89 találat a(z) személyi kedvezmény cimkére

Szja-bevallás önellenőrzése személyi kedvezmény miatt Cikk

Önellenőrizheti-e egy magánszemély az szja-bevallását a 2013. évtől, ha 2019 októberében kapott olyan igazolást, hogy súlyos fogyatékos az egészségi állapota? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Személyi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét, mert nem tudjuk a törvényekből és rendeletekből az alábbi problémát egyértelműen értelmezni: Abban az esetben – ha a kórházban megállapítják a prosztata rosszindulatú daganatát biopsziával, majd két hónap múlva műtétre kerül a sor és eltávolítják a prosztatát teljes egészében, majd a felépülés után megállapítják, hogy már nem áll fenn rosszindulatú daganat, viszont a szerv véglegesen eltávolításra került – milyen időszakra jár a személyi kedvezmény? A megállapítástól a negatív lelet kiadásáig? Vagy a szerv eltávolítása miatt véglegesnek tekinthető-e ez az állapot, és folyamatosan jár-e a továbbiakban a személyi kedvezmény? Válaszát előre is köszönöm: Horváth Emőke

Személyi kedvezmény rokkantsági ellátás Kérdés

Alapkérdés: https://adozona.hu/kerdesek/2018_3_26_Szemelyi_kedvezmeny_rokkantsagi_e_tdn Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék a kedvezménnyel kapcsolatban, hogy van-e különbség a személyi kedvezmény esetében, hogy a megállapító határozaton rokkantsági ellátás szerepel, nem pedig rokkantsági járadék? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Tajti Szabina

Szja személyi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! I8700 BNO kóddal, 1994. évi kezdettel orvosi igazolást kaptam. Kérdésem az lenne, hogy hol tudom megnézni, hogy ez a kód mikor került be az adókedvezmények közzé? Azért lenne fontos, mert így önellenőrzéssel visszamenőleg is érvényesíthető lenne az adókedvezmény, ha már legalább 5 éve benne van a listában. Illetve technikai kérdésem az lenne, hogy minden évet az adott év szja-bevallásán egyesével kell önellenőrizni? Köszönettel

Szja-kedvezmény tartós betegség esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbi kérdésben: Ismerősöm macula degeneráció szembetegségben szenved, amely 2011. év óta fennálló végleges szembetegség, erről az orvosi igazolásal csak 2019. februári keltezésűvel rendelkezünk, amely tartalmazza a 2011. év óta fennálló betegség megjelölést is és az adókedvezményre jogosító kódot is. Visszamenőleg igénybe vehetjük-e ilyen igazolás alapján a személyi jövedelemadó kedvezményt önellenőrzéssel? Köszönöm válaszát!

Szja: megtakarítások, személyi kedvezmények igazolásai Cikk

A kifizetők és munkáltatók által kiállított, a bevallás kitöltéséhez nélkülözhetetlen összesített igazolást 2019. január 31-éig, az egyéb igazolásokat legkésőbb 2019. február 15-éig kell(ett) megkapniuk a magánszemélyeknek.

Adókedvezmények sorrendje Kérdés

Tisztel Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki jogosult személyi kedvezményre, valamint két gyermek után családi kedvezményre is. Jelenleg a bérprogram a családi adókedvezményt veszi előre, és így a személyi kedvezmény már nem érvényesíthető, mert nincs szja. Fordított sorrendben azonban a munkavállaló maximálisan ki tudná használni mindkét kedvezményt. Mi a teendő ilyen esetben, van-e előírás a kedvezmények sorrendjét illetően? Válaszukat előre is köszönöm!

Adókedvezmény betegségeknél: itt van a NAV tájékoztatója Cikk

A súlyosan fogyatékos magánszemélyek havonta 7450 forint adókedvezményt vehetnek igénybe a 2019-ben szerzett jövedelmük összevont adóalapjának adójából. A NAV honlapján ismerteti a kedvezmény feltételeit.

Adókedvezmény visszamenőlegesen Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! A 2019.01.23-i "Jó hír a PM-ből" cikkével kapcsolatban érdeklődnék, hogy pontosan melyik jogszabály engedi a visszamenőleges érvényesítést?

Személyi kedvezmény visszamenőlegesen Kérdés

Örömmel olvastam cikküket arról, hogy a PM állásfoglalása szerint 5 évre visszamenőlegesen is igénybe lehet venni a fogyatékosság miatti adókedvezményt a 2019.01.01-től beiktatott betegségek esetén is. Engem 2012-ben műtöttek petefészekrákkal (C56). Még abban az évben megkaptam a kemoterápiát. Azóta eltelt 5 év, és úgymond tünetmentes, gyógyult vagyok. A kérdésem az, hogy ebben az esetben is igyénybevehető az adókedvezmény most 2019-re és a következő évekre, és visszamenőlegesen 2013-tól is önellenőrzést adhatok be? Előre is köszönöm!

Szja-alap csökkentése súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknél Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2018. évi szja-bevallásnál súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknél – például cukorbetegség – kitől és milyen igazolás beszerzése kérhető, és ez 5 évre visszamenőleg hogyan érvényesíthető? Minden évet önellenőrizni kell, vagy lehet a 2018. évi szja-bevallásban összesítve érvényesíteni?

Itt vannak a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatok Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019. évi adóelőleg-nyilatkozatokat.

Szja személyi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cég tulajdonosa (nyugdíjas társas vállalkozó személyes közreműködésért kap jövedelmet és osztalékot vesz fel) hosszabb ideje cukorbeteg, eddig nem vette figyelembe az szja bevallásában az ehhez kapcsolódó személyi kedvezményt. A törvény azt írja, hogy akkor jogosult az igénybevételre, ha az igénybevétel időpontjában rendelkezik a megfelelő orvosi igazolással. Az a kérdés, hogy az orvos által most 2018-ban kiállított igazolással, ami tartalmazza, hogy például 2000 óta cukorbeteg, és feltünteti az igazoláson a személyi kedvezményre jogosító cukorbetegség kódot, akkor visszamenőleg 5 évre önellenőrzéssel igénybe vehető a személyi kedvezmény? Milyen orvosi igazolás kell a személyi kedvezmény igénybevételéhez? Minden évben új igazolás kell, ha nem véglegesítették az állapotát? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Lászlók Éva Virtus Kft

Rokkantsági ellátás esetén személyi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy személyi kedvezmény igénybe vehető-e rokkantsági ellátás esetén, ha az ellátásban részesülő rendelkezik az ellátás mellett adóköteles jövedelemmel? Amennyiben igen, elégséges-e a rokkantsági ellátást megállapító határozat igazolásként az adókedvezmény igénybevételéhez, vagy szükséges orvosi igazolás is? A rokkantsági járadék és a rokkantsági ellátás között különbséget tesznek, ezért irányul kifejezetten erre a kérdésem. Köszönöm.

Őstermelő adóelőlege, mentessége, ehója és kedvezményei. Példákkal Cikk

Április 12-e az őstermelők számára is 2018. évi I. negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettség határideje. Lehetséges azonban, hogy mégsem kell előleget fizetni az őstermelésből származó jövedelem után, az adóelőleg alapjának megállapítására vonatkozó speciális szabályok miatt. Ismertetjük az előírásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó főállásban vagy mellékállásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozó elhalálozása

Lepsényi Mária

adószakértő

Lakás bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1