128 találat a(z) szüneteltetés cimkére

Rehabilitációs ellátásban részesülő egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Alábbi ügyben kérném állásfoglalását: Egy egyéni vállalkozó jelenleg szünetelteti tevékenységét. Rehabilitációs ellátásban részesül. Mivel kevés összeget kap (kb. 30 ezer forintot), a szüneteltetett egyéni vállalkozói tevékenységét szeretné újból elindítani jövedelem-kiegészítés gyanánt. Azonban egészségügyi állapota miatt sűrűn beteg, folyamatosan nem tud munkavégzést folytatni. Ebben az esetben milyen járulékfizetési kötelezettség terheli? Tisztelettel: Tóth Mária

Áfalevonhatóság, bevallási időszak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság tulajdonában lévő cégautó (személygépkocsi) totálkáros lett, és autómentő elszállította. Kérdésem az lenne, hogy az autómentésről kiállított számla áfatartalma teljes mértékben levonható, vagy csak részben? Áfás egyéni vállalkozó idei év májusában kezdte szüneteltetni a tevékenységét. Szeptemberben megszüntette a vállalkozását közvetlenül a szünetelésből. Éves áfabevalló volt az idei évben. Ebben az esetben a megszűnéskori áfabevallásában milyen bevallási időszakot kell szerepeltetnie? köszönöm válaszát!

Kataalany egyéni vállalkozó – szüneteltetés, helyi adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kataalany egyéni vállalkozó év közben rövidebb-hosszabb időre több alkalommal szünetelteti a vállalkozását. A kérdésem az volna, hogy a helyi önkormányzathoz az iparűzési adónál ezt hogyan kell adminisztrálni? A vállalkozó 2,5 millió forint után fizeti meg az évi 50 ezer forintos iparűzési adót. Eddig a szüneteltetés hónapját követő hónap 15-éig beküldtünk egy hagyományos – az önkormányzat által közzétett bevallási nyomtatványt – záró bevallásként, nullákkal kitöltve, majd amikor a szünetelés véget ért, akkor egy változásbejelentőt adtunk be. A törtidőszakra jutó helyi adót mi számoltuk ki, és fizettettük be az ügyféllel. Kérdésem, hogy helyesen jártunk-e el? Az önkormányzattól semmilyen hibaértesítő, határozat az időarányos adóról stb. nem érkezett. Van olyan álláspont, mely szerint év közben be kell fizetni az 50 ezer forintot, januárban beadni egy bevallást arról, hogy melyek voltak a kieső idők, és ez alapján az önkormányzat utólag eltörli a szünetelésre eső adót. A változásbejelentőt ebben az esetben is küldeni kell? Köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó szüneteltetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, de egy, még a szüneteltetés előtt teljesített/kiállított számlájának az ellenértéke a szünetelés időszaka alatt folyt be. Ez így rendben van, vagy nem szüneteltetheti arra a hónapra, amikor bevételre tesz szert? A szüneteltetés időszakában tevékenységet nem folytat.

Pénztárgép szüneteltetett vállalkozásnál Kérdés

Tisztelt Szakértők! Jelenleg szüneteltetem a kozmetikai szolgáltatásomat. A masszírozás miatt az online pénztárgép engem is érintene. A szünetelés időszakában kell bármit intézkednem ezügyben? Vagy csak a vállalkozás újraindításakor? A másik kérdésem, hogy ha a masszírozás miatt online pénztárgépet kell használnom, abba a kozmetikai tevékenység bevételeit is be kell majd ütnöm vagy külön kell kezelnem a két tevékenységet? Köszönettel

Egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

A vállalkozó 2012 év eleje óta szünetelteti a tevékenységét, 2017. év elején telik le az 5 év. Számláit, szigorú számadású bizonylatait ebben az esetben hányadik évtől kell megőriznie? Az 5. év letelte vagy az előtt (1 nappal) kell újraindítania a vállalkozását? Ha nem indítja újra, mi történik?

