45 találat a(z) számla adattartalma cimkére

Számlán feltüntetendő cím Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ha szállító az általa kiállított számlán a vevő neve alatt a cég székhelye helyett annak telephelyét szerepeltette, ilyen esetben a számla a tartalmi előírásoknak megfelel-e? Befogadható-e olyan számla, amely nem a székhelyre, hanem a telephelyre van kiállítva? Köszönöm!

Számla kötelező adattartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hiteles-e az olyan számla, ami minden - az Áfa tv. által előírt - adatot tartalmazza, azonban a tétel megnevezése csupán ennyi: "szerződés szerinti szolgáltatás". Semmi konkrétumot nem ír róla, sem a szerződés keltére nem hivatkozik. A kibocsátó ezt azzal magyarázza, hogy a szerződésben többféle (szerteágazó) tevékenység szerepel, tehát ennyi mindent nem írhat rá a számlára, valamint hogy a tevékenységeket átalánydíjon látja el a vevője (így tevékenységenként külön ár megállapítására nincs lehetőség.) Köszönöm szépen.

Számla aláírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a számlákat nem kell aláírni, és bélyegzővel ellátni, csak szerepelni kell rajta a cég nevének, adószámának és címének? A számlát elég csak két példányban kinyomtatni, nem kell, mint régen, négy példányban (én úgy tudom)? Előre is köszönöm a válaszát. Üdv: Anita

"Fordított adózás" kifejezés a számlán Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy hulladékkereskedő cég partnerei nem minden esetben írják rá a számlára a „fordított adózás” kifejezést, hanem annak egyéb hasonló tartalmú változatait („Fordított ÁFA”, vagy „Az áfát a vevő fizeti”). A cég ezeket a számlákat befogadja, és természetesen a fordított adózásnak megfelelően könyveli, és szerepelteti a bevallásban. Kérdéseim a következők lennének: 1) Bármelyik felet sújthatja-e bármilyen (pénzbeli) szankció, amiért nem szó szerint „fordított adózás” szerepel a számlán? Ha igen, melyik felet, milyen nagyságrendben? 2) Tudomása szerint van-e a fenti témára vonatkozó NAV-os állásfoglalás? 3) Mi a helyzet akkor, ha a partner sem a „fordított adózás” kifejezést, sem egyéb rokon értelmű megfelelőit nem szerepelteti a számlán; de a befogadó kereskedő cég ennek ellenére annak megfelelően kezeli? 4) Ha a gépi számlára utólag tollal ráírják a „fordított adózás” kifejezést, elégséges-e? Köszönöm szépen válaszát!

Szolgáltatás értékesítése harmadik országba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalany szolgáltatást nyújt amerikai adóalany részére. A kiállított számlán fel kell-e tüntetni a "fordított adózás" kifejezést? Kérem jogszabályi hivatkozást is adjon válaszában.

Üzemanyagszámla – rendszám feltüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy az üzemanyagszámlákon kötelező-e feltüntetni a gépkocsi rendszámát? Ha esetleg nincs feltüntetve, akkor tao szerint nem elszámolható költség? Illetve az áfát akkor levonásba sem szabad helyezni? Az üzemanyagszámlák dízel üzemanyagszámlák és tehergépjárművekhez használják. Válaszát előre is köszönöm.

Főkönyvi kontírozás feltüntetése a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy a magyar számviteli szabályok szerint szükséges-e feltüntetni a főkönyvi kontírozást a számlán vagy már nem szükséges? Ha igen, akkor kérném, hogy írja meg részemre az ezzel kapcsolatos törvényi vonatkozást. Köszönöm!

Számlareklamáció pénztártól való távozás után Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jogszabályba ütköző-e, ha az adózó a kiállított számláját nem hajlandó utólagos kérésre korrigálni; elegendő-e, ha erről a vásárlás pillanatában bármilyen formában tájékoztatja az ügyfelet, számlabefogadót? Van-e különbség készpénzes és átutalásos változat között? Alkalmazottunk cégcsoportunk rossz cégnevére kért számlát a termékről, melyet annak kiállítója nem hajlandó kijavítani a vevő nevét illetően. A háttér érthető, az ő nagybani elszámolásuk, számlázást szabályzó rendszereik nem teszik ezt lehetővé nekik (s ezért nyilván nem vesznek számlatömböt), mi pedig nem tudjuk szabálykövetően befogadni a "rossz" cégnévre szóló számlát, mert nem mi vagyunk a vevő rajta. Csak egy helyesbítés lenne, lehet-e ezt törvényszerűen megtagadni, ezt dokumentálva (e-mail) mi mégis tao és áfa szempontjából hibásan elkönyvelhetjük-e? Kvázi számvitel bizonylattá visszadegradálni a számlát, mert azt senki nem tagadhatja, hogy a gazdasági esemény, termékbeszerzés megtörtént, s persze a jogszabály a kézi javítást tiltja a gépi számlán. Köszönjük válaszukat.

Kimenő számla cím nélkül javítása Kérdés

Egy másfél hónapja indult cég kimenő számláin nem szerepelnek a vevőcímek, mert regisztráláskor nem kérte el. (A számlázóprogramot átvágták egy kötőjel beírásával.) A probléma szempontjából sajnos már most közel 500 kimenő számlája van. A kérdés, hogy hogyan javíthatóak ezek a számlák, ugyanis visszamenőleg nem igazán van mód a címek bekérésére. Illetve lekönyvelhetőek-e cím nélkül a számlák. Mivel fizetendő áfa, mindenképp valahogy le kell könyvelni. És milyen büntetésre számíthatunk, ha cím nélkül könyveljük le?

