382 találat a(z) szolgáltatás cimkére

Számlázás kanadai állampolgárnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kft. (áfaalany) családfakutatással foglalkozik. Ez a kft. Kanadában élő magánszemélynek végez családfakutatást. A kérdés, hogy a kft. áfásan számlázza-e a szolgáltatásáért járó összeget a magánszemélynek?

Adó alóli mentes vagy alanyi adómentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (1) e pontja alapján mentes az adó alól e) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít; Kérdésem, hogy az adómentes kategóriába tartozik-e az az eset, amikor a vállalkozó fogsort készít magánszemélynek, más fogorvosnak, vagy fogsort javít magánszemélynek, más fogorvosnak. Pontosan mi tartozik bele a "szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés" fogalmába? Köszönöm válaszukat!

Külföldi adóalanytól igénybe vett szolgáltatás áfamegítélése Kérdés

Egy magyar adóalany EU-n és EU-n kívül adóalanytól vesz igénybe kulturális szolgáltatást (koncert). A koncert helye Magyarország. Az áfa megítélése szempontjából milyen számlát fogadhat be a magyar adóalany? Milyen bevallási és fizetési kötelezettsége van a magyar adóalanynak? Előfordulhat belépőjegyes és nem belépőjegyes koncert is. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Az áfa területi hatályán kívül eső szolgáltatásnyújtás beleszámít-e az alanyi adómentességi összeghatárba? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes besorolású bt. "Áfa területi hatályán kívül eső" országba szolgáltatást nyújt (tanácsadás), ez az értékesítés bele számítandó-e a 8 milliós alanyi mentességet biztosító összeghatárba, így ebben az esetben be kell-e jelentkezni a tételes áfa hatálya alá?

Beruházás vagy szolgáltatás? Kérdés

1. A működés során, általában 200 ezer Ft alatti (30-190 ezer Ft között, de van több száz ezer Ft összeg is) filmklip beszerzésére, készíttetésére kerül sor a költségvetési szerv eseményeiről (évente százas nagyságrendben). A készítővel (magánszemély, szervezet) kötött szerződés alapján a tulajdonjogot és korlátlan felhasználási jogot a költségvetési szerv megszerzi. A filmklipet dvd-n, pendrive-on, elektronikus file-ként vesszük át, nyilvántartásba nem kerül. A klipek a honlapon, facebookon stb. médiafelületen a lakosság, az érdeklődők tájékoztatását több évig szolgálják, majd idővel archiválásra, elérhető felületre kerülnek. Mi tekinthető helyes megoldásnak a kiadás elszámolásánál, a klip nyilvántartásánál? 2. Az utóbbi időben előtérbe került, hogy a már üzemelő személyautóra az üzembe helyezését, az aktiválását követően vonóhorog kerül felszerelésre/felszereltetésre. A felmerült (vonóhorog, felszerelési, vizsgáztatási) kiadás elszámolásánál mi tekinthető helyesnek? Beruházás és a jármű bekerülési értékének növelése vagy költségként való elszámolás? Gondolom felújításról nem lehet szó, hiszen az alapeszköz (az autó) gyakorlatilag új.

Pénztárgéphasználat nyitvartási időn kívül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy masszázs szalon, ahol alakformáló- kondicionáló gépek működnek, kézi masszázsszolgáltatás, valamint étrend-kiegészítő, és gyógytermékek forgalmazása zajlik, nyitvatartási ideje az igények miatt délelőtt 8-12, és délutáni időszakra 14-18 óra közötti időkben van meghatározva. A szalonban pénztárgép üzemel. A kézi masszázsok időtartama változó, akár 2-2,5 óra is lehet. Amennyiben a masszázs a délelőtti időszakban megkezdődik, azonban délig nem lehet befejezni, van-e akadálya annak, hogy a pénztárgépbe például 13 órakor kerüljön beütésre a bevétel, azaz a nyitvatartási időn túl, ugyanez fordulhat elő, az esti ( ajtó ) zárást követően is. Szombaton nincs az üzletnek nyitva tartása. Esetenként nyílt napot szeretne tartani a szervezet szombati napon, valamint ha masszázsszolgáltatásra is igény lenne, hogyan kell eljárnia ez esetekben? A nyitvatartási időn túli üzemelés esetén a pénztárgép használata nem szabálytalan-e? Megfelelő megoldás-e ha ki írják az üzletre, hogy szombaton előzetes időpont-egyeztetés alapján lehet szolgáltatást igénybe venni? Válaszukat köszönettel várom!

