115 találat a(z) számvitel cimkére

Szavatossági igény Kérdés

Ingatlan bérbeadás mindkét oldalról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély lakást ad bérbe saját tulajdonában álló vállalkozásának, melyben a vállalkozás gazdasági tevékenységét folytatja. A bérleti díjon felül a vállalkozás közvetlenül megfizetni a társasháznak a közös költséget és az önkormányzatnak az építményadót. Kérdéseim: - Mi lesz az szja alapja - 10 százalékos költséghányadot alkalmaz -, az átutalt összeg vagy az átutalt összeg felbruttósított összege? Közös költség 44 305 forint, amelyet átutal a társasháznak vagy 51 220 forint ...ha az előbbi összeg, akkor az szja-t ki köteles rendezni és milyen módon? ..mint kifizető szjaelőleg-levonási kötelezettség terheli a vállalkozást? - Számvitelben hogyan tudjuk elszámolni a közös költséget és építményadót bérleti díjként vagy egyéb igénybe vett szolgáltatásként vagy egyéb ráfordításként? Köszönettel: - amennyiben közös tulajdonukban állna az ingatlan, de teljes egészében a vállalkozás használná fenti költségeket meg kellene osztani?

Értékcsökkenési leírás ingatlannál Kérdés

Ha egy épületre – saját döntésünk szerint – nem számolunk el terv szerinti értékcsökkenést a számviteli törvény szerint, ettől függetlenül a társasági adóról szóló törvény szerint elszámolhatunk?

Koronavírus miatt elapadt a bevétel. Mit tehet a katás bt.? Cikk

Katás bt. bevétele teljesen visszaesett a koronavírus miatt, nincs forrás a kata megfizetésére sem. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Áttérés eváról katára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli evás cég 2019. dec. 31-ével áttért katára. 2019-es év adózott eredménye 5 723 ezer Ft. Az lenne a kérdésem, hogy mivel 2020-tól már nem készítünk mérleget, ezért előírom-e dec. 31-ére kötelezettségként ezt az összeget mint osztalékot, vagy osztalékelőleget? A pénztár záró állománya csak 2 051 ezer Ft, vevő követelésként nyilvántartunk 3 261 ezer Ft-ot, tehát kifizetni semmiképpen nem tudnánk 2019-ben. Tehát az utolsó mérlegben adózott eredményként kell szerepeltetnem az 5 723 ezer Ft-ot a források között? Köszönöm válaszát!

Letölthető VálaszAdó adózási szaklapok 2020 Cikk

VálaszAdó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Konténerház (bemutatódarab) elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy normál áfaalany kft. konténerházak tervezésével és értékesítésével szeretne foglalkozni. Egy bérelt telken szeretne egy bemutatódarabot fölállítani. A konténerházhoz alapozás nem szükséges, speciális csavarral lenne rögzítve, víz és villany bevezetésre kerülne. Nem építési bejelentésköteles és nem is minősül ingatlannak. Kérdéseim: - számviteli elszámolása hogyan történik? - tao elszámolása, értékcsökkenés? - áfa levonásba helyezhető? ...figyelési időszaka? - iparűzési adó szempontjából telephelynek minősül? Köszönettel:

40 euró tao-növelő? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az energiaszolgáltatók mostanában előszeretettel alkalmazzák a 40 euró felszámolását késedelmes fizetés esetén társaságoknál. A 8632-re (Bírságok, kötbérek, fekbérek, késedelmi kamatok, kártérítések) könyvelem jelenleg, ebben bizonytalan vagyok, hogy jó-e. Nyissak neki újabb főkönyvi számot, hogy el legyen különítve? De a legfontosabb kérdés, hogy társaságiadó-alapot növel majd? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel!

2020-as adózási- és számviteli változások? – Készüljön fel az Adózónával! Cikk

Ahogy jön az ősz, nemcsak a diákok ülnek vissza a padsorokba, a könyvelőket is egyre inkább foglalkoztatni kezdi, pontosan mi várható januártól, milyen jogszabályváltozásokat kell alkalmazni 2020-tól. Az Adózóna egész évben folyamatosan tájékoztatja önöket a várható módosításokról, de most arra is lehetőséget adunk, hogy a szükséges információkat két egynapos konferencián egyben is áttekinthessék: rendkívül kedvezményes megvásárlási lehetőséget biztosítunk az "Adótörvények 2020" és "Számvitel 2020" kreditpontos konferenciákhoz, emellett pedig kisorsolunk 2x2 db koncertjegyet is Zorán koncertjére!

Egyesületi tagdíj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Próbáltam utánanézni a neten, de nem egyértelmű: kötelező-e kiállítani számlát/számviteli bizonylatot az egyesületi tagdíjról (főleg magánszemélyekről van szó) vagy könyvelhetem a bankból a tagdíjakat a tagdíjszámlára, s nem kell semmit sem kiállítani róla. Válaszukat köszönöm Vadas Zsuzsanna

Előző idöszakot érintő tételek megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018-ban átvettem egy kft. kettős könyvelését. A folyószámla egyenlege kivánnivalót hagyott maga után. Leegyeztettem a vevőkkel, szállítókkal írásban a nálam függő tételeket. Kérdéseim: 1. Azokat a tételeket, melyeket a partner visszaigazolt, hogy megtörtént a rendezése, kivezethetem a 2018-as évben? Évekre lekönyveltem a T:86-K.311 és T:4541-K:96 fö könyvre, majd a 86 összegével adóalapot emelek a beszámolóban. Helyesen járok-e így el vagy néznem kell évenként vagy összesen az éveket hogy meghaladja-e a mérlegfőősszeg 2 százalékát vagy az 1 millió forintot? 2. A 353 vevőkkel szembeni követelésen is maradt egy nagyobb összeg, visszakerestem, előírták T:353 T:466 K: 4541, majd készpénzben lett rendezve T:4541-K: 3811. Ott maradt a 353-ason. 2016-os tétel, hogyan tudom ezt rendezni, 3 millió forint. Köszönettel.

Társaságiadó-bevallás önellenőrzése Kérdés

Kérem szépen szíves segítségét a következő kérdésben: Sajnos hibáztam, nem növeltem meg az adóalapot 2015. évben a bírság összegével. Amennyiben nem jelentős hiba, akkor a 1529-es bevallást önellenőrzöm, de a feltárás évében nem kell szerepeltetni a mérleg középső sorában? Köszönöm!

Csoportos áfa számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Csoportos áfával kapcsolatban merült fel több kérdésünk, az áfa számviteli elszámolása kapcsán. Miután a csoport képviselője beadta a csoportra vonatkozó áfabevallást, kérdésünk a számviteli elszámolás lenne a képviselő és a tagok között. Példánkban legyen az áfabevallás +100 fizetendő, 3 tagú csoportban. képviselő: +10 fizetendő tag1: +120 fizetendő (+150 fizetendő -30 levonható, egyenlegében +120 fizetendő) tag2: -30 levonható áfa (+50 fizetendő -80 levonható, egyenlegében -30 levonható) Egyenlegében a csoport ezek alapján +100-ról beadta a csoport bevallást. Helyesen jár el a csoport, ha az alábbiak szerint könyvel? KÉPVISELŐ: A saját áfáival kapcsolatban nem könyvel semmit, hiszen a 466, illetve 467 főkönyvi számokon keletkezett a forgalom. tag1 kapcsolatában az alábbi könyvelést teszi: T 3689(1) K 467 150 T 466 K 3689(1) 30 tag2 kapcsolatában az alábbi könyvelést teszi: T 3689(2) K 467 50 T 466 K 3689(2) 80 Ezek után pénzügyileg is rendezi a képviselő a tagokkal az áfát, illetve a tagok a képviselővel: T 384 K 3689(1) 120 T 3689(2) K 384 30 Kérdésünk lenne, hogy a fenti elszámolási módszer helyes-e? Illetve további kérdés, hogy ha a csoportszintű bevétel továbbvihető követelést mutat akkor az elszámolás számvitelileg és pénzügyileg is ugyanaz marad? Vagyis a fentiek szerint elszámol a képviselő a tagokkal annak ellenére, hogy csoportszinten nem kap vissza áfát a NAV-tól, csak majd a következő bevallásában mint előző időszakról hozott követelés számítja be?

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2019 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Kényszertörlés alatti cég számvitele, tartozásai Cikk

Kényszertörléssel foglalkozó sorozatunk második részében azt elemezzük, hogy milyen számviteli feladatok vannak kényszertörlési eljárás alatt álló cég esetében, és mi a teendő a társasággal szembeni követelésekkel?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close