96 találat a(z) selejtezés cimkére

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., bérelt egy ingatlant, kialakította üzletnek, körülbelül 900 ezer forintot költött rá 2014-ben. Sajnos nem jött be az üzlet, és felmondták a határozott idejű szerződést, még idő előtt. Ezért nem kapták vissza a kauciót sem. Ennek kivezetését az egyéb ráfordítások között kell kimutatni? A felújítás költségeit összességében kimutattuk a tárgyi eszközök között, évi 6 százalék értékcsökkenés lett elszámolva. Ezt most selejtezni kell? Kivezetjük a bruttó értéket és az eddig elszámolt értékcsökkenést? Ez terven felüli értékcsökkenés lesz? Ezzel meg kell növelni majd a társaságiadó-alapot?

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014. 09. 01-jén vásárolt online pénztárgép 2015. 03. 28-án tűzesetben megsemmisült. A NAV felé bejelentve. Kérdésem: a levont áfát ebben az esetben véglegesen levonásba helyezhetem, vagy arányosítani kell azt, és mivel éves bevalló, a bevallásban rendezni? Selejtezési jegyzőkönyvet és rendőrségi kárfelmérési jegyzőkönyvet nem láttam. Válaszát köszönöm! Reményik Anikó

Egyéni vállalkozás szüneteltetése, megszűnése – tárgyi eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi adómentes egyéni vállalkozó 2011. óta szünetelteti a tevékenységét. Mivel nem kezdte újra, ezért 2016 márciusában lejár az 5 év . A kérdésünk az, hogy ebben az esetben automatikusan megszűnik a vállalkozás, szükséges-e bármilyen bevallást tenni soron kívül? 2011. évben szüneteltetés előtt rendelkezett tárgyi eszközökkel, melyek azóta a tevékenység használatához elavultak. A követő évben a 2016. évi tárgyi eszközök értékesítését melyik sorban kell bevallani? Amennyiben nem sikerül értékesíteni az eszközöket, selejtezésre kerülnek, akkor melyik sorban kell azt feltüntetni? Milyen adóvonzata van? Értékesítés áfát nem érint, jól értjük? Válaszát köszönjük.

Leltárhiány – áfa, könyvelés II. Kérdés

Tisztelt Szolnoki Béla Úr! Korábbi kérdésem kiegészítése: Van mennyiségi nyilvántartás, de a beszerzést rögtön elábéra, majd év végén leltár alapján készletre vételezzük. Ilyenkor, illetve az évközi leltároknál ugrik ki, hogy bizonyos termékekből (italáru) hiány van. Például eltört, ellopták, tévesen adta ki a raktár stb. Mivel jövedéki termék, így van év közben is folyamatos készletnyilvántartás (nem a könyvelési rendszerben, hanem külön programmal). Ahhoz, hogy a darabszám-nyilvántartás egyezzen a ténylegesen meglévő készlettel, a hiányzó termékeket ki kell vezetni a készletnyilvántartásból egy selejtezési jegyzőkönyvvel. A kérdésem arra vonatkozna, hogy, ha például a leltárhiány termékértékesítésnek minősül, akkor annak mi a konkrét könyvelési lépése? Hiszen azt az áfabevallásban fizetendő áfaként fel kellene tüntetni, ahol adóalapot is kér a nyomtatvány. Ha a tényleges bevételt "mesterségesen" megemelem a hiányzó termékek értékével, ami után fizetendő áfa keletkezik, és nem könyvelem azt valahogy árbevételként, akkor az árbevétel a könyvelésben és a bevallott fizetendő áfaalap és áfa nem egyeznek meg. Azt szeretném tudni, hogy ilyen esetben mi a konkrét könyvelési lépés a hiány árbevételkénti elszámolására, hogy az áfabevallás és a könyvelés között egyezőség legyen? A hiány értéke legyen például 100+áfa. A hiány okaként mit fogad el az adóhatóság, ami miatt nem keletkezik áfafizetési kötelezettség? Köszönettel.