Számlán feltüntetett TEÁOR-szám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőként sok olyan – szolgáltatásról kiállított – számlával találkozom, ahol a szolgáltatás megnevezése mellett TEÁOR-számot tüntetnek fel. Az áfatörvény a számla kötelező tartalmi elemei között nem tünteti fel a termékek vagy szolgáltatások besorolási számát, viszont a törvény úgy fogalmaz, hogy ha ezt az adatot is fel kívánjuk tüntetni, akkor termék esetében vámtarifaszámot, szolgáltatás esetében SZJ-számot kell írnunk. Úgy gondolom, hogy az idézett törvényi előírásból kiindulva helytelen az a számla, amelyen egy szolgáltatás megnevezése mellett TEÁOR-szám szerepel. A helyes eljárás véleményem szerint az lenne, ha fel sem tüntetnének a számlán besorolási számot (hiszen nem kötelező), de ha mindenképpen fel akarják tüntetni, akkor annak SZJ-számnak kell lennie. Kérdésem: igazam van-e a fent leírtak vonatkozásában? Visszaküldhetek-e a számlakibocsátónak egy olyan számlát, amelyen SZJ-szám helyett TEÁOR-szám szerepel? Egy adóellenőrzésnél nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy az adórevizor egy ilyen számlára azt mondja, hogy nem felel meg az áfatörvény előírásainak, ezért nem hiteles bizonylat, és nem engedi a számlában foglalt áfát levonásba helyezni. Van-e ebből a szempontból adókockázat ezekben a számlákban? Köszönettel: Herczeg Tibor

Egyéni vállalkozó által befogadott számla kötelező adattartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kezdő egyéni vállalkozó a címben foglalt kérdéssel kapcsolatban szeretne pontos felvilágosítást kapni, mert különböző könyvelőktől más-más információt kapott. Mi kell, hogy kötelezően szerepeljen az egyéni vállalkozó által befogadott számlán a számla vevője felé? Ki kell-e kötelezően tenni az egyéni vállalkozó neve után az E. V. jelölést, azon a számlán amit befogad? Az egyéni vállalkozó gyakran van külföldön (EU-n belül), és ilyenkor hotelban száll meg. A hotelszámla áfatartalmát utólag vissza kívánja igényelni. A hotelek alapértelmezetten kiállítják a számlát keresztnév, vezetéknév, cím formában. Elégséges-e ez, vagy ragaszkodni kell a "vezetéknév, keresztnév, E. V., cím" formátumhoz? Kötelező-e feltüntetni a számlán az egyéni vállalkozó közösségi adószámát, vagy bármilyen más azonosítót, ahhoz, hogy az áfa-visszaigénylése megtörténhessen? Mivel a számla vevő részének kitöltésénél, a hotel dolgozóinak általában szűkös hely áll rendelkezésükre, nincs lehetőség annak kiírására hogy például "adószám:", hanem esetleges sorrendben írják be a kért adatokat, van-e jelentősége a sorrendnek és a tagolásnak, vagy elégséges, hogy minden adat valamilyen sorrendben a számlára kerül? Válaszát köszönöm!

Egyéni ügyvéd – számlán feltüntetendő adat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem segítségét, hogy számlán kell-e egyéb azonosítót feltüntetnie az egyéni ügyvédnek, ha az adószáma 5 számmal kezdődik, és az evatörvény hatálya alá tartozik? Válaszát előre is köszönöm.

Eladó adatai a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég egyik partnere úgy állította ki a zrt. felé a számláját (az eladó kisadózó egyéni vállalkozó), hogy az eladó adatai között nem szerepel a címe, csak a neve, telefonszáma, e-mail címe és az adószáma. Mindez egy bélyegzőlenyomattal került rá a kézi számlatömbbe kiállított számlára. A számlatömbbe az eladó adataiból kéri a nevét, címét, bankszámlaszámát, adószámát. Tehát a számla formátumát követve is, de az áfatörvény előírásait is figyelembe véve mindenképpen szerepelni kell a számlán az eladó címének. Befogadható-e a számla, ha az eladó nem tüntette fel a címét a számláján? Köszönöm válaszát!

Számla tartalma és könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre szeretnék választ kapni: Ha Boszniába értékesítünk étkezési búzát, akkor a kiállított számla tartalma és könyvelése hasonló, mintha EU-s országba állítanám ki. Tehát, feltüntetem hogy "FORDÍTOTT ADÓZÁS" a számlán, és mentes az adó alól? Könyvelni csak külföldi követelés és árbevételre könyvelem? Az áfá nem kell könyvelnem, és a bevallásban sem kell szerepeltetnem? Ebben szeretném kérni a segítségét. Előre is köszönöm segítségét Tisztelettel: Boros Mária

Számla kiállítása aláírás nélkül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint jelenleg nem feltétele a számlák kiállításának az aláírás. Kérem, szíveskedjen tájékoztatni a jogszabályról, ahol erre hivatkozni tudok.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close