Mi lesz ebből? Nyugdíjügyben kér normakontrollt a Kúria Cikk

A felperes a Kúriánál sérelmezte, hogy közszolgálati viszonya miatt szüneteltetnie kellett szolgálati nyugdíját. A testület az Alkotmánybíróságtól várja a megoldást.

Letiltással kapcsolatos kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő, a Vh. törvény megadja a levonások sorrendjét, ennek értelmezéséhez kérem segítségét. Érkezik 1. sz. letiltás f) pont alá tartozik, majd ez szünetelésre kerül, közben érkezik 2. sz. letiltás szintén f) pont alá tartozik, levonása megkezdődik, majd feléled 1. sz követelés, hogyan kell kielégíteni a követeléseket ez esetben? Először 1. számút, mert az érkezett előbb, vagy mindkettőt arányosan, mert azonos sorrendbe tartóznak? Válaszát ez úton is köszönöm.

Egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése szüneteltetés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szüneteltette a vállalkozását 2015. 02. 20-ától. Most megszüntette a vállalkozását a szüneteltetés alatt. A szüneteltetéskor minden soron kívüli bevallás beadásra került. A megszűnéskor milyen bevallásokat, milyen időszakról kell beadni, hiszen egy napot sem működött?

Nélkülözhetetlen információk nyugdíjba készülőknek Cikk

Tudta Ön, hogy kártérítés illeti meg, ha késlekedik a nyugdíjintézet? Meddig lehet a nyugellátás iránti igénytől visszakozni? Meddig kérheti nyugdíja újraszámítását? Mikor van lehetőség akár több éve lezárt nyugdíjügyben is a nyugdíjas szempontjából pozitív módosításra? Ezekre és még sok egyébre is választ kap.

Szabadulna vállalkozásától? Ez is egy megoldás Cikk

Tevékenységét öt éve szüneteltető egyéni vállalkozó szabadulna vállalkozásától. Milyen bevallási, bejelentési kötelezettségei vannak? Vajon törlik-e automatikusan a listáról? Dr. Verbai Tamás jogász válaszol.

Kell-e beadnom most február 25-én 1543-as bevallást annak az egyéni vállalkozónak, aki 2014. dec. 4-e óta szünetelteti tevékenységét, és nulla forint bevétele volt 2015-ben? Kérdés

Áfa alanyi mentességi értékhatár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy egyéni vállalkozó áfa vonatkozásában alanyi adómentességet választott és a tevékenységét szünetelteti, abban a 6 millió forintos alanyi adómentes értékhatár számítása hogyan történik? Köszönettel Sz. Szilvia

Gyed extra Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem segítségüket, a következő az esetem: "2015. áprilisban szültem. 2015. márciusától az egyéni vállalkozásomat (kata) szüneteltetem. Munkahelyemen fizetés nélküli szabadságon vagyok. Társas vállalkozás tagja voltam, de szülés előtt a tagi jogviszonyomat megszüntettük és munkaviszonyba mentem át, ott is fizetés nélküli szabadságon vagyok. Kérdésem, hogy 2016-ban rám is vonatkozik, hogy a gyermek 6 hónapos kora után dolgozhatok? Ha szeretnék visszamenni dolgozni és mellette az egyéni vállalkozásomat is végezni milyen igazolásokra van szükségem és kitől kell megkérni? Kisadózó egyéni vállalkozóként kell-e fizetnem katát? Munkahelyem 6 órában dolgoznék és társas vállalkozásban 2 órában. Milyen járulékkedvezményeket vehetek igénybe? Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Szabó Anita

Egyéni vállalkozó 5 év szünetelés utáni megszűnésének bevallási kötelezettségei Kérdés

Egyéni vállalkozónk 5 évig szüneteltette vállalkozását, és hivatalból törölték a vállalkozást. Milyen bevallásokat kell ebben az esetben elkészíteni? Szja, 01, 58, 08, iparűzési adóbevallást kell-e készíteni a megszűnés napjával?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close