Irattározás, selejtezés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem '89. óta működő non-profit szervezet. Ingatlant vásárolt, így a székhelye hosszú évek után megváltozik. Itt merül fel az első kérdés a rengeteg könyvelési anyag, számla, szerződések sorsa, melyek eddig a padláson és a pincében voltak irattározva. Kérem, foglalja össze, hány évre visszamenőleg kell megőrizni a számlákat, szigorú számadású nyomtatványokat, munkaügyi iratokat. Rengeteg papírról van szó, így azt szeretném megkérdezni, hogy, ha a selejtezési szabályzatot frissítik, akkor a papírt hulladékgyűjtőben kilogrammra adják le? Tudna segíteni, esetleg mások a gyakorlatban ekkora horderejű selejtezést, iratanyagok megsemmisítését hogyan végzik úgy, hogy az szabályos legyen. Köszönettel: Szabó Anita

Ingatlanfelújitás kivezetése Kérdés

A bt. tevékenységét a magánszemély tag tulajdonában lévő épületben végzi. A tevékenység végzéséhez 2006. évben a társaság a műhelyt felújította 3 millió forint értékben. Az épületet kizárólag a társaság vállalkozási tevékenységéhez használják. A bt. az ingatlan tulajdonosának bérleti díjat nem fizetett. A felújítás után az áfát visszaigényelte. Az ingatlant a magánszemély hitele miatt banki jelzálogjog terhelte. A banki hiteltörlesztés elmaradása miatt, a végrehajtás elkerülése érdekében az ingatlan tulajdonosa (a magánember) értékesíteni kényszerült az ingatlant. A vevő egy kívülálló kft. Fentiek miatt a bt. könyvelésében szereplő ingatlanfelújítás értékét (mely még nettó 2,2 millió forint) ki kell vezetni terven felüli értékcsökkenés vagy selejtezés formájában. Melyik eljárás a helyes? Abban is kérném segítségét, hogy a felújítás értékének kivezetésekor keletkezik-e a bt.-nek áfafizetési kötelezettsége, esetlegesen bármelyik félnek adófizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm.

Ajándékutalvány megsemmisítése, selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ajándékutalvány szabályzatában általában az szerepel, hogy a kibocsátó bármikor megsemmisítheti az utalványokat. Az ajándékutalvány viszont szigorúan számozott nyomtatvány. Ezért úgy gondolom, hogy ez a megsemmisítés (selejtezés) nem olyan egyszerű, és a bármikor sem helytálló. Valójában mikor semmisíthető meg, selejtezhető le egy ajándékutalvány, meddig kell megőrizni? Mi a helyzet a még el nem adottaknál (ha valamiért már nem aktuálisak), és mi a már beváltottak esetében? Megsemmisítéskor milyen tartalmú bizonylatot kell készíteni? Válaszát előre is köszönöm!

Selejtezés dokumentálása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég árukészletében jelentős kár keletkezett, mivel az a bérelt ingatlan, ahol raktározta, beázott. Emiatt a készleteket le kellett selejtezni. A társaság pert indított a bérbeadó ellen. Kérdésem, hogy milyen jogi és számviteli előírásoknak kell megfelelni, hogy a selejtezés indokoltságát és szabályosságát a bíróság is elfogadja? Hogyan kell mindezt hitelt érdemlően dokumentálni? Tisztelettel várom válaszát.

Irattározás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretné a tevékenységéből adódó papíralapú bizonylatait selejtezni. Kérdésem az lenne, hogy mit, mennyi ideig kell megőrizni (bevallások, számlák ki-be, munkabér, szabadságos tömb, stb.)? A selejtezési jegyzőkönyvnek mit kell tartalmaznia? Segítségét köszönöm. Ildi

