11 találat a(z) számlatükör cimkére

Gépjárműadó a számlatükörben Cikk

A NAV-os adók a 463-as és 464-es főkönyvi számlákon, az önkormányzati adók a 469-es főkönyvi számlákon szerepeltek jellemzően a számlatükörben. Most, hogy 2021. 01. 01-től a gépjárműadó átkerült a NAV-hoz, érdemes-e ezt az adónemet a 463 és 464 kezdetű főkönyvi számlákon nyilvántartani a 469 helyett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Gépjárműadó a számlatükörben Kérdés

Padló, falburkolat helye a számlatükörben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk teljesen új székhelyet kapott, az ingatlan aktiválása után a padló-, falburkolatok, térelválasztók számlájának nettó összegét is aktiválnánk. Kérdésem az lenne, ez mehet az ingatlanra? Hisz elválaszthatatlan részét képezi, vagy hova tegyük a számlatükörben?Válaszát előre is köszönöm!

Főkönyvi számok használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha a vállalkozás számlatükrében és számlarendjében úgy rögzíti, hogy csak a 463-as főkönyvi számokat használja a költségvetési befizetési és teljesítési kötelezettségek nyilvántartására, akkor ez számviteli szempontból helytálló? (Nem használja a 464 Költségvetési befizetési kötelezettségek teljesítése számlát.) Köszönettel:

Mikrogazdálkodói számlatükör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésemre kérem szíves válaszát: 2016-ban és 2017-ben mikrogazdálkodói beszámolót készítő gazdasági társaság továbbra is használhatja-a saját (a 3.sz melléklettől eltérő) számlatükrét abban az esetben, ha rendelkezik a számviteli törvény 161. § szerint elkészítendő számlarenddel? Válaszát előre is megköszönve tisztelettel maradok!

Számlatükör Kérdés

Szeretném megtudni, hol találok egy jó 2016-os számlatükör mintát? Amit találtam, mindegyik különböző és egyik sem alkalmazkodik tökéletesen a megváltozott körülményekhez.

Számlatükör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy a kettős könyvvitelben (nem mikrogazdálkodó esetén) hol találom meg azt a szabályt, hogy a számlatükör kialaításakor a számlaosztályokon belül, az egyes számlák alábontásakor az alábontott alszámlák összege meg kell egyezzen a számla összegével?

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arról kérnék egy összefoglalót, hogy mikor nem tanácsos a mikrogazdálkodói beszámolót választani? Vannak-e tevékenységi körök, ahol nem javasolt, vagy devizás forgalmazásnál például lehet-e ugyanúgy az MNB-átlagárfolyammal számolni, mint az egyszerűsitett esetén? A mikrogazdálkodói beszámoló bevezetésekor voltak ugyan előadások, de ott csak szó szerint a törvény szövege hangzott el, de értelmezés nem. Ilyen például az elhatárolás kérdése is (mit kell, és mit nem kell elhatárolni a mikrogazdálkodói könyvelés esetén). Használható egy korábbi számlatükör is, vagy kötelező a mikrogazdálkodói számlatükörre áttérni, ami munkaigényes feladat, és nem egyszerűsíti a könyvelők munkáját? És 3 évig nem lehet visszatérni, ez komoly hátrány, ha nem látunk a jövőbe. Ha hitelt szeretne később felvenni a cég, elfogadja a bank a mikrogazdálkodói mérleget? Előre is köszönöm válaszukat. Ha van valamilyen részletes kidolgozott anyag ezzel kapcsolatban, szívesen fogadom.

Mikrogazdálkodói számlatükör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményük szerint abban az esetben, ha mikrogazdálkodói beszámolót készítettünk, de a számlatükrünk nem felel meg teljes egészében a rendeletben leírtaknak, akkor mulasztási bírsággal leszünk sújthatók, vagy például az elhatárolások hiánya miatt, adóhiánnyal és az ezzel járó egyéb szankciókkal?

Áttérés mikrogazdálkodói számlatükörre Kérdés

Tisztelt Szakértő! A régi számlatükörben vannak olyan számlaszámok, melyek elnevezése nem egyezik meg a mikrogazdálkodói számlatükör elnevezéssel. Például a 463-464 és a 473 stb. Hogyan tudom a nyitóban ezt megfeleltetni? Jó volna egy áttérést segítő táblázat. Köszönöm.

Mikrovállalkozások számlaendje Kérdés

A mikrovállalkozói beszámolót választóknak kötelező a mikrogazdálkodói számlatükröt használniuk. A számlán belüli alábontás megengedett.A hivatkozott számlatükörben nincs megjelölve a nullás számlaosztály. Ez jelentheti esetleg azt, hogy a különböző nyilvántartásokra használt ezen főkönyvi számla esetükben nem használható?Pl: 2012.12.31-én a kis értékű tárgyi eszköz selejtezéséből visszanyert hulladék anyagot a nullás számlaosztályban tartjuk nyilván az értékesítésig.Az áttéréskor mi a sorsa a nullás számlaosztályban szereplő tételeknek. Használható továbbra is a nullás számlaosztály annak ellenére, hogy az előírt számlatükörben nincs nevesítve? A választ előzetesen is megköszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close