148 találat a(z) szálláshely-szolgáltatás cimkére

Euróalapú szállásadás számlázása Cikk

A booking.com-on keresztül kiadott ingatlan után euró alapon fizetett díjat milyen árfolyamon kell forintosítani? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Számlaadat-szolgáltatás: válaszok a NAV-tól a gyakran ismételt kérdésekre Cikk

Tizenöt gyakori kérdést és az azokra adott válaszokat tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a számlaadat-szolgáltatással, számlázással kapcsolatban.

Szálláshely-szolgáltatás áfája Kérdés

Nyaraló-bérbeadás – szálláshely-szolgáltatás? Kérdés

Magánszálláshely-szolgáltatás Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás, iroda-, garázsbérbeadás Kérdés

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Számlázás bérlemény vízdíja esetén Kérdés

Kata adózó szállásadása Kérdés

Covid: katamentesítés Kérdés

Tisztlet Adózóna! Kérdezném, hogy van-e arról állásfoglalás, hogy az adott hónapokban kell-e a mentesített tevékenységből bevételnek lennie, hogy jogosan igénybe lehessen venni a kedvezményt? Például szálláshely-szolgáltatással foglalkozó egyéni vállalkozónak még februárban volt bevétele, márciustól már nem. Mentesített tevékenységet folytatna, de bevétele nincs. Ő jogosan veszi igénybe a kedvezményt? Március 26-i cikkükből idézve: "Másrészt a Rendelet szövege feltételként csupán annyit ír elő, hogy ezen tevékenységeket »folytatnia« kell a kataalanynak. Vagyis nem szükséges, hogy főtevékenységként végezze azokat, sőt, a megfogalmazás alapján az is kérdéses, hogy feltétel-e egyáltalán a bevétel tényleges elérése az idei évben. Álláspontom szerint az adott mentesített tevékenység folytatására akkor is sor kerül, ha egyébként még bevételt nem ért el az adóalany, de ténylegesen, fizikailag és igazolhatóan megtörténik a tevékenység folytatása." Köszönöm!

Tao-alap csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társasházi ingatlanban szereplő önálló helyrajzi számmal rendelkező lakás 2010-ben kapott használatbavételi engedélyt, de 2019. évi adásvételi szerződésben az eladó nyilatkozta: "...nincs a korának megfelelő állapotban, mivel építése óta nem volt használva, karbantartva, és hibák, illetve hiányosságok léptek fel". Ezeket a problémákat adásvételi szerződésben rögzítették. Az lenne a kérdésem, hogy egy társaságiadó-alany nem főtevékenységként szálláshely-szolgáltatás nyújtásához a fenti paraméterekkel rendelkező lakásingatlant megvásárolta 2019-ben, jogosult-e az ingatlan beruházási értékével csökkenteni a társaságiadó-alapját? A törvény értelmében korábban használatba nem vett ingatlanra lehet alkalmazni. Ezen ingatlan ugyan használatbavételi engedéllyel rendelkezett évek óta, de valójában funkciójára sosem lett használva.

Adókedvezmények adószámos magánszemély esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tevékenységemet adószámos magánszemélyként végző szállásadóként felmerült kérdésben szeretném segítségét kérni: 1. A szálláshely-szolgáltatás (TESZOR: 55.20.19 ) tételes átalányadójára (38 400 Ft/év/szoba) jár-e adókedvezmény és milyen, ha az adózó nem vállalkozói igazolvány alapján végzi a szolgáltatását? (Adószámmal rendelkező magánszemély, a jegyző által kiadott engedély alapján.) 2. A "helyi adóként" kivetett, a kiadó szobák négyzetméterére megállapított – kereskedelmi hasznosítása címén – fizetendő épületadóra vonatkozik-e valamilyen kedvezmény?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdéssel fordulunk Önhöz. (Magán)szálláshely-szolgáltatást végző áfásan adja ki a szállást, szálláshely-közvetítőn keresztül. A vendég "bruttó" árat fizet a közvetítőnek. Eddig az áfa alapját úgy állapítottuk meg, hogy a bruttóból visszaszámoltuk az áfa alapját. A vendégek továbbra is bruttót fizetnek, viszont ebből az összegből most már az áfán túl a turizmusfejlesztési hozzájárulást is meg kell fizetnünk. Helyes-e az a számítási mód, ha úgy állapítjuk meg az adóalapot, hogy a bruttóból visszaszámoljuk az áfát és a turizmusfejlesztési hozzájárulást is? És az így kapott nettóra kerül felszámításra külön az áfa és külön a turizmusfejlesztési hozzájárulás? Így kvázi áthárításra kerül a turizmusfejlesztési hozzájárulás is a vendégre. Vagy a helyes az lenne, ha csak az áfával nettósítunk és ezt az alapot használjuk mindkét adónemnél, ezzel a turizmusfejlesztési hozzájárulás a cég kötelezettsége lesz. Válaszát előre is köszönjük!

"Turisztikai adó" Kérdés

Észrevételem a https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_9_Szallashely_szolgaltatas_xii kérdésre adott válaszához kapcsolódik. A kérdést feltevő, utolsó mondatában a "Turisztikai adó" -ra is rákérdez. Szerintem itt a turizmusfejlesztési hozzájárulásra gondol, amit 2020. január 1-jétől (mivel 5%-os áfakulcs alá került besorolásra a szálláshely-szolgáltatás) e tevékenységből származó bevételük után az alanyi mentes adózóknak is fizetniük kell. Bevallani évente egyszer, a tárgyévet követő február 25-éig a 20TFEJLH jelű Ányk-s nyomtatványon kell, az 5%-os áfakulcs alá tartozó árbevételük 4%-ának megfelelő összegben.

Szálláshely-szolgáltatás: katás bevétel, áfaalap, ifa számlázása Cikk

Mi számít a katás egyéni vállalkozó bevételének szálláshely-szolgáltatásnál, kell-e számlázni az ifát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Őstermelő szochója

Lepsényi Mária

adószakértő

Adószámos magánszemély

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close