Elhasznált gumi abroncs selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő, Autók bérbeadásával foglalkozó kft.-ben vannak saját tárgyi eszközként nyilvántartott autók, de nagyobb része tartós bérletben bérbe vett autó, melyeket ügyfeleknek adnak bérbe. Ezeken az autókon gumiabroncsokat télen és nyáron váltani kell, amit a kft. saját maga szerez be és raktároz (méret, gyártó szerint), amíg a szezonális váltásnak nem jön az ideje. Ezeket általában három-négy évente le kell váltani, mert annyi idő alatt elhasználódnak. Amíg raktáron vannak az abroncsok, könyvekben készleten vannak nyilvántartva. Év végén leltár és selejtezési jegyzőkönyvek alapján be van állítva a készlet értéke. Kérdés: miként kell könyvelni selejtezett abroncsokat? Ki kell vezetni selejtezési jegyzőkönyv alapján beszerzési áron nyilvántartott x db. abroncsot? Fennmaradt készlet leltár jegyzőkönyv alapján lesz beállítva a könyvelésben. Kell-e emelni adóalapot a kivezetett értékkel? Köszönettel:

Gépjármű selejtezése Kérdés

Egy betéti társaság 2007. 12. 29-én beszerzett egy 1985-ös évjáratú Renault Trafic gépkocsit. 2009. 11. 23-án a forgalomból kivonták a járművet, a forgalmi engedély bevonása mellett. Sajnos a rendszáma elveszett, de arról van hatósági igazolás. A gépkocsi teljesen használhatatlanná vált, és 2010-ben a telephelyünkről el is veszett. Nem láttuk értelmét, hogy feljelentést tegyünk, mert a vele járó költség többnek tűnt, mint maga az autó értéke. Viszont így a bt. nyilvántartásaiban szerepel. Szeretnék segítséget kérni, hogy leselejtezhető-e az autó, vagy milyen megoldást javasol arra, hogy a könyveinkből kivezethessük úgy, hogy jogszabályt ne sértsünk?

Sérült, eladhatatlan árukészlet selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a játéküzletét sorozatos veszteség miatt bezárni kényszerült. A zárást megelőző hónapokban a készlet egy jelentős részét végkiárusítás keretében 50 százalékos értéken adta el. Hogyan kell hitelt érdemlően dokumentálni a féláron történt értékesítést? A megmaradt készlete sérült, eladhatatlan. Azt tervezi, hogy a még működőképes játékokat bedobozolja, és a "Karácsonyi Vásár" ideje alatt a nagycsaládosoknak, rászorulóknak átadja a "Cipős doboz akció" keretében. Hogyan kell ezt dokumentálni? Mi van ez esetben a kivezetett készlet áfájával? Él még az a szabály, hogy bizonyos határértek felett a NAV-ot meg kell hívni a selejtezésre?

Munkaruha Kérdés

Egy kft. forgácsolással foglalkozik. A dolgozóinak munkaruhát vásárol, melyet 2 éves kihordásra adja ki, majd két év múlva visszaveszi (leselejtezi) és újat ad ki dolgozói részére. Ebben az esetben a munkaruha vásárlása adómentes-e, a kft.-nek származik-e járulékfizetési kötelezettsége? Van-e az elszámolt számlával kapcsolatban valamilyen előírás stb.?

Munkaruha selejtezése Kérdés

Kedves Szakértő! Egy általam könyvelt bt. egy nagyobb munkára tett szert, ahol dolgozókat foglalkoztatott egyszerűsített munka keretében 3 hétig. Minden dolgozó kapott munkaruhákat, kabátot, bakancsot, védőfelszerelést. A 3 hét alatt, mivel nehéz külső munkát végeztek, viseltesek lettek ezek a ruhák, a cipő, a kabát, amelyeket személyre, méretre vásároltak. A munkáltató nem kérné vissza a dolgozóktól ezeket, mivel nem tudja a továbbiakban használni, ezért úgy gondolja, maradhatna náluk. Kérdésünk az lenne, hogy a cég hogyan, milyen módon írhatja le, vagy selejtezheti ki ezeket a munkaruhákat? Köszönettel várjuk a választ.

Leselejtezné árukészletét? Itt a válasz, mit kell tudni az áfáról Cikk

Kell-e áfát fizetni a lejárt szavatossági idő miatt leselejtezett árukészlet után? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs