177 találat a(z) szociális hozzájárulási adó cimkére

Oktatói kiegészítő felhasználása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cukrászmester egyéni vállalkozó az egyéni vállalkozása mellett 8 fő tanulószerződéses tanuló gyakorlati képzését is végzi és igénybe veszi az oktatói kiegészítő csökkentő tételt. Helyes-e, ha az oktatói kiegészítő csökkentő tétel összegét (időarányosan például 1-5 hó) az egyéni vállalkozónak oktatói díjra és a hozzá kapcsolódó szociális hozzájárulási adóra kerül elszámolásra és átutalásra? Vagy csak bérköltségre (egyéni vállalkozó oktatói díj) lehet elszámolni? Köszönöm a segítséget.

Oktatói kiegészítő tétel számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiakban: A szakképzési hozzájárulásra kötelezett szakképző iskola tanulójával megkötött tanulószerződést alapján oktatói kiegészítő csökkentő tételt is elszámolhat. Új fogalom: nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató: az a hozzájárulásra kötelezett, akinek árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben elérte az általa folytatott gyakorlati képzés után elszámolható éves csökkentő tétel összegének a négyszeresét. – egyéni vállalkozó, foglalkoztatottak létszáma 4 fő – a tárgyév 2016. év – megelőző 2 üzleti év 2014, 2015 – 2014. évi tanulók után elszámolt éves csökkentő tétel összege 2 073 000 Ft x 400%= 8 292 000 Ft, 2014. évi nettó árbevétel (áfa nélkül) 13 648 245 Ft, ez megfelel – 2015. évi tanulók után elszámolt éves csökkentő tétel összege 3 744 000 Ft x 400%=14 976000 Ft, 2015. évi nettó árbevétel (áfa nélkül) 14 906 610 Ft, ez nem felel meg. Felhasználható oktatói bérre és annak szociális hozzájárulási adójára? A kérdés arra vonatkozna, hogy az egyéni vállalkozó jogosult-e levezett számítás alapján az oktatói kiegészítő csökkentő tételre? Köszönöm a segítséget. Saját kérdés

Szociális hozzájárulási kedvezmény második gyerek után Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az első gyerek után egy illető igénybevette a gyes utáni foglalkoztatás 3 éves kedvezményét, ami 2016. júniusban lejár, és febr 22-étől a csökkentett 3. év következne. 2013-ban második gyermek született és jelenleg gyes mellett dolgozik, hogyan alakul a kedvezmény, ha a második gyerek után is igénybe szeretné venni, mikortól lehet erre átállni, kivárva az előző lejártát júniusban vagy bármikor átállhat erre az igénylő a megfelelő nyilatkozat megtételével. A második gyerek utáni kedvezmény idejét újra kell-e számítani, mivel a két gyes nem folytatólagos volt, a kettő között volt olyan időszak, amikor semmilyen ellátást sem kapott az illető. Hogyan kell értelmezni a törvény 462/D §. (4) bekezdését ? Köszönettel

Csavaros esetek a szochokedvezmény érvényesítésénél Cikk

A szociális hozzájárulási adóval kapcsolatos kedvezmények alkalmazása a foglalkoztatók többsége számára rutinfeladat. Ennek ellenére nem egyszer előfordul – különösen speciális, de akár triviálisnak tűnő helyzetben is – hogy a jogalkalmazó elbizonytalanodik. A következőkben néhány gyakran felmerülő kérdést igyekszünk tisztázni.

Szociális hozzájárulási adókedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban Kérdés

A szociális hozzájárulási adókedvezménynek alapja-e a közfoglalkoztatási jogviszonyban elszámolt betegszabadság összege?

Együttműködési megállapodás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó és szakközépiskola együttműködési megállapodást kötött 160 órás nyári szakmai gyakorlatra. A szakmai gyakorlatra kötelezően kifizetett pénzbeli díjazás után a vállalkozónak keletkezik-e szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm!

Adók, járulékok befizetése Esemény

Adók, járulékok befizetése Esemény

Bevallás adókról, járulékokról Esemény

Újabb adókedvezmény júliustól Cikk

Júliustól a mezőgazdasági munkakörben alkalmazott 25 és 55 év közötti munkavállalók foglalkoztatása után a munkáltató 14,5 százalékos kedvezményt érvényesíthet a szociális hozzájárulási adóból – így döntött szerdán az Országgyűlés.

Felhasználási szerződés utáni járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Olvastam cikkét fenti témában. Számomra nem világos, hogy miért nem szociális hozzájárulási adót kell fizetni,mint a megbízási díjaknál is, miért ehót kell fiizetni. A törvényi előírásokból mindkettő levezethető. Illetve mindkét törvényben pontatlannak tartom a fogalmazást,nem látom, mitől függ, hogy valamely jövedelem után szociális hozzájárulási adót vagy ehót kell fizetni. Üdvözlettel várom válaszát.

Erről minden agrárosnak tudnia kell! Cikk

Új kedvezményt vehetnek hamarosan igénybe a mezőgazdasági foglalkoztatók, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány javaslatát.

Szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tagja (nem ügyvezető) napi 2 órás munkaviszonyban tevékenykedik a társaságban. A társaság könyvelője azt állítja, hogy a bruttó 31 000 forintos bére után 37 058 forint szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli, amely a 122 000 forintos garantált bérminimum 112,5 százalékának a 27 százaléka. Jól jár el a bérszámfejtő? Köszönettel!

Adók, járulékok befizetése Esemény

Egyszerűsített foglalkoztatás és szociális hozzájárulás Kérdés

A mentesített keretösszeg fölé kerülő egysz. fogl. bér után szja-fizetési kötelezettség van. Minden ami szja-nak alapja, szocho-köteles. Az egysz. fogl-ról szóló törvényben ez van: "(3) Az (1) és (2) bekezdésben szabályozott közteher megfizetésével nem terheli a) a munkáltatót társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja.tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség, b) a munkavállalót nyugdíjjárulék (tagdíj), egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékfizetési, egészségügyi hozzájárulás-fizetési és személyi jövedelemadóelőleg-fizetési kötelezettség." NAV szerint nem kell szochót fizetni. Melyik az igaz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close