166 találat a(z) számlaadás cimkére

Meghökkentő bizonylatolás: számla gépelt írólapon Cikk

Belföldi, alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó közösségen belül adóalany felé nyújtott zenei szolgáltatásának bizonylatolását egy írógéppel megírt dokumentummal teljesítette. Ez alapján történt az ellenérték jóváírása. Milyen módon pótolható a jogszabálynak megfelelő számlaadási kötelezettség? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Katás számlaadási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: Belföldi, alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó közösségen belül adóalany felé nyújtott zenei szolgáltatásának bizonylatolását egy írógéppel megírt bizonylattal teljesítette. Ez alapján történt az ellenérték jóváírása. Milyen módon pótolható a jogszabálynak megfelelő számlaadási kötelezettség? Köszönettel: Kácsorné Surányi Éva Audit SK Kft.

NAV-razzia a Balatonnál: több mint 100 millió forint bírság Cikk

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzéssorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot.

Adószámos magánszemély számlaadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos, áfamentes magánszemélyként helyiségeket adok bérbe magánszemélynek, illetve kisadózó egyéni vállalkozónak. Köteles vagyok-e számlát adni abban az esetben is, ha nem kérnek számlát? Köszönettel: Miklós

Zöldség-gyümölcs kereskedőket vett célba a NAV Cikk

Az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendelt el erre a hétre a helyi zöldség- és gyümölcskereskedőknél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – értesült a Magyar Nemzet.

Az eperárusokat is figyeli a NAV Cikk

Eperárusokat, autómosókat, ajándékkereskedőket vizsgál – egyebek mellett – kiemelten ezen a héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem költöztetéssel foglalkozik. A számlázási gyakorlata eddig az volt, hogy a költöztetés befejeztével valamelyik alkalmazott kiállította és átadta a számlát az ügyfélnek, illetve átvette tőle a pénzt. Ügyfelem célja, hogy levegye a számlakiállítás terhét az alkalmazott válláról. Kérdéseim: – Számla helyett elégséges-e a nyugta kiállítása és a helyszínen az ügyfélnek történő átadása, ha az ügyfél magánszemély és készpénzzel fizet? – Ha szintén magánszemély a megrendelő, és készpénzzel fizet a költöztetés befejeztével, akkor megfelelő-e az a megoldás, hogy egy saját készítésű formanyomtatvány aláírásával igazolják a pénz átvételét? A számla kiállítása viszont később, számlázó programból történne, s elektronikusan juttatnák el a megrendelő részére? Válaszát előre is köszönöm!

Adótraffipax: ezeket az adózókat ellenőrzik fokozottan a revizorok Cikk

Kertészetek, zöldség-, gyümölcskereskedők, épületgépészeti, számítástechnikai boltok fokozott ellenőrzését tervezi ezen a héten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Elsősorban a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják a revizorok.

Számlaadás vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy szabályos-a az alábbi eljárás? 1./ Kisvendéglőben a helyben fogyasztásnál a vendég készpénzben fizet és készpénzfizetési számlát kér. Az étterem azt a módszert választja, hogy a pénztárgépben rögzíti az ellenértéket, a pénztárgépi nyugtát átadja a vendégnek. Emellett gépi számlázó programot is alkalmaznak. A készpénzes számlát viszont az alkalmazott nem tudja azonnal kiállítani, hanem csak a következő napon állítja ki az üzletvezető a készpénzfizetési számlát, majd postázza a vendég részére. Az alkalmazott részesült ezzel kapcsolatos oktatásban, de ennek ellenére nem tudja szabályosan kezelni a számlázó programot. Nem maradt nyugta példány a vállalkozásnál, ez okozhat-e problémát? 2./ Szabályosnak tekinthető-e a készpénzfizetés esetén az utólagos (következő napon) kibocsátott számla? 3./ A gépi készpénzes számlák nem kerülnek kinyomtatásra (pénztárgépi napi zárás tartalmazza az összeget). Kötelező-e ezeket a gépi számlákat a könyvelés, illetve esetlegesen az ellenőrzés miatt kinyomtatni ? (Pénztárgép és gépi számlázás külön-külön programon működik, nincs egybekötve.) 4./ A számlamásolathoz (amennyiben szükséges kinyomtatni), hozzá kell-e csatolni a gépi nyugtát abban az esetben, ha azt a módozatot választották, hogy a pénztárgépbe is rögzítésre kerül a készpénzes számlás árbevétel a hagyományos, megbízható, ellenőrizhető könyvelés és bevallás érdekében? A szíves válaszadását előre is köszönöm.

