4 találat a(z) szociális egyezmény cimkére

Adó- és járulékkötelezettség egyezményes országból végzett távmunkánál Cikk

Egy igen egyszerűnek tűnő olvasói kérdésre adott válaszból nyomon követhető, milyen adózási labirintusba kerülhet a munkáltató és a munkavállaló a külföldön végzett munka adókötelezettségének megállapítása során.

Szociális egyezmény az USA-val Kérdés

Az USA és Magyarország között létrejött szociális egyezmény (2015. XXIX. tv.) szerint, ha az egyik szerződő állam területén székhellyel rendelkező munkáltató a szokásosan ezen szerződő állam területén foglalkoztatott alkalmazottat ideiglenesen kiküld a másik szerződő állam területére, a munkavállaló kizárólag az első szerződő állam jogszabályainak hatálya alá tartozik, mintha az első szerződő állam területén foglalkoztatnák, feltéve, hogy a másik szerződő állam területén történő munkavégzés időtartama várhatóan nem haladja meg az öt évet. Mennyi ideig kell a Magyarországra USA-ból kiküldöttnek (aki az USA-ban biztosított) távol lenni Magyarországtól ahhoz, hogy az öt év újrakezdődhessen vagyis újra mentesüljön a magyar tb-rendelkezések alól? Az egyezmény sajnos nem ad válasz a kérdésre.

Amerikában szeretne dolgozni? Itt az új szociális egyezmény az USA-val Cikk

Szociális biztonsági egyezményben rögzítette Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok, hogy a két ország állampolgárainak a másik államban történő munkavégzés esetén hol kell megfizetniük a társadalombiztosítási közterheket, s milyen szabályok vonatkoznak az egészségügyi, illetve a nyugdíjellátásokra.

Így kaphatnak nyugdíjat, gyedet Magyarországon a törökök Cikk

Egyre több török állampolgár dolgozik Magyarországon, és növekszik a Törökországban munkát vállaló magyarok száma is. A két ország szociális biztonsági egyezményben rögzítette, hogy az egyes esetekben hol kell megfizetni a társadalombiztosítási közterheket, s milyen szabélyok vonatkoznak az egészségügyi, illetve a nyugdíjellátásokra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs