126 találat a(z) számvitel cimkére

Értékcsökkenés a tao-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt fűrészgépet vásároltunk, aminek hasznos élettartalmát ügyvezetőnk 5 évben állapította meg. Így a számviteli törvény szerinti értékcsökkenése 20% évente. Viszont a társaságiadó-törvény szerint ezek a gépek 14,5%-kal íródnak le. Ebben az esetben ezekkel a százalékokkal lehet számolni? Nem jogszabályellenes, hogy a számviteli törvény szerinti érték a magasabb? Válaszát előre is köszönöm!

Adó és számvitel önálló szervezeti egység (üzletág) átruházásakor Cikk

A társaság részbeni eladása történhet önálló szervezeti egység vagy más néven üzletág átruházása formájában is. A cégeladás adózási és számviteli kérdéseivel foglalkozó írásunkat e témával folytatjuk.

Ezek a számviteli és adózási feladatok a cég megszűnésekor Cikk

A számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettségek részben eltérőek attól függően, hogy a megszűnés jogutódlással történik vagy jogutódlás nélkül, illetve, hogy a jogutód nélküli megszűnés végelszámolás vagy felszámolás.

Kisadózó bt. végelszámolás miatti áttérése a tao hatálya alá Cikk

Milyen teendői vannak a kisadózó bt.-nek, ha végelszámolás miatt megszűnik? Ismertetjük.

Készüljön az Adózónával a GDPR-ra! Cikk

2018. május 25-étől valamennyi tagállamban alkalmazni kell az Európai Unió adatvédelmi rendeletét. Mostani akciónkban az "Adatvédelem a gyakorlatban" című kiadványt is tartalmazzák az Adózóna előfizetési csomagok, amelyből könnyedén tájékozódhat a GDPR-ral kapcsolatos legfontosabb információkról, megtudhatja, hogy az ön cégét mennyiben érintik az új előírások. Új megrendelőink és előfizetés-hosszabbítóink, az Adózóna alapcsomag és az Adózóna Max csomag előfizetői egyaránt megkapják a 2018. áprilisban megjelenő kiadványt, ha 2018. március 14-e és április 25-e között megrendelik a következő 365 napra szóló szolgáltatáscsomagot.

Látványcsapatsport-támogatás adóhatóságon keresztül Kérdés

Egy vállalkozás a társasági adóról szóló törvény 24/A §-a alapján együttműködési megállapodást kötött egy egyesülettel, társaságiadóelőleg-kiegészítés terhére december 20-a előtt átutalta az összeget az adóhatóságnak, 1701-RNYIL-n rendelkezett erről. Hogyan kell könyvelnie a társaságnak 2017-ben a fenti tételeket és hogyan kell 2018-ban könyvelni az adójóváírást?

Nyílt végű pénzügyi lízing számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nyílt végű pénzügyi lízing keretében fuvarozást végző kft.-hez bekerült tehergépkocsi számviteli elszámolásának folyamatát (kontírozási tételekkel) szeretném megkérdezni, az eszköz bekerülésétől a lízing lezárásáig. Azt a lehetőséget is felvázolva, ha az eszközt a lízingbevő a futamidő végén megtartja, és azt is ha a lízing cég "visszavásárolja". A lízing futamideje 3 év, maradványérték a eszköz értékének 30 százaléka. Köszönöm előre is szíves válaszukat!

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2018 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Késedelmi pótlék fenyeget! Legyen követhető a fejlesztési tartalék útja Cikk

Az eredménytartalék lekötött tartalékba történő átvezetésének módjáról minden esetben a vállalkozás dönthet önállóan, ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a határozatról írásos dokumentum is szülessen, elkerülve az esetleges félreértéseket – hívja fel a vállalkozások figyelmét a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST. Ha ezt elmulasztják, akkor a korábban meg nem fizetett adót késedelmi pótlékkal együtt kell megfizetniük a vállalkozásoknak.

Könyvelők, figyelem: több rendelet módosul Cikk

Az utóbbi hetekben megszavazott törvényváltozások következtében a számvitelt érintő több kormányrendelet módosul, derül ki a kormányzati portálról. A tervezetek november 24-éig véleményezhetők.

Beolvadás számviteli lépései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a 2017. december 31-ei mérlegével történő vagyoni értékelés alapján 2018 januárjában történő elhatározással beolvad egy másik kft.-be. Kérem ismertessék, hogy milyen adózási és számviteli feladatokat és határidőket kell figyelembe venni ezen folyamat során, és ezeket milyen ütemezéssel kell végrehajtani az egyes (beolvadó és befogadó) cégek vonatkozásában külön-külön.

Előleg – fordított áfa Kérdés

Egy társaság használtingatlan-értékesítési tevékenységét adókötelessé tette. A vételárat két részletben fizeti meg a vevő a tulajdonjog megszerzése, illetve a birtokba adás előtt. A társaság áfafizetési kötelezettsége a teljes vételár megfizetésekor beáll. Ezzel kapcsolatban az a kérdésem, hogy az ügyletről két előlegszámlát és egy végszámlát kell-e kiállítani? A kérdés azért merült fel, mert a vevő szerint elégséges csak két számla kiállítása, mely esetben a második részlettel a teljes vételár kiegyenlítése már a teljesítést is igazolja. A számviteli nyilvántartásokban pedig a birtokbaadási jegyzőkönyv vagy a tulajdonjog-átszállást igazoló tulajdoni lap alapján kell a bevételt elszámolni és az eszközt kivezetni. Köszönettel.

Katából a számviteli törvény hatálya alá II. Kérdés

Köszönöm az előző kérdésre adott kimerítő választ. Ennél a cégnél az a helyzet, hogy tao-ról 2006. január 1-jétől áttért evára. Evásból kett katás 2014. január 1-jétől. Ebben az esetben a nyitómérlegnél vissza kell menni a 2005. évi beszámolóhoz? Nem évült az már el?

Talán nem gondolná, de ezek a szervezetek példamutatóan gazdálkodnak Cikk

Az Állami Számvevőszék a büntetés-végrehajtás területén működő, állami társaságokat ellenőriz, melynek keretében lezárultak az Ipoly Cipőgyár Termelő és Szolgáltató Kft., a NOSTRA Vegyesipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a „BUFA” Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft., a Duna Papír Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a DUNA-MIX Ipari Kereskedelmi Szolgáltató Kft. ellenőrzései. Az ÁSZ megállapította, hogy a társaságok feletti tulajdonosi jogokat az illetékes szervezetek szabályszerűen gyakorolták, és a társaságok működésének szabályozottsága is összességében megfelelt az előírásoknak. A bevételek és ráfordítások elszámolása, a beszámolási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítése minden esetben szabályszerűen történt, és az öt társaság vagyongazdálkodása is összességében szabályszerű volt.

Bitcoin bányászat adózása, könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A bitcoin bányászat adózása katás egyéni vállalkozóként pontosan mely tevékenység felvételével lehetséges? Lehetséges-e ?(A kata törvény kimondottan nem tiltja véleményünk szerint). 2. Ha nem (katás) egyéni vállalkozóként folytatja, hanem mint magánszemély, hogy alakul az adózása, pontosan milyen bizonylat alapján állapítja meg a jövedelmét? Külföldi számítógépekkel, szerverekkel folyik a bitcoin bányászat, papíralapú bizonylat kibocsátása a "bányászó" felé nem történik. 3. Ha kft. folytatja ezt a tevékenységet, hogyan alakul az adózása, mi az alapbizonylata a könyvelésnek? Mely tevékenységet kell felvennie a tevékenységi körébe, hogy jogszerűen folytathassa a bitcoin bányászatot? Kérem, részletesen kifejteni a válaszokat, mert e témában még nincsen kialakult, ismert, adózási-számviteli gyakorlat. Tisztelettel: Czigányné Tóth Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close