Alvállalkozói szolgáltatás Kérdés

A tolmácsolást szolgáltató cég az iparűzési adó alapjából levonhatja-e az általa igénybe vett tolmácsolásról szóló alvállalkozó (kft.) számláját? A megrendelő elfogadta a munkát és ki is fizette.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi, ekáerrel kapcsolatos kérdésemre szeretnék választ kapni: EU-ból megmunkálásra (krómozásra) szeretnénk behozni alkatrészeket, melyek nem minősülnek kockázatos terméknek. Kérdésem: mely esetekben kell bejelenteni az ekáerbe a behozatalt, s amikor elkészül a krómozás, a kivitelt? Bejelentésnél jól gondolom-e, hogy áru értékének az alkatrész árát, s nem az általunk elvégzett szolgáltatás értékét kell beírni? Két NAV-os telefonos segítségnél egy válasz szerint az általunk elégzett bérmunka értékét, s egy másik válasz szerint az alkatrész értékét. Én is úgy gondolom, hogy az utóbbit. Viszont erre vonatkozóan nincsennek adataink. Köszönettel várom megtisztelő válaszukat.

Nagykövetségen szolgáltatás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017.03.05-én küldött szíves tájékoztatásukat ismét megköszönöm a fenti témában. Sajnos a megrendelő nem fogadta el a 27 százalékos áfás számlát a kérdés szerinti munkáról (szolgáltatásról), a megrendelő szerint az áfatörvény 107. §-a szerint ez mentes az adó alól. Szintén az Adózóna 2012.07.09-ei tájékoztatásában viszont utólag azt olvastuk, hogy az én kérdésem szerinti esetre is vonatkozhat a mentesség? Kérem tisztelettel a véleményüket, hogy melyik értelmezés alkalmazható a számla kiállítása során? A szíves válaszadásukat előre is megköszönöm !

Grafika az EU-ba Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérem szíveskedjenek tájékoztatni, hogy ha egy belföldi, áfakörös grafikai stúdió (kft.) ausztriai és német cégeknek grafikai munkákat készít (grafikai tervezés, munkaruházat logózása, kültéri cégtábla stb.), amely szolgáltatások, illetve termékek a megrendelők EU-s székhelyére kerülnek kiszállításra, áfa nélküli közösségi szolgáltatásnak, illetve áfa nélküli közösségi termékértékesítésnek minősülnek-e? (Az EU-s megrendelő cégek fizetik-e az áfát?) A számlára milyen meghatározásnak kell kerülnie, illetve milyen dokumentációk szükségesek az "áfamentes" számlázáshoz? Szíves válaszadásukat előre is köszönöm!