Kártyával történő számlakiegyenlítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fő tevékenysége járóbeteg-ellátás. Ügyfeleink számláikat leginkább készpénzzel, egészségbiztosítási kártyával vagy bankkártyával egyenlítik ki. Jelenlegi fizetési eljárásunk, hogy előbb elkészítjük a számlát, melyre az ügyfél által kért fizetési módot tüntetjük fel. Sajnos a jelenlegi számlázó rendszerünk csak a készpénzes számlákat képes elkészíteni, tehát az azonnali bankkártyás, illetve egészségbiztosítási kártyás fizetési mód esetén kézi számlatömböt használunk. Amikor kiegyenlítené az ügyfél a számlát valamelyik kártyájával, akkor derül ki, hogy vagy nem működik az egészségpénztár rendszere, vagy nincs fedezet a kártyán, tehát csak készpénzzel tud fizetni. Ekkor mi sztornózunk és kiállítjuk a készpénzes számlát. Van-e ennél gyorsabb lehetőség, amely minden előírásnak megfelel? Szabályos-e, ha előbb a kiegyenlítést bonyolítjuk le, majd azt követően készül a számla? Üdvözlettel: Hegyi Tünde

Bicikli- és autószervizek, éttermek a NAV célkeresztjében Cikk

Fokozottan ellenőrzik az adóhatóság revizorai ezen a héten a kerékpár- és autószervizeket a már megszokott vendéglátó-ipari számla-, nyugtaadás szabályszerűségének vizsgálata mellett. Budapesten az Országos Étterem Hét programra tekintettel a vendéglátósoknál ellenőrzik a NAV munkatársai kiemelten a számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését.

Számlaadási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ingatlant bérel munkavállalói részére. Az eltöltött éjszakák ára bérükből levonásra kerül a nyilatkozatuk alapján. A bérbeadó havonta számlázza nekünk a bérleti díjat. Kérdésem: cégünknek van-e számlaadási kötelezettsége munkavállalói részére? Ha igen, miként számlázunk? Köszönettel.

Figyelem, megszállják az adóellenőrök a Vásárcsarnokot! Cikk

Szeptember 27-én (szerdán) a Vámház krt. 1-3. szám alatti Nagyvásárcsarnokban ellenőrzik a NAV Dél-budapesti Adó-és Vámigazgatóságának munkatársai a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek szabályszerű használatát – közölte az igazgatóság az adóhatóság honlapján.

Adóellenőrzés: külföldi tulajdonú cégek, tanszereket árusítók célkeresztben Cikk

Nem magyar állampolgárok tulajdonában lévő üzleteket, vendéglátóhelyeket ellenőriznek kiemelten a Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai szeptember 4-e és szeptember 10-e között. Más megyékben az iskolaszereket értékesítők lesznek a revizorok célpontjai – tették közzé az adóigazgatóságok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján található ADÓtraffipax rovatban

Készpénzes számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vendéglátással foglalkozó kft. egyéb termék eladásával szeretne foglalkozni, egyrészt webáruházon keresztül, másrészt hirdeti és elviszi vagy postán feladja a terméket a vásárlónak. Kérdésem: a termékeladást be kell-e ütni a pénztárgépbe, vagy havonta jelenteni kell a NAV-nak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs