5 találat a(z) személyes közrműködés cimkére

Egyéni vállalkozó gyermekgondozást segítő ellátás alatti járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, kisgyermekes anyuka részére folyósítottak csecsemőgondozási díjat (csedet), majd gyermekgondozási díjat (gyedet), jelenleg pedig gyermekgondozást segítő ellátásban (gyesben) részesül. Kérdésem, hogy gyes folyósítása mellett kell-e járulékokat fizetnie a vállalkozónak? Vállalkozási tevékenységét nem kívánja szüneteltetni, de számlát, nyugtát nem állít ki, bevétele nem keletkezik. Kivétet nem realizál. A Tbj. 29. § 4. pontja (4) Az egyéni vállalkozó a járulékfizetési alsó határ után nem köteles nyugdíjjárulékot és egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulékot fizetni arra az időtartamra, amely alatt a) b) gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesül – kivéve, ha a gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély, az ápolási díj fizetésének időtartama alatt vállalkozói tevékenységét személyesen folytatja –,... Pontosan mit ért a törvény a vállalkozói tevékenység személyes folytatásán? Tisztelettel: Kóródi Péter

Bt. kültagja Kérdés

Bt. kültagja öregségi nyugdíjas, időközönként szükséges lenne, hogy a tevékenységben részt vegyen. Járulékfizetési kötelezettsége hogyan alakul, milyen dokumentumokkal kell alátámasztani a tevékenységét?

Beltag díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bt. által végzett szolgáltatást a beltag végzi, akinek van főállása máshol. Szabályos-e, ha a társasági szerződésben kikötik, hogy a tagok személyes közreműködésre nem kötelezettek, csak osztalékra tartanak igényt, és ez alapján csak osztalékot kap a munkát elvégző beltag (és a kültag is)? Válaszát előre is köszönöm!

Katás bt. ügyvezető tagjának jogviszonya Kérdés

Egy katás bt. kültagja van kisadózóként bejelentve. Beltagja az ügyvezető, aki nem működik személyesen közre a bt. tevékenységében, van heti 36 órát elérő munkaviszonya egy másik cégben, nincs bejelentve kisadózóként. A katatörvény 7. § (2) bekezdése rendelkezik arról, hogy "a kisadózó vállalkozás tevékenységében a betéti társaság, közkereseti társaság kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre". Kérdésem a következő: A bt. ügyvezető beltagját az ügyvezetésre való tekintettel be lehet-e jelenteni heti 36 órás munkaviszony melletti társas vállalkozóként a 1452-es biztosítotti kóddal a bt.-be vagy mindenképpen munkaviszonyban kell őt bejelenteni? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíjas egyéni vállalkozó és kft.-tulajdonos Kérdés

Nyugdíjas egyéni vállalkozó lettem. A havi 25 ezer forinton kívül mit kell még fizetnem, ha három kft.-ben ügyvezető vagyok, és mindegyikben résztulajdonos is? Van-e fizetendő közteher, ha a kft.-kben személyes közreműködésem is szükséges, de pénzt nem veszek fel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

féltestvér ajándékozási illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kedvezményezett átalakulás, plusz jegyzett tőke

Pölöskei Pálné

adószakértő

Importáfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close