58 találat a(z) szövetkezet cimkére

Elszámolás a szövetkezeti tagok között Kérdés

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya Kérdés

Innovációs járulék, partnervállalkozás Kérdés

Befektetői részjegy Kérdés

Befektetői részjegy kifizetése Kérdés

Munkaviszony szövetkezettel Kérdés

A szociális szövetkezet elnöke (aki feladatát tiszteletdíj nélkül látja el) létesíthet-e a szövetkezettel munkaviszonyos szerződést más feladat ellátására, amely független az elnöki teendőktől? A munkaszerződést ki írhatja alá? Az fb elnöke, tagjai? Igazgatósága nincs.

Szövetkezeti tag személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem nyugdíjas és nem szociális, csak egyszerű szolgáltató szövetkezetet akar alakítani néhány, 20-30 főből álló ingatlanközvetítő végzettségű dolgozó. Mielőtt ezt megtennék, szeretném a véleményüket kikérni ennek a helyességéről. Az elképzelés az, hogy nem munkaviszonyban, nem megbízási jogviszonyban, nem vállalkozási jogviszonyban, hanem szövetkezeti tagi jogviszony keretében végeznék a munkát. A tevékenységük nem generálna semmilyen biztosítási jogviszonyt számukra, csak és kizárólag az osztalék jövedelemért dolgoznának. A szövetkezeti tagok maguk után egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnének, illetve a szövetkezet ennek fizetését átvállalná a tagoktól és helyettük megfizetné. A szövetkezet, mint alvállalkozó szerződne egy ingatlanközvetítő irodával, így az ingatlanközvetítő iroda általi megbízásokat teljesítenék. A szövetkezeti tagok, hetente egy napon az ingatlanközvetítő irodájában, személyesen is fogadnák az ügyfeleket, a többi napon csak területen dolgoznának. A szövetkezet az ingatlanirodának bérleti díjat fizetne az irodahasználatokért. A szövetkezeti törvény és a Ptk. ide vonatkozó rendelkezéseiből azt olvasták ki, hogy ez így megoldható, törvényes lenne, de nem szeretnék, ha utólagosan, egy ellenőrzéskor mégis valamilyen jogcímen átminősítenék a jogviszonyukat és emiatt elmarasztalnák a szövetkezetet. Kérdésem: Ez az elképzelés lehetséges-e így ebben a formában? Vagy úgy jó lesz-e ha megbízási szerződést kötnek nulla forintért?

Szövetkezeti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy szociális szövetkezet, melyet munkanélküliként regisztrált emberek alapítottak. Ezek a személyek mint regisztrált munkanélküliek tagi jogviszonyban dolgoznak a szövetkezetben. A munkaügyi központ kiközvetíti őket, hogy közmunkát vállaljanak. Ha nem fogadják el ezt a közmunka-lehetőséget, akkor törlik őket a munkanélküli nyilvántartásból. Ha törlik ezeket a személyeket a nyilvántartásból, a szövetkezetben maradhatnak mint tagi jogviszonyosok? Továbbra is végezhetnek munkát tagi jogviszonyban? Vagy csak munkaviszonyban foglalkoztathatók? Esetleg milyen más jogviszonyban foglalkoztathatók? A másik kérdésem, hogy ha a szövetkezet tagja már nem munkanélküli, hanem munkaviszonyban dolgozik egy másik vállalkozásnál, akkor maradhat-e az alapító tagok között, attól függetlenül, hogy nem végez semmilyen munkát a szövetkezetben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: G-né.

Tevékenységi kör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szövetkezet szerződést kötne önkormányzatokkal gyerekek nyári táboroztatására, a szállás, étkeztetés, személyszállítási feladatokat látná el "alvállalkozók" közreműködésével. Szükséges-e, hogy a saját neve alatt eljáró közvetítő is rendelkezzen a TEÁOR'08 55. szállás, 56. vendéglátás, 49.3 személyszállítás tevékenységekkel és a kapcsolódó engedélyekkel? Válaszát köszönöm.

Szövetkezet igazgatósági tagok bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szövetkezetnél az ügyvezetést háromtagú igazgatóság látja el. A szövetkezettől díjazást nem kapnak a tagok. Mindhármuknak van máshol 40 órás munkaviszonya. Kérdés, hogy be kell-e jelenteni őket a T1041-esen? Illetve kell-e róluk adatot szolgáltatni a 08-as bevalláson? Jól értelmezem a 08-as kitöltési útmutatóját, mely szerint a 304. sorba kell nullát írni ebben az esetben? "A gazdasági társaság (szövetkezet) vezető tisztségviselőjének jövedelmét még abban az esetben is ebben a sorban kell bevallani, ha a természetes személy e tevékenységet megbízási jogviszony keretében folytatja." Válaszát előre is köszönöm!

Szövetkezet földhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hat éve, elsősorban agroturisztikai szolgáltatás nyújtására alakult szociális szövetkezet székhelye egyik tagjának (aki egyben vezető tisztségviselő is) "szántó" besorolású ingatlanában van. A szövetkezet szeretne az ingatlanon kertészeti tevékenységet végezni: zöldséget és gyümölcsöt termeszteni, majd a terményt értékesíteni. Kérdésem, hogy a szövetkezet jogosult lehet-e a tagjának tulajdonában álló termőföldön a fentiek szerint gazdálkodni, ha a szövetkezet nincs bejegyezve mezőgazdasági termelő szervezetként, de a tagja bejegyzett földműves és szakképzett mezőgazdasági gazdálkodó? Válaszát előre is köszönöm! Bencze Ágnes

Kft. által adott tagi kölcsön könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági kft. tagja egy tésznek. A kft. tagi kölcsönt ad a tésznek, melyet a tész a támogatás megérkezését követően fizet vissza. Hova kell ezt könyvelni?

Lista a szociális hozzájárulási adó alól mentes jövedelmekről Cikk

A szociális hozzájárulási adóról (szocho) szóló törvény szerint egyes tevékenységek, jövedelmek, jogviszonyok esetén a főszabállyal ellentétben nem kell a kifizetőknek szochót fizetniük. Cikkünkben e kivételek között tallózunk.

Közérdekű nugdíjas szövetkezet társaságiadó-bevallása Kérdés

Az 1996. évi LXXXI. törvény 2. paragrafusa felsorolja a tao alanyait, de nem találom a közérdekű nyugdíjas szövetkezetet a felsorolásban. Nem találom az 5. számú mellékletben sem. Akkor mi a teendő? Kell 1729-es bevallást beadni? Válaszukat várom és köszönöm. Angyal Zsuzsanna

Diákok megbízásban, tanulószerződésben, szövetkezetben Cikk

A diákok különböző jogviszonyokban való foglalkoztatására más-más közteherfizetési előírások vonatkoznak. Írásunkban vázoljuk a megbízási jogviszonyban, tanulószerződés, illetve hallgatói munkaszerződés, valamint iskolaszövetkezet keretében történő foglalkoztatásuk főbb szabályait.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Nyugdíjas osztaléka utáni szocho

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close