Vállalkozás vagy munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk tehergépkocsi-vezető hiánnyal küzd. Jelenleg lenne egy, a szükséges képesítésekkel rendelkező személy a feladat ellátására, aki azonban a tevékenységet egyéni vállalkozóként szeretné végezni.Tehergépjárművel rendelkezik, azonban nem olyan gépjárművel (hűtött), amellyel a feladatot el kellene nálunk végezni. A vállalkozó azt mondta, hogy az ÖVTJ 494108 kód Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás engedélyes közúti közlekedési szolgáltató részére tevékenység alkalmas arra, hogy ő mint vállalkozó ellássa a feladatot, úgy, hogy a hűtős kocsit társaságunk biztosítja a számára. Társaságunk megnézte az ÖVTJ segédletében a fenti tevékenységi kört és több helyütt is megjelent a „tehergépkocsi bérbeadása sofőrrel” megnevezés ezen tevékenységi körre vonatkozóan. Nem találtunk egyértelmű magyarázatot sehol sem arra vonatkozóan, hogy a Tehergépjárművel végzett teherszállító gépjárművezetői szolgáltatás pontosan mit takar.Ha az előzőekből indulunk ki, akkor ezt a szolgáltatást csak úgy lehet végezni, hogy valaki a használatában lévő (akár saját, akár bérelt) tehergépjárművét sofőrrel együtt adja bérbe, „szolgáltatja” másnak, aki közúti fuvarozást végez, azaz a gépjármű és a sofőr együtt alkotja a szolgáltatást.Vagy a szolgáltatás megvalósulhat úgy, hogy a gépjárművezető vezetési képzettségét adja saját gépkocsi nélkül és azt a szolgáltatást igénybe vevő biztosítja? Kérdésem az, hogy az ÖVTJ 494108 a gyakorlatban hogyan értelmezendő?

Áfamentes szolgáltatás továbbterhelése közösségen belül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaság EU közösségi adószámmal rendelkező romániai alvállalkozó társaság felé változatlan formában továbbterhel költségeket. Az egyik továbbterhelendő költség áfamentes magyarországi szállásköltség. Kérdésem: a magyar cég részéről helyes-e az áfamentes kimenő számla kiállítása, mint közvetített szolgáltatás? Amennyiben igen, az áfabevallásban ezt a "mentes" szolgáltatást melyik soron kell szerepeltetnie? Kell-e A60-as bevallást készítenie? Vagy az ügylet közösségen belüli normál értékesítések közé tartozik helyesen? Sajnos a jogszabályok alapos átnézésével sem találtam választ. Válaszukat előre is köszönöm.

Továbbszámlázott szolgáltatás - kata hatálya alatt Kérdés

Tisztelt Hölgyem vagy Uram! Ha egy kata hatálya alá tartozó vállalkozó számlájában változatlan formában számláz tovább szolgáltatást, ebben az esetben van-e bármilyen különleges szabályozás az igénybevett szolgáltatással kapcsolatban kata szempontjából? (Lehet-e a megszerzett bevételt csökkenteni?) Köszönöm szépen a segítséget előre is.

Őrzési díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felszámolás alatt lévő cég tulajdonában lévő gépeket őrzi társaságunk 2014 óta. Megállapodás nem jött létre közöttünk, mert végelszámolás alatt került a kft.-hez, és ezt követően indult meg a felszámolás, amiről tudomásunk sem volt. A felszámoló szeretné befejezni a felszámolást, ezért lépett velünk kapcsolatban. A kérdésem az lenne, hogy az őrzési díjat külön megállapodás alapján kiszámlázhatjuk-e visszamenőlegesen, hogy ne kelljen áfa-önellenőrzéseket készíteni? A bérleti díj tudom, hogy folyamatos teljesítésnek minősül. Kérdezem: raktározás címén lehetne számlázni? (Az is szolgáltatásnak minősül.) Várom szíves válaszukat. Köszönettel: Szabó Kálmánné

Török adóalanytól igénybevett szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Társaságunk részére török kapcsolt fél adóalany konzultációs szolgáltatást végezne havi elszámolással E szolgáltatással kapcsolatban számlát kapunk áfa nélkül. Adóköteles bevételszerző tevékenységhez kapcsolódik a szolgáltatás és áfaalanyok vagyunk. Bármilyen más teendő van a számlával az áfabevallásban fizetendő és levonható adó feltüntetésén kívül? Hasonló eset, hogy ez a török cég a román leányvállalatának is nyújt szolgáltatást, és 10%-ot levonnak ottani forrásadó címén. Nem szeretnénk átsiklani valamilyen fontos információ felett. Előre is köszönöm a válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink