213 találat a(z) szochokedvezmény cimkére

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló 2015-ben gyet közben visszament a munkahelyére dolgozni. A munkáltató igénybe vette utána a szochokedvezményt, most már a 4. év van folyamatban. 2019-től változott a kedvezmény alapja 100 ezer forintról a minimálbér összegére. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Ennél a munkavállalónál is lehet-e a minimálbért alkalmazni, mint kifutó kedvezményben résztvevőnél, vagy mivel ő nem 2019-ben tért vissza a munkaerőpiacra, ezért nála marad a 100 ezer forint szochokedvezmény-alap? 2.) 2019.07.01-től a 1908M-12 lap XVI. vagy XVII. blokkjában szerepeltetem a kedvezményt? Az adókedvezmény jogcíme 10 vagy 21? 3.) Amennyiben a munkavállaló munkahelyet vált, tud-e élni az új munkavállaló a még fennálló kb. 1 évnyi kedvezménnyel? Milyen igazolás kell ehhez? Válaszát köszönöm! Némethné T. Krisztina

Szochokedvezmény változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szocho 07. 01-el történő csökkenése kapcsán,ill. az abból lehetséges kedvezmény érvényesítése vonatkozásában szeretnék tanácsot kérni. Január 1-jétől a szochokedvezmény esetében, az átmeneti rendelkezésekben a 2018.12.31.én meglévő kedvezményesek után az lejárati határidőig érvényesíthetők a kedvezmények. Konkrétan, az egy- és a kétgyermekes szülő, aki gyesről, gyedről, gyetről tér vissza dolgozni. Persze csak 100 ezer forintig. Ez idáig rendben volt. A NAV 08. 09-én módosította a 1908-as bevallást. Továbbra is beírtam a 10-es kódot, hogy érvényesítsem a kedvezményt. A NAV program nem engedélyezi, és kiírta, hogy 07.01. után nem lehet. Különböző bérprogramot gyártó cégek úgy értelmezik a változást, hogy továbbra is lehet, de csak a 19,5%-os sorba. Mi az igazság? Köszönöm.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves válaszukat: Társaságunk pályakezdő munkavállalót alkalmaz, aki után járna szochokedvezmény. Az alkalmazásához a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályától bérköltségtámogatást igényeltünk és kaptunk is. Ez alapján a bruttó bér és a hozzá kapcsolódó szocho kifizetését támogatják. Az a kérdésem, hogy ilyen foglalkoztatás esetén is jár a munkaerőpiacra lépők utáni szochokedvezmény, vagy két támogatás egyszerre nem vehető igénybe? Köszönettel várom válaszukat.

Kiva alapja 2019-ben a szochokedvezményekkel Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretném megkérdezni, hogy részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozó esetében mekkora a kedvezmény összege a kivaalap számításakor? Ha jól tudom, a 2018. évi LII. tv. 10. § és 13. § és a 2012 évi CXLVII. tv. 19. § (a)+(d) és 20§ (a)+(d) szerint a kedvezmény mértéke megváltozott munkaképességűnél a törvények szerint a mindenkori minimálbér kétszerese, azaz 298 000 Ft idén és a szakképzetlen dolgozónál a törvények szerint a mindenkori minimálbér fele, azaz 74 500 Ft idén. Ha ezt a megváltozott munkaképességű személyt csak 4 órában foglalkoztatják, akkor is 298 ezer Ft kedvezmény jár neki, vagy csak a 149 ezer Ft, az arányos rész (napi 4 óra/napi 8 óra)? Ha ezt a szakképzetlen dolgozót csak 4 órában foglalkoztatják, akkor is 74 500 Ft kedvezmény jár neki, vagy csak 37 250 Ft, az arányos rész (napi 4 óra/napi 8 óra)? Számszerűsítve, ha a megváltozott munkaképességű napi 4 órában keres bruttó 152 000 Ft-ot, akkor neki a kiva alapja 152 000 Ft vagy 149 000 Ft, illetve, ha a szakképzetlen dolgozó napi 4 órában keres bruttó 152 000 Ft-ot, akkor neki a kiva alapja 74 500 Ft vagy 37 250 Ft? Ezen kívül szeretném még megkérdezni, hogy kivaalapnak minősül-e az ingó- és ingatlan-bérbeadás utáni jövedelem? Segítő válaszukat előre is köszönöm!

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni. Tavaly májusban felvettünk valakit heti 40 órás munkaviszonyban, aki akkor tartósan álláskeresőnek számított. A tavaly hatályos törvény szerint 2 évig jár utána szochokedvezmény, mely maximum 100 ezer forint 19,5%-a, azaz 19 500 forint volt. Idén eddig ezt a kedvezményt tovább vittük, ahogy arra a törvény szintén lehetőséget adott, és a munkavállaló bruttó bére után a fizetendő szochóból jóváírtuk a 19 500 forint kedvezményt. Hogy változik ez, már ha egyáltalán változik, 2019.07.01-től? Ebben kérném szíves segítségét.

Szochokedvezmények Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szocho júliusi csökkenése hogyan befolyásolja a munkáltató által igénybe vehető adókedvezményt szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló esetében? Válaszát előre is köszönöm!

Megváltozott munkaképességű munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megváltozott munkaképességű személy jelentkezett állás betöltésére. A papírjaiból sikerült kibogoznunk, hogy egészségi állapota 60%, B2 minősítési csoportba tartozó, de az ellátás folyósítását a továbbiakban elutasították. Kérdésem az, hogy szochokedvezményt igénybe vehetünk-e így utána, illetve statisztikai létszámunkban szerepelhet-e mint megváltozott munkaképességű munkavállaló? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fedor Krisztina

Szochokedvezmény kivában Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019.01.01-től kivás kft. 9-es FEOR mellett szakképzettséget nem igénylő munkára kedvezményt vettünk igénybe egy febr. 01-én belépő dolgozónál 02-03.hóban. Ezt követően küldött a cégnek a NAV igazolást, hogy 02.01-től munkaerőpiacra belépő dolgozó. Válthatunk-e április hónaptól a cégnek kedvezőbb munkaerőpiacra lépő kedvezményre, úgy, hogy a 02-03.hónapot nem akarjuk önellenőrizni. Megfelelően járunk-e el? Köszönettel.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Adózóna! A munkaerőpiacra lépők kedvezményével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni: jelenleg a NAV automatikusan kiállítja a jogosultságról az üzenetet, melyet cégkapura megküld. Kérdésem, ha az érintett munkavállaló külföldi társaságnál (EU-s ország) dolgozott a magyarországi belépést megelőzően, akkor is jogosult-e a kedvezményre? A szocho törvény Tbj. biztosítottsági fogalmat említ mint előzmény, ebben szeretnénk segítségüket kérni, a külföldi, közösségi tagállamban fennállt munkaviszony nem számít annak? Köszönöm szépen!

Kft. ügyvezető munkaviszonyban: szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Kft. ügyvezetője munkaviszonyban végzi az ügyvezetői és a munkával kapcsolatos tevékenységét. Gyesen volt, 2018-tól a munkaadói szochokedvezményt igénybe vette a cég utána. Helyesen tette-e és 2019. évben is igénybe lehet venni? Köszönettel.

Szochokedvezmény érvényesítése visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló (GYES-ről munkába visszatérő) nem szerezte be 2018-ban a szochokedvezmény érvényesítéséhez szükséges igazolást a gyes-t folyósító szervtől. 2019-ben kérvényezte az igazolás kiadását, de azt megtagadták, hivatkozva arra, hogy a törvény 2019. 01. 01-jétől megváltozott. A NAV azt a tájékoztatást adta, hogy a 2019. 01. 01. előtt érvényes kedvezményeket csak akkor lehet érvényesíteni, ha a kedvezmény érvényesítését már 2018. 12. 31. előtt megkezdték. Ha az igazolás hiánya miatt nem történt meg, nincs mód a szochokedvezményt utólag, önrevízióval érvényesíteni. Kérdésem az, hogy ez valóban így van-e? Az új Szocho törvény átmeneti rendelkezését értelmezve (36. §) megállja-e a helyét a fenti tájékoztatás?

Külföldi állampolgár szochokedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Horvát állampolgárságú személyt (nincs magyarországi lakcíme, de adószámot már kapott, a taj szám igénylése folyamatban van) munkaviszonyban foglalkoztat egy magyar vállalat. Jár-e a cégnek a munkaerőpiacra lépők után érvényesíthető adókedvezmény? A szochotörvényben kerestem, de nem találtam rá választ. Válaszukat köszönöm.

Szochokedvezmény – megváltozott munkaképességű munkavállalók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megváltozott munkaképességű személynek minősül-e a szocho tekintetében, aki új komplex minősítéssel rendelkezik (a rehabilitációs hatóság minősítése alapján az egészségi állapota 60 százalékos vagy kisebb mértékű), a komplex minősítésben szereplő felülvizsgálati idő lejárt, még nem hívták vissza felülvizsgálatra, de a rokkantsági ellátást továbbra is folyósítják számára? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!

Szochokedvezmény 25 év alatti munkavállalónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2016-2017. években csökkentett szochokedvezményt vett igénybe egy 25 év alatti munkavállalójára tekintette. A munkavállaló 25 év alatti, 180 napnál rövidebb időtartamú munkaviszonnyal rendelkezik, de nem kért annak idején NAV-igazolást. Jár-e ez esetben a csökkentett mértékű kedvezmény? NAV-ellenőrzés van folyamatban, mely szerint csak akkor járna a kedvezmény, ha a dolgozó munkaviszonya meghaladja a 180 napot. Köszönöm a választ!

Szochokedvezmény – gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm 2015. szeptember 1-jével ment csedre, majd 2017. szept. 14-ével indult a gyes, ami neki 2025. szeptember 14-ig jár majd. A gyed leteltével a főállásában fizetés nélküli szabadságon van (mint a gyesesek szoktak). 2018. november 1-jén kezdett dolgozni a "főállása" mellett 4 órában. Kérdés: a szochokedvezmény (19,5%) az első két évben akkor is jár a munkáltatónak, ha még gyesen van a munkavállaló, és emellett megy vissza dolgozni, vagy csak a gyes megszűntével lehet ezt a kedvezményt igénybe venni? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close