbiekben bármeddig felhasználható, olyan, mintha vett volna egy word programot? Köszönettel.

Szolgáltatás áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adininisztratív szolgáltatlás nyújtása tudomásom szerint általános áfakulccsal adózik. Kérdésem az lenne, hogy ez egészségügyi adminisztratív szolgáltatás nyújtása is ilyen, vagy az már tárgyi mentes kategóriába esik? Válaszát előre is köszönöm!

Áfakörön kívüli szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos című kérdésemhez kapcsolódóan azt kérdezném még, hogy az említett "fordított adózás" csak az EU-n belüli szolgáltatásnyújtásra érvényes, igaz? Vagy rosszul gondolom, és EU-n kívüli szolgáltatásnyújtás esetén is ez érvényes? Köszönöm.

Áfakörön kívüli szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalanyként külföldi és belföldi székhellyel rendelkező adóalany részére is végzünk szolgáltatást. A szolgáltatás maga eszközbérbeadás napi, heti, esetleg pár hónapos időintervallumra. EU-n belülre és EU-n kívülre is számlázunk. A kérdésem, hogy helyesen tüntetjük fel az EU-n kívülre kiállított számlán az áfakódnál, hogy "Áfakörön kívüli", illetve megjegyzésben feltüntetjük, hogy "Áfatörvény területi hatályán kívüli teljesítés"? Vagy maga az áfakörön kívüli fogalom pontosan ezt akarja jelenteni egy fokkal részletesebben? Előre is köszönöm.

Szolgáltatás igénybe vétele EU-ból Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy áfa alanyi mentes, de közösség adószámmal rendelkező kft. cégautóját Ausztriában szervizeltette. Számlát kapott róla, melyen a szerviz feltüntette a közösségi adószámát, viszont a kft.-é lemaradt. Így a számla osztrák áfával került kiállításra. Jól értelmezem az áfatörvényt, hogy különleges adózói körben adóalanyoknál nincs értékhatár (10000 EUR), és a számlát a kft. közösségi adószámának feltüntetése mellett áfa nélkül kellett volna kiállítani? Ebben az esetben az áfát be kellene vallania a kft.-nek és megfizetni, viszont levonnia nem lenne szabad? Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Ne felejtsen el adatot szolgáltatni a katás kifizetésekről! Cikk

Március 31-e fontos határidő a kisadózó vállalkozásoktól számlát befogadó adózók számára.

Továbbszámlázott szolgáltatás Kérdés

Osztrák vállalat egy gép programozását kiszámlázta a magyar vállalatnak (fordított adózás hivatkozással). A magyar vállalat továbbszámlázná ezt a szolgáltatást osztrák anyavállalat felé, mivel a gép (ami a magyar adóalany tulajdonában van) programozásával kapcsolatos költségeket ők fizetik. A szolgáltatás Magyarországon teljesült. Hogyan kell kiállítania a magyar adóalanynak a számláját (EU-s nyújtott szolgáltatás, vagy magyar áfával)? Köszönöm a segítségüket előre is! Üdv: Zsuzsa

Itt van Kína legújabb ajánlata a külföldi befektetőknek Cikk

Újabb gazdasági ágazatokat készül megnyitni Kína külföldi befektetők előtt, de ennek fejében "fair" elbánást vár el külföldön is a kínai befektetőknek – közölte vasárnap egy gazdasági fórumon a kínai jegybank kormányzója.

Továbbszámlázott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendezvényszervező cég, aki a rendezvényszervezéssel, azok lebonyolításával foglakozik (amibe beletartozik olykor a rendezvény helyszínének bérlése, étkeztetése, előadók megszervezése, fuvarozás, szállás, rendezvényeszközök bérleti díja stb.) hogyan számlázza tovább például a szállásköltséget, vagy bármi más költséget, ami 18 százalék áfás? Tehát nem ő szolgáltatja a szállást, ételt italt, vagy minden mást, hanem közvetített szolgáltatásként továbbszámlázza azokat. A számlázásnál minden költséget külön-külön fel kell tüntetni, vagy elég, ha azt írják a számlára hogy rendezvényszervezés? Válaszukat előre is köszönöm Asbóth Istvánné

EU-s tagállamban igénybe vett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőre várom szíves válaszát: Cégünk egy romániai székhelyű webáruház szolgáltatásait kívánja igénybe venni. Termékeinket értékesíti, majd egy jutalék számlát állít ki számunkra. Ezt áfa nélkül nettó összegben. A kérdésem, illetve megerősítésüket várom, hogy így a számla kiállítása helyes, illetve, hogy áfafizetési kötelezettsége a cégünknek nem keletkezik? Üdvözlettel

Verziókövetési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem cége SAP ügyviteli rendszerben dolgozik. Negyedévente verziókövetési díjat fizetnek. Ezt hozzáaktiválhatom az ügyviteli rendszerhez az immateriális javak közé, vagy igénybe vett szolgáltatásként kell elszámolni? Válaszukat előre is köszönöm.

Hangmérnöki szolgáltatás az USA-ba II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban az alábbi kérdést tettem fel Önnek: Hangmérnöki szolgáltatás az USA-ba Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki az Upwork-ön keresztül kap munkát például hangmérnöki feladatokat, vagy egyéb zenei felvételeket készít. Az Upwork, az egy amerikai közvetítő szolgáltatás, ahol megbízók keresnek bizonyos feladatokra embereket, és az ellenértéket az Upwork utalja. A megbízott a megbízóval közvetlen kapcsolatba nem kerül. Az Upwork számlát nem kér. Kérdésem: ebben az esetben kell-e számlát kiállítani, amennyiben kell, mit tegyünk a számla egy pédányával? Mit kell feltüntetni a számlán? Köszönöm a válaszát. Kiegészítés: Azt, hogy az Upwork a saját nevében veszi igénybe a szolgáltatást, majd közvetíti tovább a megrendelőnek, vagy pusztán a pénzügyi teljesítés és az elszámolás bonyolódik rajta keresztül a közvetítésen túlmenően, nem tudjuk megválaszolni. Kérem írja le, hogy hogyan kell eljárnunk az egyik esetben, és hogyan kell eljárnunk a másik esetben. Válaszát köszönöm.

Kata – külföldi szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, alanyi mentes bt. külföldi, közösségi adóalanynak nyújt marketing szolgáltatást. Kell-e közösségi adószámot kérnie, illetve áfabevallást benyújtania? Ebben az esetben a bt. az általános szabályok szerint adózik-e, és a külföldi szolgáltatás után felszámított áfa beállítható-e befizetendőbe és levonhatóba is? Válaszát előre is köszönöm!

Harmadik országból internetes beszerzés áru vagy szolgáltatás? Kérdés

Amerikából interneten internetről letölthető posztert vásárol a cég. A számlán sem a vevő, sem a szállító adószáma, a számla áfa nélkül van kiállítva. A cég ráírta, hogy árut vásárolt, de nem tudom eldönteni, hogy áruként vagy szolgáltatás igénybevételeként kell-e elbírálni, mivel az interneten átküldött poszter itt lesz kinyomtatva

KATA bevételszerzés időpontja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném kérni a segítségüket a következő jogszabályrészlet értelmezésében: 2012. évi CXLVII. tv. 2. § 13. b) alpontja. A bevétel megszerzésének időpontja: a kisadózó vállalkozás vonatkozásában igénybe vett szolgáltatás esetében az a nap, amelyen a szolgáltatás nyújtójának vagy igénybevevőjének az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) rendelkezései szerint adófizetési kötelezettsége keletkezik vagy keletkezne. Válaszukat előre is nagyon köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadós jövedelem után fizetendő szocho

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményszabály

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1